Allah'a Hamd By: saniyenur Date: 24 Haziran 2012, 11:59:45
6- Allah'a Hamd
Ana-babalar çocuklarýna daima iyi þeyler öðretmeli ve daima hamdetmeleri gereken nimet ve ihsanlarý hatýrlatmalýdýrlar. Kiþinin yapmaya muktedir olduðu bütün iyi-ve güzel eserler de Allah'ýn yardým ve inayeti ile olur, O olmadan kiþi iyilik ve adalet yolunda ilerleyemez. Rabbi-ne þükretmek insanlarýn asli vazifelerinden biridir: "... Rabbim! Bana ve ana babama verdiðin nimete þükürde, hoþnut olacaðýn iþi yapmakta beni muvaffak kýl. Rahmetinle beni iyi kullarýnýn arasýna koy!" (27:19) "Rabbim! Bana ve ana-babama verdiðin nimete þükretmemi ve benim razý olacaðýn faydalý bir iþi yapmamý saðla." (46:1$).
Böylece çocuklarda olduðu kadar ana-babalarda da onlarý Sýrat-ý Müstakim'de tutacak saðlýklý dengeli ve adil tavýrlar oluþturulmuþtur. Bu tavýr sayesinde insanlar dünyanýn zevk ve nimetlerinden tad alýrlar ve ayný zamanda Allah'ýn kanunlarý içerisinde kalýrlar.
Hz. Muhammed insanlarýn tavýr, davranýþ ve ahlaklarýný -hayatýn tüm sahalarýnda örnek þahsiyet olarak -mükemmelleþtirmek üzere Allah Hz. Muhammed, babasý Abdullah'ý daha anasýnýn karnýndayken kaybetti. Annesi Amine'yi ise henüz altý yaþýnda iken kaybetti. Annesi, küçük Muhammed'i de yanýna alarak, kocasýnýn mezarým ziyaret etmeye gitmiþti. Fakat ziyaretten dönerken Amine, Ebva denen yerde vefat etti ve oraya defnedildi. Böylece müstakbel peygamber henüz altý yaþýnda hem anne iken hem de babadan yoksun kaldý. Olaylarýn ardýnda ilahi elin olduðunu ve Muhammed'ýn velayetini O'nun yüklendiðini kim bilebilirdi ki?
Bir defasýnda Peygamber annesinin mezarýnýn yanýndan geçerken durdu ve sevgili annesinin hatýrasýna gözlerinden yaþlar süzülmeye baþladý.
Hz. Muhammed doðumundan kýsa bir süre sonra Halime'ye teslim edildi ve altý yaþýna gelene kadar onun bakýmýnda kaldý. Hz. Muhammed ona gerçek annesi imiþ gibi sevgi ve hürmet gösterirdi. Ebu Tufeyl, Ci'rânede Hz. Muhammed'ý bir kadýnýn karþýladýðýný rivayet etmiþtir. Hz. Peygamber, onu bulunca nereye oturdu ise yaygýsýný altýna sermiþti. Ebu Tufeyl, kadýnýn kim olduðunu bilmek istedi. "O, Hz. Peygamber'ýn süt annesidir" dediler. (2:12).
Bir baþka zamanda, Hz. Peygamber, Huneyn Gazvesinde alýnan altý bin esiri serbest býraktý. Serbest býrakmasýnýn sebeplerinden biri bazý esirlerin süt annesi Halime'nin kabilesinden oluþlarý idi.
Ana-Babaya Karþý Vazifeler Konusunda Peygamber'în Ýdeal Öðretileri
1- Ana babaya karþý olan vazifeler Allah'a karþý olan vazifelerden hemen sonra gelir. Bundan Hz. Muhammed'ýn ana-babaya itaate ne derece önem verdiði gayet iyi tasavvur edilebilir. Anaya-babaya itaatte annenin yeri babanýn yerinden çok üstte gelmektedir. Çünkü ufak çocuðun sýkýntýlarýnýn büyük kýsmýný anne çekmektedir.
Hz. Peygamber'e göre en acýnacak kiþi evde yaþlý anne-babasý olduðu halde Cennet'e giremeyen kimsedir. Ana-babaya isyan büyük günahtýr. Bundan dolayý ana-babaya itaat Peygamber'in birinci büyük öðretiþidir.
2- Maddî þartlarý iyi olan çocuklar fakir ana-babalanna bakmakla yükümlüdürler. Þartlar iyi deðilse bu sadece bir vazifedir. Fakir çocuklar da eðer ana-babalarý fakýr ise onlara bakmaya mecburdurlar. Din deðiþikliði çocuklarý ana-babasýna bakmak mecburiyetinden muaf tutmamaktadýr. Anne müþrik bile olsa ilgi ve hürmet göstermelidir.
3- Onlara daima ihsanda bulunmalý, hediyeler vermelidir.
4- Memleketten dýþarý çýkarken ana-babadan izin almak gerekmektedir. Çünkü Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Allah'ýn rýzasý ana babanýn nzasmdadýr. Ve Allah'ýn hoþnutsuzluðu ana babanýn hoþnutsuzluðundadýr." Cihad gibi faziletçe en üstün kabul edilen bir amel için ana-babanýn rýzasý þart koþulmuþtur. Burada Müslüman olmalarý þartý vardýr. Peygamber evde bakýma muhtaç anne veya babasý bulunan kimsenin müracaatým reddederek: "Onlara hizmet suretiyle cihad et" diye geri çevirmiþtir. (Buharî, Müslim ve Tirmizî).
5- Onlara hürmetin azamisi gösterilmelidir. Ebu Hureyre: "Kiþi babasýný ismen çaðýramaz, ondan önce oturamaz, önünde yürüyemez." der. Babaya itaat hususunda enteresan bir misal Ýbni Ömer'den gelmektedir. Babasý kendisine hanýmýný boþamasýný emreder. Hanýmýndan memnun olan Abdullah buna yanaþmaz. Bunun üzerine Hz. Ömer, Rasulullah'a durumu ar-zedince, Abdullah'a "boþa" emrini verir. (Ebu Davud). Peygamber þöyle buyurdu: "Cennet, üç kimseye haram kýlýnmýþtýr: a) Devamlý sarhoþ gezene, b) Anne-babaya asi olana, ve c) Ailesinin zina etmesine müsaade edene." (Miþkâtu'l-Mesabih).
6- Ana-babanýn vefatýndan sonra da, çocuklarýn onlara karþý bazý vazifeleri vardýr. Bu vazife aþaðýdaki hadiste þu sözlerle ifade edilmektedir: "Onlar için dua etmek, günahlarýnýn affýný dilemek, ölümlerinden sonra onlarýn sözlerini yerine getirmek, onlann arkadaþlarýyla iliþkileri sürdürmek ve hürmet etmek çocuklarýn vazife-lerindendir." Peygamber ayrýca þöyle buyurmuþtur: "Muhakkak babaya itaatin en iyi þekli, onun ölümünden sonra dostlarýný dost edinmektir." Çocuklar ölmüþ bulunan ebeveyninin ardýndan sadaka vermelidirler."
Bazý Maddi Faydalar: Anne-babaya itaatin bu dünyada elde edilen bazý maddi yararlarý vardýr. Ýlk olarak, Peygamber'in buyurduðu gibi, ömür uzayabilir: Sadece anne-babaya itaat ömrü uzatýr. Ýkinci olarak eðer anne babaya itaat edilmezse bu dünyada da cezasý görülür. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Anne-babaya isyan eden kiþinin cezasý çabuklaþtýnlýr ve o bu dünyada da cezalandýrýlýr. Üçüncü olarak, ana-babasýna itaat edenin can vermesi kolay olur. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Bir kimsede þu üç þey varsa Allah onun caným kolay alýr ve Cennetine kabul eder: Zayýflara acýmak, anne-babaya ihsan ve kölelere iyilik etmek."