Mirac By: ehlidunya Date: 15 Haziran 2012, 17:14:08
Mi'rac
Âdem'in yaratýlmasý.. Meleklerin emr-i Ýlâhî ile secdesi..Þeytan’ýn Âdem'e secde etmemesi..Ýnsanýn fitne çýkaracaðý, bozguncu bir dünya üreteceði endiþesini ileten meleklerin hikmetten suallerinin "Allah sizlerin bilmediðinizi bilir" ile karþýlanmasý.. ancak Þeytan’ýn bunu önce itiraza, sonra sapkýnlýða dönüþtürmesi ve insanýn bozguncu olacaðýnda ýsrar etmesi ve bunu ispat için mühlet istemesi..ile büyük imtihan (seyelân ve cevelân) baþlamýþtýr.
Ýnsanýn tarafýný tutan Hakk'ýn, insanýn 'eþref-i mahlûkat' olduðu iddiasýnýn büyük ispatýnýn mâsivaya karþý gösterilmesi, zamanýn akacaðý büyük 'Evren' projesiyle mümkün olacaktýr.
Tarih denen bu süreçte bazen Þeytan insaný kandýrabilmiþtir; geçici zaferler de kazanabilmiþtir.
Þeytan’ýn hileleri zayýftýr ama tahribin anlýk gücünün keyfini kimi zaman çýkarabilmiþtir.
Ýnsanýn, her fitnede, her bozgunculuðunda Þeytan’ýn maðrur kahkahasý ortaya çýkmýþtýr.
Emânete her ihanet Þeytan’ýn eliyle geçici zevklerin girdabýna atýlmýþtýr.
Diðer taraftan, büyük imtihan sürecinde, her Þeytan’ýn karþýsýna bir Peygamber dikilmiþtir.
Her kötünün karþýsýnda bir iyilik yaratýlmýþtýr.
Her küfrün önünde bir vahiy ýþýðý parlamýþtýr.
Bu demektir ki, Rabb, insaný kendiyle görüþmeye hep layýk görmüþtür.
En büyük san’atýyla (insan) iftihar ettiðinden dostunu (Ýbrahim Halîlullah (a.s.)), habibini (Muhammed Habîbullah (a.s.m.)) aralarýndan yaratmýþtýr.
Þeytan’ýn bütün oyunlarýna raðmen insanoðlu, Rabb'iyle baðýný hep yüreðindeki kanallarla bir biçimde bulabilecektir.
Rabb (cc), Peygamberinin aldýðý her bir vahyi, önce Cebrail (a.s.) gözüyle, sonra tüm mâsivaya, bir üstünlük vesikasý olarak yüz binlerce kez beyan etmiþtir.
Kullarý için gönderdiði suhuflarla, ardýndan kitaplarla, büyük insanlýk geliþimi ile Rabb'in insanlýða yol göstermesi de artarak yükselmiþtir.
Þeytan ordularýný arttýrdýkça kandýrmanýn gereçleri çoðaldýkça, Rabb'in kullarýna ikramý da çoðalmýþtýr.
Musa Peygamberi'ne (a.s.) Tûr daðýnda 'tekellüm-ü Ýlahî'yi nasip etmiþ, büyük îman silsilesini bir büyük taþla daha yükseltmiþtir.
Ýsa Peygamberin (a.s.), en zor anýnda, yükseltilip katýna alýnarak hizmetinin yüceltilmesi ile insanlýk bir büyük zirvesine daha ulaþmýþtýr.
Nihayetinde.. bir kulunu (a.s.m.).. bir gece..Mescid-i Haram’dan..Mescid-i Aksa’ya.. oradan da bütün mâsivanýn katlarýný.. hem görerek, hem de onlara göstererek.. en büyük ispatýný tamamlayarak.. ve sidret-ül müntehasýna kadar ulaþtýrýp, ardýndan Þeytan’a karþý insanlýðýn mutlak zaferinin.. ve mâsivaya, insanlýðýn büyük þerefini göstermek sûretiyle, Fatiha ile.. eline beraatý tutuþturularak.. ve sohbet-i Ýlahî'ye mazhar kýlmasý..doðrudan vahye muhatap olmasý ile insanlýðýn kâinatýn 'olmazsa olmazý' olduðunu kesin bir dille ilan etmiþtir.
'Tahiyyât' Þeytan’a karþý verilen en kesin cevap ve insanlýðýn mutlak zaferinin ilanýdýr.
Bu büyük 'Zafer'in en büyük ödülü (huzurdan kovulan Þeytan’a karþý) insanýn her gün, beþ vakit, mâsivayý aþýp, huzurunda, Rabb'ine muhatap olup görüþmesidir.
Bu nedenle namaz, insanlýðýn mi'racý, gözünün nurudur.
Bu nedenle, kâinattaki en büyük hakikat, îmandan sonra, namazdýr.
Kutlu olsun.
CANER KUTLU
radyobeyan