Sermaye By: saniyenur Date: 19 Haziran 2012, 09:16:29
SERMAYE
Anlamý
Sermaye, daha fazla servet üretmeye yardýmcý olan servettir. Kiþisel tatmin yerine, daha fazla servet üretmeye yardým eden herþeyi kapsar. Profesör Thomas'a göre, topraktan ziyade daha fazla sermaye üretmede kullanýlan, kiþilerin ve milletlerin serveti sermaye olarak adlandýrýlýr. Sermaye, insanýn emeði ile elde ettiði ve sonra daha fazla servet üretmek için kullandýðý bir zenginliktir.
Önemi
Sermaye, insanoðluna zenginlik Üretiminde yardýmcý olan üçüncü faktördür. Ýnsan emeðinin meyvesi yalnýz baþýna çok kýt olduðundan, modern endüstri dünyasýnda büyük ölçekli üretim, sermayenin yardýmý olmaksýzýn imkânsýzdýr. Çaðýmýzda endüstriyel ilerleme ve büyük ölçekli üretimin bütün sermayenin kullanýlmasýyla baþarýldýðý ifadesi yanlýþ deðildir.
Ýnsan hayatýndaki önemi bakýmýndan Kur'ân-ý Kerim Âl-i Ýmran suresinde sermayeye iþaret etmektedir: "Ýnsanlara kadýnlar, oðullar, altýn ve gümüþten istiflenmiþ yýðýnlar, yaylýma salýnmýþ (güzel) atlar, davarlar ve ekinlerden yana nefsin isteklerine muhabbet, süslenip bezendi." (3: 14). Kur'ân-ý Kerim zenginlik ve sermayeyi, isteklerini karþýlamak üzere üretimi artýrabilmek için "bu dünyada insanoðlunun kullanýmýna sunulan nimetler" olarak adlandýrmaktadýr. Burada (nimet) kelimesi, geçim vasýtalarýný (yani üretim) izahetmek için kullanýlmaktadýr; fakat burada sermaye, daha sonra belirtileceði gibi, altýn ve gümüþ hazin 'eri terbiyeli at ve sýðýr gibi çeþitli sermaye türlerini ifade etmektedir. Ýhtiyatlý ve basiretli bir insan Kur'an-ý Kerim'in bu ifadesinde muhtelif sermaye kullanýmlarýný kolayca görebilir.
Peygamber, sermayenin önemini þu ifadelerle vurgulamaktadýr: "Ýki durumdan baþkasýna gýpta edilemez: Allah'ýn verdiði zenginliði (sermaye) ve gücü doðru yolda sarfeden kiþi (kendisi ve insanlýðýn faydasý için); ve Allah'ýn bahþettiði ilmi olaylarýn deðerlendirilmesinde kullanan ve (diðerlerine) öðreten kiþi." (Buhari). Burada, ilim sahibi olma arzusu her insanda tabii bir istek olan zenginlik sahibi olma arzusu ile yakýndan ilgilidir. Böylece, ilim sahibi olma önemli bir zenginlik olarak açýklanmýþtýr. Peygamber, servet (sermaye)in önemini bilmekteydi ve ashabýna ilim ve zenginliði elde etmede birbirleriyle yarýþmalarýný tavsiye etmiþti.
Ýkinci halife Hz. Ömer devamlý olarak müslümanýn mümkün olduðu kadar çok zenginlik (sermaye) elde etmeye ýsrarla teþvik etmiþti. Muhammed b. Said, Kadisiye savaþýnda her müslümanýn 50 dirhemden aþaðý olmaksýzýn 1000 dirheme kadar kazanç elde ederek savaþtýðýný rivayet etmektedir Her ay için 100 dirhemden az (gelir) elde eden tek bir çocuk yoktu. Hz. Ömer þöyle buyurdu: "Bu tahsisat (gelir)nin onlarýn ihtiyaçlarýndan fazla olduðunu biliyorum. Bu gelirle bir keçi satýn alsalar ve sonra ikinci tahsisatý aldýklarýnda bir veya iki tane koyun alsalar daha iyi olurdu. Bu onlarýn, sermayesini arttýrýp; onlardan sonra çocuklarý yeterince herþeye sahip olacaklar ve boþ elli (fakir) olmayacaklardýr." (Futuhu'l-Buldan. Balazurî, sh. 453, nakleden Yusuf-u'd-Din, a.g.e-, sh. 325-326).
Sermaye Birikimi
Sermaye, sadece gelirin harcamadan büyük olmasý ile mümkün olan tasarrufun sonucudur. Bazýlarý bütün ihtiyaçlarýný karþýladýktan sonra tasarruf yapabilir, fakat çoðu insanlar daha az gelir ve daha çok gidere sahip olduðundan normal þartlar altýnda tasarruf yapamazlar. Ýnsanlar ya sermayelerini daha verimli kullanmak suretiyle gelirlerini arttýrmaya ya da lüzumsuz harcamalarý kýsarak masrafý azaltmaya teþvik edilerek tasarruf yapabilirler.
Daha fazla servet üretimi için kullanýlabilen sermaye miktarý bütünüyle tasarruf miktarýna baðlýdýr. Bundan dolayý bir ülkede sermaye miktarýný arttýrmak için ilk olarak insanlar daima gelirlerini arttýrmaya gayret etmeliler; ikinci olarak, gelirlerini çok dikkatli ve ölçülü sarfetmeli ve israftan kaçýnmalýlar ve üçüncü olarak serbestçe ve kolayca servet kazanmaya insanlarý muktedir kýlmak için ülkede tam barýþ ve güven olmalýdýr.
Ýslam, toplumdaki tasarruf miktarýný arttýrmak için mümkün olan tüm metodlarý tavsiye etmiþtir.
Gelir Artýþý: Sermaye birikimine yardýmcý olan birinci önemli etkili faktör gelirlerdeki yükselmedir. Gelir yükselirse tasarruf ve dolayýsýyla sermaye için bir imkan vardýr. Ýslam, toplumdaki gelir artýþýný saðlamak için faydalý birçok metod teklif etmiþtir. Bu metodlar temelde iki baþlýk altýnda toplanýrlar: Zorunlu tedbirler ve ihtiyari (gönüllü) tedbirler.