Yolda Kalanlar By: saniyenur Date: 20 Haziran 2012, 16:24:43
h- Yolda Kalanlar
Bir yolculukta, evinden ayn düþtüðü için muhtaç durumda kalan ve servetinden faydalanamayan bir kimse yolda kalan olarak adlandýrýlýr. Yolculuðunu tamamlamak için paraya ihtiyacý vardýr. Yolculuk için kendisine gerekli olan þeyleri temin konusunda kiþiye zekat gelirlerinden yardým edilir, ancak yolculuðun sadece zevk için veya herhangi bir gayri meþru amaç için olmamasý þarttýr. (Seyyid Kutub; Social Justicein islam).
Ýmam Ebu Hanife'ye göre yolda kalan, yolculuðunun ortasýnda kendisine yardým verilecek olandýr, yolculuðunun baþýnda olan deðil. Fakat ayette kullanýlan kelimenin çok geniþ bir tatbik alaný vardýr ve yolculuðun baþýnda olana da gayesinin muhlis ve makul olmasý þartýyla yardým yapýlýr. Hatta, siyasî baskýlara, savaþa, etnik ve dinî nefret ve zulme baðlý olarak evlerini ve bütün varlýklarýný terketmek zorunda kalmýþ "muhacirler" bile "yolda kalan" ifadesinin kapsamýna dahil edilebilirler.
Yolda kalanlara dinlenecekleri binalar, bekleme odalarý, hamamlar vb. kolaylýklar ve ülke içinde diðer uygun ortamlar saðlamak þeklinde olduðu gibi para olarak da yardým edilebilir. Yeni yollar yapmak, eski yollarý ve köprüleri tamir etmek bile bu baþlýk altýna girebilir. Esasen, kolay ve rahat yolculuk yapýlmasýný saðlayan ve seyahati teþvik eden her kolaylýk bu konu kapsamýna girer,