Haram Yiyecekler By: saniyenur Date: 20 Haziran 2012, 16:04:08
Haram Yiyecekler
Müslümanlara, ferdi ve toplumsal menfaatlere zararlý olan birkaç þey dýþýnda, tüketim alanýnda temiz ve uygun olan herþeyden nasiplenmeleri Ýçin tam bir serbestlik verilmiþtir. Müslüman toplumda yenmesi yasak olan bir kaç þeyden Kur'an-ý Kerim'Ýn aþaðýdaki ayetlerinde bahsedilmektedir.
Bakara sûresinde þöyle zikredilmektedir: "Allah size leþ, kan, domuz eti ve Allah'tan baþkasý adýna kesileni haram kýldý..." (2:173).
En'âm sûresinde de þöyle buyurulmaktadýr: "De ki: Bana vahyolunanda, leþ veya akýtýlmýþ kan yahut domuz eti -ki pisliðin kendisidir- ya da Allah'tan baþkasý adýna boðazlanmýþ bir fýsk (murdar olmuþ hayvan)dan baþka, yiyecek kimseye haram kýlýnmýþ birþey bulamýyorum..." (6: 145).
Yukarýda bahsi geçen dört þey müslümanlara tamamen yasaktýr. Bunlar kendi kendine ölen hayvan ve Hz. Musa'nýn þeriatýnda da yasak olan, vahþi hayvanlar tarafýndan parçalanmýþ hayvanlar (leþ), kan ve domuz etidir. Yahudiler domuz etine büyük bir tiksinti beslerler ve bu hayvandan Ýncil'de bahsediliþ þekli de gösterir ki, Hz. Ýsa da bu hayvandan yahudiler kadar tiksinir ve dolayýsýyla domuz etini (yemeyi) murdar olarak kabul eder.
"Allah'tan baþkasý adýna" ifadesinden kasýt, Allah'dan baþkasýnýn namýna öldürülen hayvanlardýr. Bu durumda Allah'tan baþkasýnýn adýna yapýlan dua ve niyaz, boðazlanmýþ hayvaný haram ve murdar kýlar. Bu hayvanýn yenmesi uygun deðildir.
Önceki hatýrlatýlan dört þeye ek olarak, Kur'an, kumarý ve sarhoþ edici þeyleri de yasaklar. Maide Suresi: "Ey iman edenler! Ýçki, kumar, dikili taþlar ve fal oklarý ancak þeytan iþinden birer pisliktir. Artýk onlardan kaçýnýn; umulur ki, kurtuluþa erersiniz." (5: 90). Bu ayet þarap dahil bütün içkileri ve kumarýn her türlüsünü tamamen yasaklar. Rivayete göre þarabýn yasaklandýðýný bildiren bu ayet Medine sokaklarýnda ilan edildiðinde müslümanlann evlerindeki bütün þarap fýçýlan boþaltýldý. Öylesine ki, Medine sokaklarýnda þarap aktý. Ýçki gibi böylesine köklenmiþ bir kötülük bu kadar ani ve köklü bir þekilde dünya tarihinde hiçbir zaman sökülüp atýlamamiþtýr.