Ýslam Alimleri
Pages: 1
Celaleddin Es-Suyuti By: reyyan Date: 27 Haziran 2012, 02:53:29

CELALEDDÝN ES-SUYUTÝ


        Asýl adý Abdurrahman'dýr. Celaleddin lakabý babasý tarafýndan kendisine verildi. Künyesi, Celaleddin Ebü'l-Fazl Abdurrahman bin Kemaleddin Ebi Bekr bin Muhammed el-Huzayri es-Süyutî el-Þafii þeklindedir.

        Abdurrahman, 1445 yýlýnda Mýsýr'ýn Esyut þehrinde doðdu. Süyutî lakabýnýn sebebi doðduðu bu yerden kaynaklanmaktadýr. Babasý Kemaleddin Ebi Bekr, Þafii mezhebi fýkýh alimlerindendir; ayrýca baþka ilimlerde de önemli bir yeri vardýr. Abdurrahman, henüz altý yaþýnda iken babasý vefat etti. Babasýnýn sadýk dostlarýndan Kadý Ýzzeddin Ahmed bin Ýbrahim Kinani himayesinde yetiþti. Bu hocasý tarafýndan kendisine Ebü'l-Fazl künyesi verildi.

        Abdurrahman, çok sayýda eser okudu. Genç yaþta tefsir, hadis, fýkýh, nahiv, meani, bedi, beyan,lügat ve daha bir çok dalda ihtisas sahibi oldu. Ýlk eserini on yedi yaþýnda yazdý. Hadis ve Arapça ilimler alanýnda zamanýn önemli alimlerinden kabul edilen Takiyüddin Þibli el-Hanefi'den dört yýl boyunca ders aldý. Yine allamelerden Muhyiddin Kafiyeci'nin yanýnda on dört yýl kaldý. Hocasýndan, tefsir, usul, Arapça, meani ve diðer alanlarda dersler alarak icazet (diploma) aldý.

       Kýsa zamanda þöhret sahibi oldu. Derslerini takib eden talebelerinin yanýnda bazý müderrisler de iþtirak etti. Özellikle hadis konusunda uzmanlaþtý ve bu alanda verdiði fetvalar büyük kabul gördü. Kuvvetli hafýzaya sahip olmasý, eserleri çok kýsa sürede okuyup içeriklerine hakim olmasý, sorulan her soruya cevap vermesine imkan saðladý. Hatta bir eserle ilgili olarak sorulan soruya, kaçýncý sayfa ve satýrda olduðunu bilecek ve gösterecek þekilde bir nimete mazhar oldu. Ýki yüz bin hadis ezberledi.

         Genç yaþta Þam, Hicaz, Yemen, Hindistan ve Sudan'ý gezdi. Hac farizasý için gittiði Mekke'de bir süre kaldý. Bunlarýn dýþýnda Dimyat, Feyyun ve Ýskenderiye gibi Mýsýr'ýn bazý bölgelerini de dolaþtý.

         Hadis alanýnda önemli bir birikime sahip olduktan sonra ders vermeye baþladý. Hocalýðýnýn yanýnda bir çok eser de yazdý. Ömrünün sonuna kadar eser yazmaya devam etti. Bu maksatla Nil Nehri adacýklarýndan biri olan Er-Ravza'daki evinde adeta inziva hayatý yaþayarak eser yazdý. Eserlerine kaydedeceði Hadis-i Þerifleri mana aleminde Peygamber Efendimizin@ tasdikine sunduktan sonra yazdý.


        Süyutî, ilmi kariyerinin yanýnda örnek ahlaký ile de herkesin sevgisini kazandý. Kimseden ihsan ve hediye talep etmediði gibi kabul de etmedi. Çok büyük geçim sýkýntýsý çektiði zaman, çok zengin olan kütüphanesinden bazý kitaplarý satma pahasýna da olsa hediye kabul etmemeyi tercih etti. 1505 yýlýnda Mýsýr'da vefat ederek Hakk'ýn rahmetine kavuþtu. Türbesi, Kahire'de Babü'l-Karafe civarýndadýr.

Eserleri:

        Celaleddin Süyutî, muhtelif ilim dallarýnda altý yüze yakýn eser yazdý. Eserlerinin önemli bir kýsmýnýn derleme olmasý ve deðiþik kaynaklardan aldýklarýný aktarmasý, çalýþmalarýna bir eksiklik getirmediði gibi, bazý konularýn günümüze kadar ulaþtýrýlýp insanlarýn istifadesine sunulmasýnda önemli katkýsý oldu. Hemen her konuda eser yazdý. Eserlerini; Kur'anî ilimler, hadis, fýkýh, dil ve edebiyat, usul beyan ve tasavvuf, muhtelif meseleler olmak üzere altý sýnýfa ayýrdý.

        Tercümanü'l-Kur'an fi-tefsiri'l-müsned, ed-Dürrü'l-Mensur, Lübabü'l-nukul fi ashabi'n-nüzul kaleme aldýðý tefsir kitaplarýndandýr.  Camiü's-Saðîr adlý hadis kitabý, hadisi þerifleri alfabetik sýraya göre tasnif etmesiyle maruftur. Hadislerin sýhhat dereceleri belirtilmiþtir. Allame Münavi'nin camiu's-saðir üzerine yaptýðý þerhi Feyzu'l Kadir Osmanlý ulemasýnýn alaka gösterdiði kitaplardandýr. Münavi bazý hadislerin sýhhatý konusunda es-suyuti'ye itiraz etmektedir. El-Müzhir fi ulumi'llüða adlý eseri, dil bilgisi ve lügat çalýþmasý ile ilgili alanlar için zengin muhteviyatlý ve ansiklopedik bir eserdir.

Süyutî, Bunlarýn dýþýnda tarih, ahlak, týp ve daha birçok alanda önemli eserler vücuda getirerek büyük bir miras býrakmýþtýr.


 


radyobeyan