Diðer Yazýlar
Pages: 1
iPad’in getirdikleri By: hafiza aise Date: 20 Haziran 2012, 17:29:18
iPad’in getirdikleri
Hakan HASTAOÐLU • 70. Sayý / TEKNOLOJÝ


Akýllý telefonlarla dizüstü bilgisayarlar arasýnda bir yere konumlanan iPad, tablet adý verilen bir kategoriyi de inþa etmiþ oldu. Apple, ürettiði iMac’lerle bilgisayarlarda tasarýmý ön plana çýkararak sektörde kendini çok farklý bir yere konumladý. Daha sonra piyasaya sürülen iPod isimli müzikçalarla devam eden þýk ürünler furyasýyla, teknik özelliklerden çok prestij satar hale geldiler. Çünkü insanlar cihazýn teknik kapasitesinden çok, mükemmel pazarlama kampanyalarýnýn katkýsýyla, bir zenginlik veya ayrýcalýk algýsýný satýn aldý. iPod sahibi olmayý moda haline getiren ve tüketimi sürekli körükleyen reklam kampanyalarýnýn sonunda, müzikle uðraþanlarýn çok sýk þikayet ettiði ‘internetten MP3 indirmeyi’ paralý hale getiren iTunes’u kurdular ve Apple, ayný zamanda en büyük müzik daðýtýmcýsý oldu. Steve Jobs’un Apple’da olmadýðý dönemde þirketin en tepesinde bulunan John Sculley, Jobs’un Sony’nin Walkman’ini ilk gördüðü anda hayran kaldýðýný anlatýyor. Jobs da, aynen Sony’nin Walkman’i piyasa sürerek yaptýðý gibi iPod’la benzerlerinden çok farklý bir ürün ortaya koydu. Raflarda yüzlerce çeþit müzikçalar varken iPod çok pahalý olmasýna raðmen milyonlarca adet satýldý.

Benzer bir süreç iPhone’un çýkýþýyla yaþandý. Akýllý telefon pazarýnda birçok firmanýn deðiþik ürünleri olmasýna raðmen dokunmatik ve üzerinde tek tuþ olan ekranýyla iPhone milyonlarca satmayý baþardý. Nokia gibi dünyanýn en çok satan cep telefonu üreticisi bile iPhone karþýsýnda rekabet edemedi. Çünkü satýlan sadece telefon deðildi. iPhone sahibi olmak bir modaydý artýk ve standartlarý da o belirler olmuþtu.

Tasarýmýyla benzerlerinden farklýlaþan ürünler arasýna en son, Nisan 2010’da teknoloji marketlerin raflarýnda yerini alan iPad girdi. Daha piyasa çýkmadan 200 bin önsipariþ alan ürün, ilk çýktýðý gün 300 bin adet cihazýn yanýnda 1 milyondan fazla iPad uygulamasý ve 250 bin elektronik kitap satýlmasýný da saðladý. Sahip olduðu özelliklere göre 499 ile 829 dolar arasýnda bir fiyattan satýþa sunulan üründen, ilk 28 günde 1 milyon satýlýrken 2010 yýlý sonu itibariyle 7 milyon adet satýn alýnacaðý hesaplanýyor.

Neleri deðiþtirecek?
Tablet kategorisindeki en baþarýlý ürün iPad olmasýna raðmen Apple yalnýz deðil. Asus, MSI, Dell, Toshiba, Blackberry telefonlarýný üreten RIM firmasý da tablet bilgisayarlarýný kullanýcýlarýn beðenisine sundu. Hatta Samsung, teknik özellikleriyle iddialý olan ürünü Galaxy Tab’ý iPad’i katili olarak lanse etti. Peki ama üreticilerin yarýþa girmesini saðlayan, kullanýcýlarý satýn almak için peþinden koþturan tabletlerin sýrrý ne? Peþinden koþturan derken abartmýyoruz çünkü henüz Türkiye’de resmî olarak satýlmamasýna raðmen birçok kiþi iPad’e sahip oldu. Kimileri, bazý firmalarýn hem garantisiz hem de gerçek fiyatýnýn çok üzerinde bir fiyata getirdiði ürünleri satýn aldý, kimileri de satýn almak için yurtdýþýna gitti veya getirtti.

Sorunun cevabýný kesin olarak verebilecek henüz kimse yok ama Rupert Murdoch’un iPad’e bakýþý önemli noktalarý kavramamýzý saðlayabilir. The Wall Street Journal, The Times, The Sun gazeteleri, Fox televizyonu, Twentieth Century Fox film þirketi gibi medya ve eðlence sektöründeki birçok önemli kuruluþun sahibi olan Rupert Murdoch, iPad’in önderliðini yaptýðý tablet bilgisayarlarýn medya sektörü için çok büyük avantaj saðladýðýný söylüyor. Uzun zamandýr internetle birlikte gazeteciliðin öldüðü, bedava haber veren siteler yüzünden gazetelerin satýlamadýðý konuþulurken bu cihazlarýn, tüketicileri haber okumak için para vermeye ikna etmek için ideal araç olduðunu savunuyor, Murdoch. Bir dergi büyüklüðünde, 1 cm’den biraz kalýn ve 700 gr’dan daha hafif olan cihazlarý kullananlarýn yaþ gruplarýna bakýldýðýnda da, tabletlerle gençlerin gazete okumaya teþvik edileceðini düþünüyor. Yüz milyonlarca kiþinin tablet bilgisayar sahibi olacaðýný tahmin eden Murdoch, bu cihazlarýn teknolojik olarak geliþmesiyle haber sunumu metotlarýnýn da geliþmek zorunda kalacaðýný vurguluyor.

Geliþmeler takip edildiðinde, Murdoch’ýn haklý çýkacaðýný düþünebiliriz. iPad’in piyasaya çýkýþýný büyük coþkuyla karþýlayan haber portallarý, bankalar, sosyal paylaþým siteleri hemen kendilerine özel uygulamalar geliþtirdiler. Tablet üzerinden kitap okumaya izin veren iBook uygulamasýyla birlikte ilk bir ayda 1.5 milyondan fazla e-kitap satýldý. Dergi ve gazete yayýncýlarý, özel tablet edisyonlarý çýkarýrken bazýlarý bu hizmeti ücretsiz sunuyor, bazýlarý da aylýk belirli bir abonelik bedeli talep ediyor.

Üzerinde tek bir tuþu olan bir cihazýn teknoloji dünyasýnda bu denli büyük heyecana sebep olmasý boþuna deðil. iPad aslýnda teknolojiye insan hayatýnda biraz daha yer açýlacaðýnýn göstergesi. Hollywood filmlerinde gelecek tasvir edilirken metroda gazete okuyan insanlar önemli bir sembol olarak kullanýlýyordu. Çünkü ‘okunacak’ olan gazete ayný zamanda görüntülü olacaktý. Yani gazetedeki haberi okurken ayný zamanda görüntülerini de izleyebileceðiniz elektronik kâðýtlardan üretiliyordu. Ýþte iPad’le birlikte, üzerindeki 3G’li mobil telefon hattýyla veya kablosuz baðlantý sayesinde sürekli internete baðlý kalabileceðiniz bir cihazý her zaman yanýnýzda rahatça taþýyabileceksiniz. Hareket halinde olsanýz bile gazetenizi, derginizi okuyacak, haberleri izleyecek, film seyredecek, müzik dinleyecek ve kütüphanenizi de her zaman yanýnýzda taþýyabileceksiniz. Görüldüðü gibi, bu cihazlarýn en çok etkileyeceði sektör medya olacak.

Murdoch’ýn da vurguladýðý gibi, kaðýda basýlý gazeteciliðin internetle rekabetinden yeni imkanlar doðacak. Reklam gelirleriyle ayakta durmaya çalýþan haber portallarý eðer tablet bilgisayarlarýn saðlayacaðý konforu iyi kullanýp okuyucuyu ikna edebilirse ürettiði içeriði paraya çevirebilecek. Tabii bunun için kopyala-yapýþtýrla hazýrlanan, özensiz metinler yerine gerçekten emek verilerek yapýlan haberciliðe geçilmesi gerekiyor.

Þart mý?
En temelde para kazanmak gayesiyle hareket eden þirketler, aslýnda ihtiyacýmýz olmayan ve hiçbir zaman da kullanmayacaðýmýz özellikleri de süslü ambalajlar içerisinde bize satýyorlar. Her yeni ürünün kýsa zaman sonra eskidiðini ve daha geliþmiþ özelliklere sahip bir yenisinin çýktýðýný göz önünde bulundurarak, satýn alma kararlarýmýzý iyice düþünerek vermeliyiz.

iPad gibi tablet bilgisayarlarýn oldukça geniþ imkânlara sahip cihazlar olduðu ortada ama henüz sektör bu imkânlarýn çok azýný kullanmaya baþladý. Zaten kullanýcý alýþkanlýklarýna baktýðýmýzda da, satýn alýnan iPad uygulamalarýnýn yüzde 20’sini oyunlar oluþturuyor. Þimdilik daha çok eðlence ve “prestij” için kullanýlan bu cihazlar ilerideki dönemde daha geniþ bir kullaným alanýna sahip olacak. Sadece tüketici olup teknolojinin peþinden koþmak yerine, ihtiyaçlarý ve imkânlarý ciddiyetle deðerlendirerek tekniði kendimizin ve fikrimizin emrine vermek gerekiyor.


radyobeyan