Çaðdaþ Ekonomik Problemlere Ýslami Yaklaþýmlar
Pages: 1
Konut Kredisi By: sumeyye Date: 17 Temmuz 2012, 11:50:53
IV — Konut Kredisi:

Yukarýda inan ve mudârabe ortaklýklarýný açýklar­ken de belirttiðimiz gibi, iki ve daha çok kimse, serma­yelerini birleþtirmek suretiyle ortak iþler yapabilir, tesis ve iþletmeler kurabilir. Hz. Ömer'in iki oðlu Abdullah ve Ubeydullah'ýn zekât fonundan aldýklarý ve elde edilen kârý devletle paylaþtýklarý [298] düþünülürse, ortaklardan birisinin devlet olmasý da mümkündür.

Birisi arsa sahibi olan iki kiþi, aralarýnda anlaþarak ev yapmak isteseler, arsa bedeli 1 milyon olsa, ev yapýl­dýðý zaman toplam 6 milyon nakit para harcanmýþ bulun­sa, bu paranýn 2 milyon 500 bin lirasýný arsa sahibi, 3 milyon 500 bin lirasýný da diðer ortak ödese, ev arala­rýnda yarý yarýya ortak olur. Ev tamamlandýðý zaman ra­yiç bedeli 12 milyon olsa, bir ortak kendi hissesini 6 miyona diðer ortaðýna satabilir. Burada ödediði paradan faz­la olan 2 milyon 500 bin liranýn meþru kâr olduðunda Þüphe yoktur. Ortaðýna kolaylýk göstererek vadeli de satabilir. Bu takdirde kâr oranýnýn daha yüksek tutulma­sý mümkündür.

Günümüzde 2985 Sayýlý Toplu Konut Kanunu 3. mad­desine göre verilen  ferdî veya  toplu konut kredilerini, faizli muamele olmaktan çýkararak ortaklýk çerçevesinde deðerlendirmek mümkündür. Ancak bunun için, bina tamamlandýðý zaman, taraflarýn nakit katkýsýna göre, or­tak mülke, eksperlerce deðer bîçilmeli  ve devlet kendi .hissesini diðer ortaða, vadeli olarak satýþ yapmalýdýr. Ger­çekte vakýa buna benzer þekilde yürümektedir. Kredi nakît para olarak alýnmakla birlikte, baþka iþe kullanýlama­makta, para mala baðlanmaktadýr. Kredi alan, borç bitinceye kadar dairesini satamamaktadýr. [299]


[299] Dr. Hamdi Döndüren, Çaðdaþ Ekonomik Problemlere Ýslami Yaklaþýmlar, Ýklim Yayýnlarý: 129-130.

radyobeyan