Eðitim Dünyasý
Pages: 1
Okumak okumak yine okumak By: ehlidunya Date: 13 Temmuz 2012, 16:27:53
   


Nejat EREN

Okumak, okumak, yine okumak

Kaybolan veya kaybolmaya yüz tutan en önemli deðerlerimizden olan “okumak” fiili, alýþkanlýðý, gereði, lüzumu, önemi, faydalarý üzerinde çok dikkatle durmamýz gerektiðine inanýyorum.

Dünyanýn bu günkü halinde, kaybettiðimiz ve kaybetmeye devam ettiðimiz en büyük haslet ve özelliklerimizin en baþýnda olan “okumak”, bizden ve insanlýktan uzaklaþtýkça manevî felâketleri beklemek gerekiyor.
Böyle bir zamanda, kitaplarý, kütüphanesi, arþivi, belgeleri, yazýlý metinleri olan ve bunlarýn kýymetini bilip yerli yerinde kullanabilen kimselere, eskiye nazaran çok daha büyük bir ihtiyaç var. Ýnsanlýðýn kalitesini yükseltecek olan ilim ve irfan çaðýndayýz. “Ezberciliðin” sýðlýðýndan, “muhakemesizliðin” kýsýrlýðýndan ancak “okuyarak” kurtulabiliriz.
Okumak, insan için fýtratýn bir kanunudur. Hem medenî hem de insanî olan inkâr edilemez bir gerçektir ve ihtiyaçtýr. Yaþamak için nasýl yemek ve içmek gerekiyorsa; “insanca yaþamak ve kul olmak” için de okumak gerekir.
Okumanýn önemini bir profesör þu sözlerle ifade etmiþ: ”Bugünden itibaren üç yýl boyunca hiç kitap okumasam, üç yýl sonra bir ortaokul mezunu seviyesine inerim!”
Hürriyet aþýðý Namýk Kemal’e ait þu söz de çok anlamlýdýr: “Âdem’in (insanýn) hayvaniyeti yemekle, insaniyeti okumakla kaimdir.”
“Bilgisiz kimse davula benzer, sesi çoktur, ama içi boþtur!” sözü okumanýn önemini vurgulayan baþka bir büyük hakikati ve hayat tecrübesini bize aktarýr ve öðretir.
Gençlikte büyük baþarýlarýn temelinin atýlacaðýný ifade eden: “Gençken bilgi aðacýný dikelim ki, yaþlandýðýmýz zaman gölgesinde barýnacak bir yerimiz olsun.” sözüne bizimle beraber bilhassa bu günün genç ve dinamik nesli önem vermelidir.
“Ýlim, maldan hayýrlýdýr. Çünkü ilim seni korur, malý ise sen korursun. Mal harcamakla azalýrken, ilim harcadýkça çoðalýr” sözündeki derin manayý ve anlamý iyi kavramak lâzým.
Zira;
Akýl, kalp ve hisleri yerinde kullanmak ve faydalanmak, ancak okumakla mümkün olur.
Çalýþmak, okumakla eþ deðerdir.
Dâvâ sahibi olmak, okumakla mümkün olur.
Dost-düþman, okunarak fark edilir.
Düþünme, fikir üretme ve tefekkür, okumakla geliþir ve olgunlaþýr.
Engeller, ancak okuyarak aþýlýr.
Gerçek manada hayata tutunmak ve baþarýya ulaþmak, okumakla mümkün olur.
Gerçek mutluluða giden yol, okumaktan geçer.
Haklý paylaþýmlar, okumakla mümkün olur.
Hayatýn gerçek imtihanlarýndan, ancak iyi okuyarak geçilir.
Hayýr, okumakla kazanýlýr.
Hedefe, okumakla gidilir.
Ýman, okumakla kuvvetlenip, takviye olur.
Karanlýklardan, nurlu âlemlere, okumakla geçilir.
Kavmin efendisi olmak, ancak okumakla olur.
Kendimize karþý özgüvenimiz, okumakla gelir.
Menfaatler, okumakla elde edilir.
Nefisler, okumakla maðlûp edilir.
Ön yargýlardan, peþin hükümlerden, gerçek manada okumakla kurtulunur.
Þerden uzaklaþmak, okumakla mümkün olur.
Tembellik, okumakla giderilir.
Ümitler, okumakla yeþillenir.
Yollar, okumakla kat edilir ve açýlýr.
Okumayý sevmeliyiz ve þuna inanmalýyýz ki; okumanýn en büyük faydasý bilgi deðildir; okurken ne düþündüðümüzdür. Bundan dolayýdýr ki; okumak için neyi seçtiðimiz çok önemlidir.
Amacýmýz, beyinlerimizi bilgiyle doldurmak olmamalýdýr. Beynimizi düþünmek ve tartmak için harekete geçirmek olmalýdýr. Okuduðumuz kitaplarý raflarýna koyduðumuzda o ana kadar okuduklarýmýzý, bunlarýn ne anlama geldiðini, hayatýmýzý nasýl ve neden etkileyebileceðini düþünüp tatbikatýna geçmemiz okumanýn meyvesi ve hayatýn gayesidir. Bu duygu, düþünce ve tatbikat gün geçtikçe artarak devam etmelidir.
Berrak ve saydam olmak Ýlâhî nizamýn da istediði büyük bir haslet ve ayrý bir fazilettir. Bu fazilet çok okuyarak, düþünerek ve düþünceleri tatbikata götürecek tecrübeleri deneyerek elde edilir. Seçimlerimiz ve hayatýmýzýn yönü hakkýnda çok dikkatle düþünmeliyiz. Bu konuda sahip olduðumuz en deðerli kaynaklardan birisi de zamanýmýzdýr. Hayat, bir yönüyle bu zaman dilimi içerisinde yaptýðýmýz þeylerin toplamýyla da yakinen alâkadardýr. Bunun büyük bölümünü düþünerek geçirmek, tefekkür dünyamýzý nurlandýrarak kendimize ve etrafýmýza nurlar saçacak konuma getirmek az bir kazanç olmasa gerek.
Kur’ânî hakikatleri tanýyan bahtiyar insanlar camiasý olanlar, onu arayanlar, yakýnýnda olanlar, potansiyeli olanlar ve nasipdâr olanlar ve daha niceleri!
Bu uzun gün, kýsa gece, bereketli zaman dilimi olan mübarek günlerde Hakkýn rýzasýna gidecek, ebedî hakikatlerin anlaþýlmasýný saðlayacak, gerçek ilim, irfan ve bilgi daðarcýðýmýzý zenginleþtirmek için, bol bol okuyup, okuduklarýmýzý tatbikata geçirme, gayretlerimizi arttýrma niyet ve temennisiyle...


radyobeyan