Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Fakirler By: saniyenur Date: 20 Haziran 2012, 16:37:11
a- Fakirler

Fakir kelimesi, maiþetini temin edecek hiçbir þeyi olmayan muhtaç insan veya hiçbir gelir kaynaðý olmayan saðlýklý, namuslu fakat iþsiz insan anlamýna gelir. Kasas suresinde Musa'nýn kýssasýnda fakir kelimesi bu ikinci anla­mýyla þöyle kullanýlmýþtýr: "...bunun üzerine onlarmkini suladý. Sonra gölgeye çekildi ve dedi ki: 'Rabbim! Doðrusu bana Ýndireceðin hayra muhtac(fakir)ým." (28: 24). Burada fa­kir kelimesi zulüm korkusu ile kendi memle­ketini terketmiþ ve bir baþka diyarda sýðýnak arayan iþsiz bir insan anlamýnda kullanýlmýþ­týr. Dolayýsýyla bu kelime siyasî deðiþiklikler sebebiyle (II. Dünya Savaþýndan sonra Hin­distan'da ve Filistin'de olduðu gibi) memle­ketlerini terketmeye zorlanmýþ mülteciler için kullanýlabilir.

Mekkeli müþriklerin zulüm ve baskýlarýndan kaçýp Medine'de sýðýnak arayan müslümanlar Haþr suresinde aþaðýdaki ayette fakir olarak adlandýrýlmýþlardýr: (1) "Allah'ýn verdiði bu ganimet mallan, yurtlarýndan ve mallarýndan edilmiþ olan, Allah'tan bir lütuf ve rýza dile­yen, Allah'ýn dinine ve Peygamberine yardým eden muhacir fakirlerindir." (54:8). Yine Ba­kara suresindp (2) "Sadakalarýnýzý; kendilerim Allah yoluna adayýp yeryüzünde dolaþama-yanlara, hayalarýndan dolayý, kendilerini taný­mayanlarýn zengin saydýklarý yoksullara ve­rin. Onlarý yüzlerinden tanýrsýnýz. Yüzsüzlük ederek insanlardan bir þey istemezler..." (2: 273).

Kýsaca bu kelime, maiþetini temin edemeyen­leri ve bütün fakir, yaþlý ve sakat fertleri, öð­renci, öðretmen ve Ýslam'ý anlatan kiþiler gibi maiþetim temin için zaman bulamayan Ýslamî vazifelerle meþgul kiþileri, Ýþsizleri kapsar. (S. A. Sýddýkî, a.g.e., sh. 158-195).

Zekattan, maiþetlerini temin için, birþeyler ve­rilme sebebi þu sözlerle belirtilmektedir: "Her þeylerini kaybettiler ve mallarým kaybettikleri gibi evlerinden de ayrýlmak zorunda kaldýlar." beytü'l mal'in harcamalarýnýn en önemli baþ­lýklarýndan birinin fakirlere ve maiþetlerini te­mine muktedir olamayanlara yardým etmek olduðu hatýrlanmalýdýr.

Bütün servetlerini ve evlerini kaybetmiþ bulu­nan ve fakirlikleri dolayýsýyla kendi iþlerini kuramayan muhacirler, tamamý beytü'l mal'in bir kýsmýný oluþturan Beni Nadir'in terkettiklerinden almaya bu baþlýk altýnda, hak kazan­mýþlardýr. Bu ihtiyacý göz önünde bulunduran Kur'an-ý Kerim zekat kaynaklarýnýn bir kýsmý­ný, bu fakir ve muhtaç veya iþsiz ve güç du­rumda olan insanlarýn ihtiyaçlarý için ayýrmýþ­týr. Zekat, bir bakýma fakirlerin millî teminatý­dýr; iþsizlik dönemlerinde onlara yardým eder ve iþverenlerin baskýlarýndan onlarý korur.

Böylece zekat, iþçilere hem yardým eden hem de koruyan iki taraflý bir silahtýr. Zengin iþve­renlerden alü.ýr ve fakir iþçilere verilir. Zekat, bu sayede, iþçilere iþsiz kaldýklarý vakit uzun süre yeterli bir þekilde tutunabilecekleri gü­venceyi saðlar ve iþçilerin iþverenlerle makul bir ücret karþýlýðýnda anlaþmalarým mümkün kýlar.




radyobeyan