Organizasyon By: saniyenur Date: 18 Haziran 2012, 10:51:01
ORGANÝZASYON
Anlamý Bir iþe teþebbüs eden, plânlayan, rehberlik eaen ve düzenleyen kiþi organizatör veya müteþebbis olarak adlandýrýlmaktadýr. Bundan baþka herhangi bir iþte bütün iþlerin planlanmasý ve yönetilmesine de organizasyon denilmektedir.
Önemi
Modern sanayi dünyasýnda organizasyon büyük bir rol oynamakta ve çok önemli bir üretim faktörü olarak görülmektedir. Müteþebbis uygun oranlarda toprak, emek ve sermaye vb. gibi üretim faktörlerini istihdam eder ve minimum maliyetle maksimum prodüktivite elde etmek Ýçin en iyi tarzda onlarý çalýþtýrýr. Mü-þetebbis bir gemi kaptaný gibidir, görevi endüstri gemisini güvenli bir þekilde ekonomik refah limanýna yönlendirmektir.
Organizasyon ve planlamanýn Önemi Allah'ýn kendisini en iyi organizatör olarak bildirmesinden muhakeme edilebilir. Ali-Ýmran Suresinde: "Allah bize kafidir ve O ne güzel vekildir, dediler" (3:173)
Müslümanlara bu ayette iþlerini (en iyi þekilde yapmalarý ve sonra) iþlerin en iyi yöneticisi ve organizatörü Allah'ýn himaye ve velayetine býrakmalarý nasihat edilmektedir. Ayrýca ayet en iyi yönetici ve Organizatör olan Allah'ýn, kullarýnýn da iþlerinde iyi organizatörler olmaya gayret göstermeleri isteðini içermektedir.
Kur'an-i Kerim Hud Suresinde, Nuh'un Allah'ýn gözetimi ve rehberliðinde nasýl gemi yaptýðýný anlatmaktadýr. "(Nuh'a vahyolundu) Nezaretimiz altýnda ve vahyimiz gereðince gemi yap..." (11:37).
Bu üretim faktörüne baþka bir referans Yusuf'un Mýsýr Kralýnýn rüyasýný yorumladýðý ve ona kýtlýkla ilgili tüm bilgileri verdiði Yusuf suresinde vardýr. Kral devlet iþlerinde ondan tavsiye alabilmek için itibar ve rütbe ile Yusuf'u hapishaneden çýkardý. Sonra Yusuf þu ayette Krala kendisini devlet iþleri üzerine organizatör tayin etmesini istedi: "Yusuf þöyle dedi: "Beni Mýsýr'ýn hazineleri üzerine memur et; çünkü ben iyi korur, iyi bilirim." (12:55)
Yusuf, bu ayette bilgi ve organizasyon yeteneði gibi iki mümtaz vasfýyla kendisini memleket iþleri üzerine organizatör tayin etmesini kraldan talep eder. Gerçekten bu iki aslî vasýf, insaný baþarýlý ve ehliyetli bir organizatör yapar.
Modern endüstride organizasyonun büyük öneminden dolayý, gerçekten ehil ve vasýflý kiþilerin organizatör olarak tayin edilmeleri mutlaka gereklidir. Kur'an-ý Kerim þu ayetiyle Müslümanlara organizatörlerin seçiminde çok dikkatli olmalarýný emreder: "Gerçekten Allah, size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasýnda hükmettiðiniz zaman adaletle hüküm vermenizi emreder." (4: 58)
Bu iþin sorumluluk duygusuna lâyýk kiþilere tevdi edilmesi basan ve verimlilik için gereklidir.
Ýslamýn vurguladýðý organizasyonun önem ve gerekliliði onun bazý temel ibadetlerinin incelenmesinden daha iyi anlaþýlabilir. Cemaatle kýlman namazlar ve hac ibadetleri organizatörsüz (imam) yerine getirilemez. Gerçekten Ýslam'da müþterek olarak yapýlan hiçbir þey organizesiz deðildir.
Rasulullah þu hadisinde organizatörün (imam) gerekliliðini vurgulamaktadýr: "Üç kiþi (veya daha fazla) yolculuða baþladýðýnýzda (veya bazý iþlere) aranýzdan birinizi imam tayin ediniz." (Ebu Davud). Ayrýca Rasulullah'ýn: "Allah'ýn eli (kudreti) topluluk (cemaat) üzerinedir, topluluk (cemaat)tan ayrýlan cehenneme gider." buyurduðu rivayet edilmektedir. (Tirmizi).
"Allah'ýn eli, cemaat (topluluk) üzerinedir" ifadesi çok önemlidir. Onlar, iþ hayatýnda baþarý ve refahýn büyük ölçüde organizatörün verimlilik ve kabiliyetine baðlý olduðunu açýkça gösterirler. Bu üretim faktörünü önemsemeyen veya ihmal eden diðer ülkeler fazla geliþme göstermezken ve açlýk ve fakirlikten dolayý geri kalýrken; organizatörleri eðitilmiþ ve organizasyon kurumu ýslah edilmiþ ülkeler en iyi hizmete, çok ehliyetli müteþebbislere ve refaha kavuþmaktadýrlar.