Faiz By: saniyenur Date: 17 Haziran 2012, 20:11:25
FAÝZ
Giriþ
Millî gelirden sermaye sahibine verilen paya faiz denir. Faiz doktrininin Ýslam'daki önemini anlayabilmek için okuyucunun Kur'an'ýn emirlerine açýk fikirle ve Ýslam öðretilerine karþý herhangi bir önyargýya kapýlmadan bakmasý zorunludur. Þüphesiz pek çok iktisatçý faiz doktrini hakkýnda pek çok yazý yazmýþtýr, fakat bunlar tutarlý ve sistematik bir teori geliþtirilmeden yapýlan "daðýnýk birer gözlem kalabalýðýndan" ibarettir. Ýktisatçýlarýn ekonomik alanýndaki büyük baþarýlarýna raðmen, faiz problemini çözemediklerini söylersek yanýlmýþ olmayýz. Onlar aslýnda esas mevzu olan faiz ödemelerinin neden yapýldýðýný açýklamaktan kaçýnmýþlar ve bütün enerjilerini faizin nasýl belirlendiðini araþtýrmakla meþgul olmuþlardýr. Böylece bizim açýmýzdan, bu hipotez üzerine inþa etmiþ olduklarý sayýsýz faiz teorisi yanýltýcýdýr.
Dahasý okuyucu faiz doktrinine Ýslam ekonomik sisteminin beþ temel direðinden biri olarak bakmalýdýr. (Diðerleri sadaka ve zekattýr, yani aþýrý ve gereksiz servet birikimi yasaðý ile miras hükümleridir.) Faiz öteki prensiplerden ayrý olarak incelenecek olursa yalnýz anlamýný yitirmekle kalmaz, fakat bizim tartýþmalarýmýzýn geçerliliði hakkýnda da þüphe uyandýrýr. Faiz doktrini Ýslam iktisadi sisteminin temel yapý taþlarýndan biri olmasýna raðmen, ancak sistemin öteki yapý taþlarý ile birlikte ele alýndýðý sürece okuyucuya ilginç ve faydalý malumat saðlamaktadýr.
Faiz kurumu dünyanýn öteki ülkelerinde de olduðu gibi Arabistan'daki insanýn ekonomik hayatýnda da büyük bir rol oynamaktaydý. Aslýnda bu, mevcut ekonomik sistemin iþleyiþi bakýmýndan zorunlu sayýlmaktaydý. Fakat Ýslam buna zararlý etkilerini cemiyetin iktisadi ve toplumsal hayatýna kadar köksalan iktisadi bir kötülük olarak bakmaktaydý. Bu yüzden Kur'an-ý Kerim müslüman bir cemiyette faizin haram olduðunu ilan etti. Faiz insanlarýn iktisadi hayatýnda derin kökler salmýþ olduðundan herþeyi bilen Yüce Allah faiz yasaðý ile ilgili emirlerini, Ýnsanlarýn iktisadi hayatýný alt-üst etmemek ve onlara lüzumsuz zorluklar çýkartmamak için birer birer ifþa etmiþtir.