Nurdan Damlalar
Pages: 1
Ey insan, kendini oku! By: ehlidunya Date: 14 Temmuz 2012, 14:13:07
Ey insan, kendini oku!    
   
Ey kendini insan bilen insan! Kendini oku. Yoksa, hayvan ve câmid
hükmünde insan olmak ihtimâli var.
 

“Muhakkak ki Biz insaný en güzel bir þekilde yarattýk.” 
 (Tîn Sûresi: 4.)

“Kesin olarak imân edenler için yeryüzünde nice deliller vardýr. Kendi nefislerinizde de böyle deliller vardýr. Hâlâ görmez misiniz?”
 (Zâriyât Sûresi: 20-21.)

Þu pencere insan penceresidir ve enfüsîdir. Ve enfüsî cihetinde þu pencerenin tafsilâtýný binler muhakkikîn-i evliyânýn mufassal kitaplarýna havale ederek, yalnýz feyz-i Kur’ân’dan aldýðýmýz birkaç esasa iþaret ederiz. Þöyle ki:
On Birinci Sözde beyân edildiði gibi, “Ýnsan öyle bir nüsha-i câmiadýr ki, Cenâb-ý Hak bütün esmâsýný insanýn nefsi ile insana ihsâs ediyor.” Tafsilâtýný baþka Sözlere havale edip yalnýz üç noktayý göstereceðiz.
Birinci Nokta: Ýnsan üç cihetle esmâ-i Ýlâhiyeye bir aynadýr.
Birinci vecih: Gecede zulümât, nasýl nuru gösterir; öyle de, insan zaaf ve acziyle, fakr ve hâcâtýyla, naks ve kusuruyla bir Kadîr-i Zülcelâlin kudretini, kuvvetini, gýnâsýný, rahmetini bildiriyor ve hâkezâ, pekçok evsâf-ý Ýlâhiyeye bu sûretle âyinedarlýk ediyor. Hattâ, hadsiz aczinde ve nihayetsiz zaafýnda, hadsiz a’dâsýna karþý bir nokta-i istinad aramakla, vicdan, dâimâ Vâcibü’l-Vücuda bakar. Hem, nihayetsiz fakrýnda, nihayetsiz hâcâtý içinde, nihayetsiz maksadlara karþý bir nokta-i istimdâd aramaya mecbur olduðundan, vicdan, dâimâ o noktadan bir Ganî-i Rahîmin dergâhýna dayanýr, duâ ile el açar. Demek, her vicdanda þu nokta-i istinad ve nokta-i istimdâd cihetinde iki küçük pencere Kadîr-i Rahîmin bârigâh-ý Rahmetine açýlýr; her vakit onunla bakabilir.
Ýkinci vecih âyinedarlýk ise: Ýnsana verilen numûneler nevinden cüz’î ilim, kudret, basar, sem’, mâlikiyet, hâkimiyet gibi cüz’iyât ile, Kâinat Mâlikinin ilmine ve kudretine, basarýna, sem’ine, hâkimiyet-i rubûbiyetine âyinedarlýk eder; onlarý anlar, bildirir. Meselâ, ben nasýl bu evi yaptým ve yapmasýný biliyorum ve görüyorum ve onun mâlikiyim ve idare ediyorum; öyle de, þu koca kâinat sarayýnýn bir ustasý var, o usta onu bilir, görür, yapar, idare eder ve hâkezâ.
Üçüncü vecih âyinedarlýk ise: Ýnsan, üstünde nakýþlarý görünen esmâ-i Ýlâhiyeye âyinedarlýk eder. “Otuz Ýkinci Sözün Üçüncü Mevkýfý”nýn baþýnda bir nebze izah edilen, insanýn mahiyet-i câmiasýnda nakýþlarý zâhir olan yetmiþten ziyâde esmâ vardýr. Meselâ, yaratýlýþýndan Sâni’, Hâlýk ismini ve hüsn-ü takvîminden Rahmân ve Rahîm isimlerini ve hüsn-ü terbiyesinden Kerîm, Latîf isimlerini ve hâkezâ, bütün âzâ ve âlâtý ile, cihazât ve cevârihi ile, letâif ve mâneviyâtý ile, havâss ve hissiyâtý ile ayrý ayrý esmânýn ayrý ayrý nakýþlarýný gösteriyor. Demek, nasýl esmâda bir Ýsm-i âzam var; öyle de, o esmânýn nukuþunda dahi bir nakþ-ý âzam var ki, o da insandýr.
Ey kendini insan bilen insan! Kendini oku. Yoksa, hayvan ve câmid hükmünde insan olmak ihtimâli var.
Ýkinci Nokta: Mühim bir sýrr-ý ehadiyete iþaret eder. Þöyle ki:
Ýnsanýn, nasýl, ruhu bütün cesedine öyle bir münâsebeti var ki, bütün âzâsýný ve eczâsýný birbirine yardým ettirir. Yani, irâde-i Ýlâhiye cilvesi olan evâmir-i tekviniyeye ve o emirden vücud-u haricî giydirilmiþ bir kanun-u emrî ve latîfe-i Rabbâniye olan ruh, onlarýn idaresinde, onlarýn mânevî seslerini hissetmesinde ve hâcâtlarýný görmesinde birbirine mâni olmaz; ruhu þaþýrtmaz, ruha nisbeten uzak yakýn bir hükmünde, birbirine perde olmaz. Ýsterse çoðunu birinin imdadýna yetiþtirir, isterse bedenin her cüz’ü ile bilebilir, hissedebilir, idare edebilir. Hattâ, çok nurâniyet kesb etmiþ ise, herbir cüz’ü ile görebilir ve iþitebilir.
Öyle de, velillâhi’l-meselü’l-e’lâ, Cenâb-ý Hakk’ýn mâdem O′nun bir kanun-u emri olan ruh küçük bir âlem olan insan cisminde ve âzâsýnda bu vaziyeti gösteriyor, elbette âlem-i ekber olan kâinatta o Zât-ý Vâcibü’l-Vücudun irâde-i külliyesine ve kudret-i mutlakasýna hadsiz fiiller, hadsiz sadâlar, hadsiz duâlar, hadsiz iþler, hiçbir cihette O′na aðýr gelmez, birbirine mâni olmaz, o Hâlýk-ý Zülcelâli meþgul etmez, þaþýrtmaz. Bütününü birden görür, bütün sesleri birden iþitir. Yakýn, uzak birdir. Ýsterse bütününü birinin imdadýna gönderir. Herþey ile herþeyi görebilir, seslerini iþitebilir ve herþey ile herþeyi bilir. Ve hâkezâ.
Üçüncü Nokta: Hayatýn pek mühim bir mahiyeti ve ehemmiyetli bir vazifesi var. Fakat, o bahis hayat Penceresinde ve Yirminci Mektubun Sekizinci Kelimesinde tafsilî geçtiðinden ona havale edip, yalnýz bunu ihtar ederiz ki:
Hayatta hissiyât sûretinde kaynayan memzûc nakýþlar, pekçok esmâ ve þuûnât-ý zâtiyeye iþaret eder. Gayet parlak bir sûrette Hayy-ý Kayyûmun þuûnât-ý zâtiyesine âyinedarlýk eder. Þu sýrrýn izahý, Allah’ý tanýmayanlara ve daha tam tasdik etmeyenlere karþý, zamaný olmadýðýndan kapýyý kapýyoruz.
 
Sözler, 33. Söz, 31. Pencere

Ynt: Ey insan, kendini oku! By: mevlüde06 Date: 31 Mart 2016, 20:01:21
Rabbimiz bize bir Kurani Azimüssaný bir de Kainat kitabini vermis.ve bu alemdeki her sey kainat kitabinin birer ayeti.insan da tabiki.
Iste o yuzden once bunalei okuyup anlamak idrak etmek gerek.Allah razi olsun paylsim icj
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: Zehra_8/C Date: 31 Mart 2016, 21:01:32
Rabbim paylaþým icin Razi olsun.
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: Edanur 8/D Date: 31 Mart 2016, 21:18:58
Aleykümüsselam
Derdi dünya olanýn dünya kadar derdi olurmuþ.
Rabbim ahireti için savaþan kullarýndan eðlesin inþaallah
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: ceren Date: 31 Mart 2016, 22:09:00
Aleykumselam.Kur ani kerimi okuyan kendine rehber edeninen ve rabbimin rizasini kazanan kullardan olalim inþallah...
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: Sevgi. Date: 26 Mart 2018, 04:02:57
Aleykümüsselam herzaman kendimize Kura'ný rehber edinirsek kurtuluþa erenlerden oluruz inþaAllah
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: Bilal2009 Date: 26 Mart 2018, 21:03:21
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doðru iþler yapanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Ey insan, kendini oku! By: Rüveyha Date: 27 Mart 2018, 13:28:28
Ve aleykumusselam..Mevlam razý olsun inþaAllah..Kendini okuma hikmetine ulaþanlardan oluruz inþaAllah.

radyobeyan