Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Zekat By: saniyenur Date: 20 Haziran 2012, 16:39:01
EKONOMÝK ADALET:Zekat

Zekat Verilecek Yerler

Kendilerine zekat düþenler Kur'an-ý Kerim'in Tevbe süresindeki þu ayetiyle belirlenmiþtir. "Sadakalar, ALLAH'dan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, onu toplayan memurlara, kalbleri kazanýlacaklara, köle azadýna, borçlulara, Al­lah yolunda olanlara ve yolda kalanlara sarfedilir. ALLAH bilendir, hakimdir." (9: 60).

Buradaki "sadakalar" kelimesi, gönüllü olarak verilen "hayýr" anlamýna deðil, ödenmesi zo­runlu olan zekat anlamýna kullanýlmýþtýr; bunu ayetin sonundaki "ALLAH'tan bir farz olarak" ifadesi göstermektedir. Ayet zekatýn verilece­ði yerleri tarif etmektedir. Toplum içinde ça­lýþmaya gücü yettiði halde çalýþacak yer bula­mayanlar, çalýþacak gücü olmayan hasta, ihti­yar ve çocuklar, her türlü bakýma muhtaç in­sanlar fakir ve miskin tarifinin içine girerler. Üçüncü olarak zekat toplama iþinde memur olanlar ve bu kaynaklan idare iþinde çalýþan diðer insanlar gelir. Bu baþlýk, zekat müesse­sesinin idaresinin tamamen kamu temsilcileri­nin elinde olduðu, kamuya ait bir fon oluþtur­mak için tesis edildiðini göstermektedir. Kur'an-i Kerim zekatý özel bir hayýr olarak görmez. Günümüzde, Kur'an'ýn ele aldýðý ma­nadaki zekat müessesesinin Müslümanlar ta­rafýndan tamamen ihmal edildiðini belirtmek üzücü olmaktadýr.

Dördüncü grupta kalbleri hakka meyleden in­sanlar yer almaktadýr. bir dinin tebliði söz ko­nusu olduðunda daima bunu dinlemeye hazýr insanlar vardýr, fakat hakikat çaðrýsýný bu kiþi­lere ulaþtýrmak kaynaklara ihtiyaç gösterir. Hakký kabul ettiklerinden dolayý muhtaç du­ruma düþmüþ insanlar da olabilir. Dolayýsýyla bu yoldaki harcamalar zekatýn sarf edilebileceði bir kýsým olarak belirtilmiþtir.

Beþinci baþlýk esirlerin azad edilmesi ve bu yolda sarfedilen harcamalarla ilgilidir. Altýncý grup borçlulardýr -meþru sebeplerle borca gi­renler, mesela tanmý geliþtirmek için borçla­nan çiftçi ve benzerleri-. Ýslam, toplumun bü­tün üyelerinin hür bir hava içinde yaþamasýný ve bu sebeple borç yüklenmiþ kiþilerin yükle­rinden kurtarýlmasýný gerekli görür. Servetleri­ni israf edenler bu gruba dahil edilmezler. Ye­dinci baþlýk genel bir ifadeyle fî-sebil-illah; ALLAH yoludur. Bazýlarý bu kelimelerin anla­mýný mücahidlerle (inancý korumak için sava­þanlar) veya Ýslamî hakikatleri yaymakla uð­raþan kiþilerle sýnýrlarken, diðer bazýlarý keli­melerin umûmi olduðunu ve bütün hayýrlý faa­liyetleri kapsadýðýný düþünmektedir. Sekizinci baþlýk hangi dine veya ýrka mensub olursa ol­sun, bir diyarda parasýz kalmýþ olan yolcular­dýr.

Zekata müstehak olanlar Kur'an-ý Kerim'de böylece gösterildiðinden, devlet bu kaynaklan (bazý 'çaðdaþ' müelliflerin iddia ettiði gibi) Kur'an'da belirtilen amaçlann dýþýnda harca­maya yetkili deðildir. Kur'an'da belirtilmiþ bu­lunan bu sekiz ana baþlýk aþaðýda ele alýnmýþ­týr.


 



radyobeyan