Hayvanlar By: saniyenur Date: 19 Haziran 2012, 21:17:04
Hayvanlar
Hayvanlar, insan için büyük faydalar saðlar. Hayvanlar yemek için et, süt, yað, yün, kürk, kemikler, giymek için deri ve diðer ekonomik endüstriyel ve süs kabilinden amaçlar için çeþitli faydalar temin eder. Hayvanlardan bazýlarý binicilik ve taþýmacýlýk için kullanýlýr. Hayvanlarýn bütün bu yararlarý, Kur'an-ý Kerim'de bahsedilmiþtir.
Tâ hâ sûresinde: "Yeyiniz; hayvanlarýnýzý otlatýnýz. Þüphesiz bunda akýl sahipleri için (Allah'ýn kudretine) iþaretler vardýr." (20: 54) Duyurulmaktadýr. Bu gösterir ki, hayvanlarý faydalan için üretmek ve besleyip büyütmek insanlara bir zorunluluktur.
Nahl suresinde: "O, davarlarý da yaratmýþtýr.
Onlarda sizin için ýsýtýp koruyacak þeyler ve menfaatler vardýr; onlardan yersiniz de bir bir memlekete kadar aðýrlýklarýnýzý da yüklenirler ki, siz oraya ulaþmadýnýz; meðer ki canlarýnýzýn yarýsý ile olmuþ olsun ve kendilerine binmeniz için ve birer ziynet olarak da atlarý, katýrlarý, merkepleri (yarattý). Daha nice þeyler yaratýyor ki bilemezsiniz!" buyurulmakta-dýr. (16: 5-8).
Yasin suresinde þu ayetler vardýr: "Görmediler mi ki, hakikat biz onlar için ellerimizin yaptýðý þeylerden dörder ayaklý hayvanlar yarattýk da, hem onlardan yerler, hem binerler, kendileri için onlarda nice menfaatler ve içe-cekler vardýr." (36: 71-73). Mü'min" sûresinde: "Allah O'dur ki, kimine binmeniz, kiminden de yemeniz için size (bir fayda olmak üzere) davarlarý var etti. Onlarda sizin için yararlar vardýr. Onlarýn üstünde göðüslerinizde olan bir hacete (Ýhtiyaca veya arzuya) ulaþýrsýnýz; onlarýn üstünde ve gemilerin üstünde de taþýnýrsýnýz." (40:79-80) Duyurulmaktadýr. Mü' minun Suresinde ise "Muhakkak ki senin için hayvanlarda bir Ýbret vardýr. Onlarýn karýnla-rmdakinden size içirmekteyiz, sizin için onlarda birçok menfaatlerde vardýr, onlardan yersiniz de. Onlann üzerinde ve gemilerde taþýnmaktasýnýz." (23: 21-22) buyurulur. Nahl Suresinde; "muhakkak ki sizin için hayvanlarda ibretler vardýr. Size onlarýn kannlannda-kinden dýþký ile kan arasýndan, içenlerin boðazýndan kolaylýkla geçen halis bir süt içiriyo-ruz." (16:66) buyurulur.
Kur'an'ýn yukarýdaki bütün ayetleri açýkça gösterir ki hayvanlar, insanýn faydasý için yaratýlmýþtýr. Bu yüzden, (dolaylý olduðu kadar direkt olarak da) hayvanlarýn menfaatlerinden mümkün olan en yüksek faydayý elde etmek ve onlann üretimini geliþtirmek insan için bir mecburiyettir.
Kur'an þu ifadelerle deve, koyun yetiþtirmeye de iþaret eder: "Dedileý ki: 'O çobanlar (kendi hayvanlarým) döndürünceye kadar (kendi hayvanlarýmýzý) sulayamayýz. Bunun üzerine O (Musa) onlann sürülerini suladý..." (28: 23-24).
Musa Peygamber, Mýsýrdan hicret ettikten sonra koyun yetiþtirip büyütmüþtür. Tâhâ Suresinde buna iþaretle: (Musa) dedi ki: O, benim aþçimdýr, ona dayanmakta, onunla davar-lanm için yaprak silkerim..." (20:18) Duyurulmuþtur.
Birçok peygamber Eski Ahit'de bahsedildiði gibi hayatlanm temin için koyun otlatmýþlar-dýr. Peygamber bir keresinde "Allah, deve ve koyun otlatmamýþ bir peygamber göndermedi." buyurmuþtur. Ashab,ý hiç koyun otlatýp otlatmadýðýný öðrenmek istediðinde Peygamber onlara Mekke'de insanlar için birkaç kuruþa koyun otlattýðýný söylemiþtir.
Peygamber, ashabýna gündüz ve gece (çok hýzlý) servet arttýrdýklarý için deve ve koyun otlatmalarýný öðütlemiþtir. (Buhari) Bir keresinde Peygamber Ümmü Hani b. Ebu Talib'e çok çabuk üreyen develer yetiþtirmesini tavsiye etmiþtir. (Ibni Mace, Kanz'u-1 Amval). Burada O zamanlann Arap ekonomisi için vazgeçilmez bir servet olan deve ve koyunlara iþaret vardýr. Bütün bunlarýn gerçek amacý sadece bir ülkenin ekonomisinde hayvancýlýðýn önemini vurgulamaktýr.
Kümes Hayvanlarý ve Kuþlar: En'am Suresinde kuþ türlerinin tümüne bir iþaret vardýr. "Yerde hiçbir hayvan ve iki kanadýyla uçan hiçbir kuþ yoktur ki sizin emsaliniz ümmetler olmasýn" (6:38). Bu ayet insanýn kullanmasý ve yararlanmasý için kuþlarýn üretilip beslenmesini tavsiye etmektedir. Süleyman'ýn onlardan bazýlanný haberci olarak kullandýklarý bilinmektedir. Nemi Suresinde: "Süleyman, Davud'a mirasçý oldu ve dedi ki: Ey insanlar! Tüm kuþlann dili bize öðretildi... Ve Süleyman'ýn cin, insanlar ve kuþlardan ordularý toplandý... Ve O dedi ki Ýþte bu mektubumu götür de onlara býrak, sonra onlardan geri çekil de bak neye dönecekler." (27:16-17-28).
Her ne zaman Kur'an-ý Kerim'de cennet hayatýndaki et yemeklerinden itahsedilse kuþ eti de anýlýr, Vakýa Suresinde olduðu gibi: "Ve iþ-tahlanacaklanndan bir kuþ eti ile" (56: 21).
Peygamber ashabýný, özellikle fakir olanlarý çok az bir para gerektirdiði için kümes hay-vanr"besiciliði yapmaya teþvik etmiþti. Fakir ve kýt kaynaklý insanlar kolaylýkla bu yolla çalýþmaya ve geçimlerini kazanmaya baþlayabilirler. Bir hadise göre, peygamber zenginlere koyun ve deve yetiþtirmeyi, fakirlere de kümes hayvancýlýðý yapmayý emreder. Gerçekten, bu, kendilerini daha çok sermaye gerektiren iþler ve endüstrilere yöneltmeleri ve küçük endüstrileri ve iþleri de geçimlerini kazansýnlar diye fakirlere býrakmalarý için zenginlere bir uyarýdýr. (Ýbni Mace, Kanz'u-1 Am-wal).
Toplumun saðlýklý geliþmesi için iki farklý grup arasýndaki gerçek ve adaletli dengenin muhafaza edilmesi kesinlikle gereklidir. Eðer büyük sermaye sahipleri küçük firmalarý satýn almak ve karýþtýrmak suretiyle tüm muhaliflerini ekarte ederek birlikler ve tekeller oluþturmaya baþlarlarsa bu sadece küçük iþ adamlarýnýn geçim yollarýnýn kapanmasýna ve büyük bir zorluða girmesine deðil, ayný zamanda da toplum içinde sýnýf kavgalarýna sebep olacak, devamlý barýþ ve dayanýþmayý kökünden söküp atacaktýr.
Arýcýlýk: Arýcýlýk çok yararlý bir endüstridir. Uygun bir þekilde organize ve muhafaza edilirse, büyük bir servet kaynaðý olduðunu isbat edebilir. Kur'an, arýcýlýktan servet üretmeye iþaret eder. "Rabb'in bal arýsýna, daðlardan, aðaçlardan ve çardak yapacaklarý þeylerden evler edin diye vahyetti. Sonra meyvelerin her birinden ye de Rabbinin pek kolay yollarýna git diye de karýnlarýndan renkleri muhtelif bir çiçek çýkardý ki onda Ýnsanlar için bir þifa vardýr." (16: 68-69).
Arý büyük bir tabii mal kaynaðýdýr. Arý, farklý çiçeklerin tatlý öz sularýný devþirir ve onu bala çevirir, ki bu bütün insanlarýn gayretleri bir-Ieþse bile suni olarak yapýlamayacak bir maddedir.
ipek böceði ve balýk: Kur'an-da ipekböceði hakkýnda bir ima vardýr. "Orada onlarýn giysisi ipekten olacaktýr..." (22: 23).
Balýk önemli bir besin kaynaðýdýr. Dünyanýn artan nüfusunun besin ihtiyaçlarýna mümkün olan tek çözümü belki de taze deniz ürünlerinin cevap verebileceði söylenmektedir.
Kur'an, Maide Suresinde deniz yiyeceðinden þöyle bahseder: "Deniz avý, onun yenilmesi size ve yolculara bir faÝde olmak üzere sizin için helal kýlýndý." (5: 96).
(Sayd el-bahr) kelimesi, deniz, nehir, havuz, göl ve dahili sularda avlanmayý içine alan çok geniþ bir anlamda kullanýlmýþtýr. Ve Nahl Suresinde: "Yine O'dur ki, denize ondan taze bir eti yemeniz için boyun eðdirmiþtir." (16:14) buyurulmuþtur. Bu ayette insanýn denizden Çok daha fazla yiyecek elde etmesi için daha gayretli olmasýný öðütleyen bir teþvik ve delil vardýr. Ýnsan kendi kullaným ve faydasý için deniz kaynaklarýný ve gücünü iþletebilecek kabiliyettedir ve denizden sýnýrsýz besinler elde etmemiz sayesinde dünyanýn nüfus artýþý problemlerinin çözüldüðünü görmemiz fazla uzun sürmeyecektir.
Dünyadaki hýzlý nüfus artýþý karþýsýnda aþýn derecede endiþelenen bilim adamlarý bile denizlerimizin en büyük teminat olduðunu kabul etmektedirler. Deniz teknolojisi þu iddiayý yapmak için yeteri kadar ilerlemiþtir. Balýklar günün birinde koyunlar gibi yemlenecek ve kýyýdan uzak yerlerde, denizaltý fabrikalarýnda aylarca yaþayan dalgýçlar tarafýndan mikroskopik bitkiler, plankton, deniz otu, deniz besinleri yetiþtirecektir. Bilim adamlarý þimdi ucuz ve tamamen balýktan elde edilen yeni bir besin kaynaðýnýn balýk ununun geliþtirilmiþ olmasýna dikkat çekmektedirler. Proteince zengin olan bu besin standartlarýn altýnda bir diyetle beslenmelerin diyet dengesini düzenleyebilir. Böylece bugün milyonlarca bulunan zihinsel gerilik ve büyüme geriliði gibi eksiklik vakalarýnýn Önlenmesine yardýmcý olabilir. Sadece A.B.D. balýkçýlarý 300 milyon kiþinin ihtiyacýný karþýlayabilecek kapasitede un üretebilmektedir.
"Ýnsanlar böyle bir maddeyi yiyecekler mi?" Cevap þudur: Binlerce kiþi daha þimdiden gelmiþ ve tatmin edici bulmuþlardýr. Hünerli ahçýlar balýk ununu çorbalara, þehriyeye, sosa, ekmeðe hatta çöreklere karýþtýrmaktadýrlar. Balýk ununun harika bir açlýk giderici olduðu söylenmektedir. Balýk unu belki de insanoðlunun saðlam bir dimað kazanmasýna yardým edebilecek olan büyük bir lütuftur. (Shelton B. Granger; People and Food, "Topic" yayýn no: 20).