Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Faiz By: saniyenur Date: 17 Haziran 2012, 20:11:25
FAÝZ

Giriþ

Millî gelirden sermaye sahibine verilen paya faiz denir. Faiz doktrininin Ýslam'daki önemi­ni anlayabilmek için okuyucunun Kur'an'ýn emirlerine açýk fikirle ve Ýslam öðretilerine karþý herhangi bir önyargýya kapýlmadan bak­masý zorunludur. Þüphesiz pek çok iktisatçý faiz doktrini hakkýnda pek çok yazý yazmýþtýr, fakat bunlar tutarlý ve sistematik bir teori ge­liþtirilmeden yapýlan "daðýnýk birer gözlem kalabalýðýndan" ibarettir. Ýktisatçýlarýn ekono­mik alanýndaki büyük baþarýlarýna raðmen, fa­iz problemini çözemediklerini söylersek ya­nýlmýþ olmayýz. Onlar aslýnda esas mevzu olan faiz ödemelerinin neden yapýldýðýný açýk­lamaktan kaçýnmýþlar ve bütün enerjilerini fai­zin nasýl belirlendiðini araþtýrmakla meþgul olmuþlardýr. Böylece bizim açýmýzdan, bu hi­potez üzerine inþa etmiþ olduklarý sayýsýz faiz teorisi yanýltýcýdýr.

Dahasý okuyucu faiz doktrinine Ýslam ekono­mik sisteminin beþ temel direðinden biri ola­rak bakmalýdýr. (Diðerleri sadaka ve zekattýr, yani aþýrý ve gereksiz servet birikimi yasaðý ile miras hükümleridir.) Faiz öteki prensipler­den ayrý olarak incelenecek olursa yalnýz an­lamýný yitirmekle kalmaz, fakat bizim tartýþ­malarýmýzýn geçerliliði hakkýnda da þüphe uyandýrýr. Faiz doktrini Ýslam iktisadi sistemi­nin temel yapý taþlarýndan biri olmasýna rað­men, ancak sistemin öteki yapý taþlarý ile bir­likte ele alýndýðý sürece okuyucuya ilginç ve faydalý malumat saðlamaktadýr.

Faiz kurumu dünyanýn öteki ülkelerinde de olduðu gibi Arabistan'daki insanýn ekonomik hayatýnda da büyük bir rol oynamaktaydý. As­lýnda bu, mevcut ekonomik sistemin iþleyiþi bakýmýndan zorunlu sayýlmaktaydý. Fakat Ýs­lam buna zararlý etkilerini cemiyetin iktisadi ve toplumsal hayatýna kadar köksalan iktisadi bir kötülük olarak bakmaktaydý. Bu yüzden Kur'an-ý Kerim müslüman bir cemiyette faizin haram olduðunu ilan etti. Faiz insanlarýn ikti­sadi hayatýnda derin kökler salmýþ olduðun­dan herþeyi bilen Yüce Allah faiz yasaðý ile ilgili emirlerini, Ýnsanlarýn iktisadi hayatýný alt-üst etmemek ve onlara lüzumsuz zorluklar çýkartmamak için birer birer ifþa etmiþtir.



radyobeyan