Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Yemin Kefareti By: saniyenur Date: 16 Haziran 2012, 10:41:37
Yemin Kefareti

Kiþinin iyi olan herhangi bir þeyi yapmamayý ahdetmesi hoþ karþýlanmaz. Þayet birisi böyle bir yeminde bulunmuþsa, Rasulullah ona yeminini bozmasýný ve kefareti yerine getir­mesini emretmiþtir. Ebu'l Ahvas b. Malik'in babasýndan yaptýðý rivayete göre, Peygamber'a; "Ey ALLAH'ýn Rasulü, söyle bana, kendisi­ne gidip bir þeyler talep ettiðimde ne bana ve­ren, ne de akrabalýðýmý gözeten, sonra da yar­dýma ihtiyacý olunca bana gelip isteyen, ancak benim de kendisine yardým etmemek ve akra­balýðýný gözetmemek üzere yemin etmiþ oldu­ðum yeðenim hakkýnda ne yapmak gereki­yor?" sorusunu yöneltmiþ, Rasulullah da ona güzel olanýyla hareket etmesini ve yemi­nini tarziye etmesini emretmiþtir. (Nesei ve Ýbn-i Mace).

Ýbn-i Abbas'ýn rivayetine göre, kendisi va'zederken bir kiþinin ayakta beklemesi Rasulul-lah'ýn dikkatini çekti ve sebebini sordu. Adý­nýn Ebu Ýsrail olduðunu; oturmamak, gölgeye gitmemek, konuþmamak, yalnýzca ayakta dur­mak ve oruç tutmak için yemin ettiðini söyle­diler. Bunun üzerine Rasulullah, "Ona konuþ­masýný, gölgeye gitmesini, oturmasýný ve oru­cunu tamamlamasýný söyleyin" buyurdu. (Bu­hari).

Enes rivayet eder ki, Rasulullah, oðullarý­nýn arasýndan onlarýn yardýmýna raðmen zor­lukla yürüyen yaþlý bir adama rastladý ve me­selenin ne olduðunu sordu. Kendisine yaþlý adamýn K'âbe'ye yürüyerek gitmeyi ahdettiði anlatýlýnca, "Bu insanýn kendi kendini ceza­landýrmasýna ALLAHü Teala'nm ihtiyacý yok­tur" dedi ve ona binek kullanmasýný emretti. (Buhari ve Müslim).

Ýbn-Ý Abbas'dan rivayet olunduðuna göre, Sa'd b. Ubade Peygamber'a, annesinin yeri­ne getirmeden vefat ettiði neziri hakkýnda sor­muþ, Rasulullah, "Onun namýna o borcu sen öde" buyurmuþtur. (Buhari ve Müslim).

Ka'b b. Malik rivayet eder ki, "Ey ALLAH'ýn Rasulü, (Tebuk seferine katýlamamadan dola­yý) yaptýðým tövbeyi tamamlamak amacýyla bütün varlýðýmý ALLAH ve Rasulü için sadaka olarak veriyorum" dedim. Rasulullah, "Malý­nýn bir kýsmýný kendine sakla, zira bu senin için daha hayýrlýdýr" cevabýný verdi. Bu suret­le, ben de Hayber'de aldýðým kýsmý kendime býraktým. (Buharý ve Müslim).

Sabit b. Dahhak'dan rivayet edildiðine göre, Rasulullah zamanýnda bir adam Buvane denilen yerde deve boðazlamayý nezretmiþ idi ki Peygamber'a gelerek meseleyi sordu. Rasul-ü Ekrem, "Cahiliye devrinde orada ta­pýlan bir put var mýydý?" diye sordu. Adam, "Hayýr" dedi. Rasulullah, "Nezrini yerine ge­tir; çünkü ALLAH'a masiyete, akraba ile alaka kesmeye, Adem oðlunun mâlik olmadýðý bir hususa dair yapýlan nezrin ifasý yoktur" buyrulmuþtur. (Ebu Davud).

Rasulullah'a (Tebuk seferine katýlama­mamdan dolayý) yaptýðým tövbeyi tamamla­mak amacýyla bütün mal varlýðýmý sadaka ola­rak veriyorum ve günahý birlikte iþlediðimiz insanlarýn ikametgahýný terkediyorum dediði­ni ve Rasul-ü Ekrem'in cevaben, "Üçte birini vermen senin için yeterlidir" buyurduðunu Ebu Lübabe nekleder. (Razi tahriç etmiþtir).

Câbir b. Abdullah'dan rivayet olunduðuna gö­re, Mekke'nin Fethi günü bir zat, "Ya Rasulul­lah! ALLAH'ýn senin elinle Mekke'nin fethini nasib kýlmasýna karþýlýk Beyt-i Makdis (Ku-düs)'de iki rekat namaz kýlmayý nezrettim" de­miþ, Rasulullah, "Burada kýl" buyurmuþtur. O zat söylediklerini yeniden tekrarlamýþ, Ra­sulullah yine, "Burada kýl" demiþ, adamýn üçüncü" kez sormasý üzerine Rasulullah "O halde bildiðin gibi davran" buyurmuþtur. (Ebu Davud ve Darimi).

Ukbe b. Amir þöyle nakletmektedir: "Kýz kar­deþim Beytullah'a yalýn ayak yürüyerek git­meyi adamýþ, ancak buna güç yetirememiþti. ALLAH'ýn Rasulü'ne ne yapmamýz gerektiðini sorduðunda, 'Þüphesiz ki ALLAH, senin kýz kar­deþinin yürüyerek bedbaht düþmesine ihtiyaç duymaz. Ona emret: Baþörtüsünü örtsün de binek kullanarak gitsin, bir de deve kurban et­sin' buyurdu." (Ebu Davud ve Darimi).


 



radyobeyan