Dilinizi dedikodudan koruyun By: ehlidunya Date: 14 Haziran 2012, 21:58:28
Dilinizi dedikodudan koruyun
Dinimiz her ferdi insaný kâmil olmaya davet eder ve tavsiyelerde bulunur. Kiþiler arasý iliþkilerin geliþmesi ve iyileþmesi için bazý müeyyideler koyar. Ýnsaný, sevgi, paylaþým, anlayýþ, adalet sabýr, vefa... gibi deðerlere teþvik eder. Buna karþýn, koðuculuk ve gýybeti yasaklar. Ama ne yazýk ki, gýybet günümüz insanýnýn en fazla zaafa düþtüðü bir meseledir.
Yaratýlýþ bakýmýndan, kâinatýn en þerefli varlýðý insandýr. Bu nedenle insan yaþamýný Allah'ýn rýzasýna uygun bir þekilde geçirmeli ve sorumlu olduðunu bilmelidir. Dinimiz her ferdi insaný kâmil olmaya davet eder ve tavsiyelerde bulunur. Kiþiler arasý iliþkilerin geliþmesi ve iyileþmesi için bazý müeyyideler koyar. Ýnsaný, sevgi, paylaþým, anlayýþ, adalet sabýr, vefa... gibi deðerlere teþvik eder. Buna karþýn, koðuculuk ve gýybeti yasaklar. Ama ne yazýk ki, gýybet günümüz insanýnýn en fazla zaafa düþtüðü bir meseledir.
Halk arasýnda dedikodu olarak tanýmlanan gýybet bir insaný gýyabýnda eleþtirmek çekiþtirmek ve hoþlanmadýðý söz ve eylemlerde bulunmaktýr. Oysa bir mümin kendisine yapýlmasýný istemediði þeyleri baþkalarýna da yapmamalýdýr.
Dinimiz gözü kulaðý ayaðý dili ve bütün azalarý haramdan korumayý tavsiye eder. Müslüman, kalbi, kin haset ve düþmanlýða meyletmekten korumalý, kötü zan, gýybet ve koðuculuktan kaçýnmalýdýr.
Gýybeti yasaklayan Rabbimiz Kitabýnda þöyle buyurur: "Ey iman edenler zannýn birçoðundan kaçýnýn. Zira bazý zan vardýr ki, günahtýr. Birbirinizin kusurunu araþtýrmayýn. Kiminizde kiminizi arkadan çekiþtirmeyin. Sizden herhangi biriniz ölü kardeþinin etini yemekten hoþlanýr mý? Ýþte bundan ikrah ettiniz. O halde Allah'tan korkun. Þüphesiz Allah tövbeleri kabul eden ve çok esirgeyendir" (Hucurat 12)
DEDÝKODUYU ALIÞKANLIK HALÝNE GETÝRENLER
Dedikoduyu alýþkanlýk haline getirenler, Kur'an ahlâkýndan uzaklaþarak cahiliye adetlerine meylederler. Bu kimseler insanlarýn kusurlarýný araþtýrýr ve deþifre ederler. Artýk dedikodu bu insanlar için bir zevk haline gelmiþtir. Onlar insanlarýn kusurlarýyla meþgul olurken kendilerini unuturlar ve Allah'ýn koyduðu ahlâk ilkelerini tanýmadýklarý için apaçýk bir haksýzlýk ve zulüm içinde yaþarlar.
GIYBETÝN NEDENLERÝ
Ýntikam almak.
Bencillik.
Kýzgýnlýk ve kin beslemek.
Duygularýný tatmin etmek.
Eðlenmek.
Rakiplerini gözden düþürmek.
Kendi kusurlarýný görmezden gelmek.
Ýnsanlarý küçük görmek.
Kýskançlýk.
Rekabet ve haset.
Kendini yetersiz ve deðersiz görmek.
Gýybet, günümüz insanýnýn sýkça baþvurduðu bir eylemdir. Anne baba çocuklarýnýn çocuklar anne babanýn eþ eþin, komþu komþunun, arkadaþ arkadaþýn dedikodusunu yapmaktan kaçýnmýyor. Ýnsanlarýn arkasýndan yapýlan dedikodular sýradan bir eylem olarak görüldüðünden gittikçe yaygýnlaþýyor. Oysa Hazreti Peygamber dedikoduyu yasaklamýþ ve insanlarýn arkalarýndan konuþmayý, kýrýcý alay edici tutum içinde olmayý men etmiþtir.
DEDÝKODUNUN ZARARLARI
Rabbimiz, kendini beðenmiþ, insanlarýn kusurlarýný araþtýran dedikodu ve koðuculuk yapan kimselere uymayý yasaklamýþtýr.
Dedikodu yapan kiþi sadece arkadan konuþmakla kalmaz, ayýplama kusur arama onur kýrma eylemini de sürdürür.
Çevresindekiler bu davranýþý öðretmiþ olabilir.
Gýybet kiþinin Allahýn rýzasýný kaybetmesine sebebiyet verir.
Gýybet eden kiþide öfke ve nefret duygusu yoðundur.
Dedikodu küçük düþürücü eylemlerin ve saldýrganlýk davranýþlarýn artmasýna sebep olur.
Dedikodu, insanýn kiþiliðini bozar ve bu kiþi insanlarla saðlýklý iliþkiler kuramaz.
Kiþi baþkalarýnýn hatalarýna odaklandýðýndan kendini göremez.
Dedikodu yapan kiþi kötü ve zararlý olan þeylere odaklanýr ve zan yapar.
KÝMSE ARKASINDAN KONUÞULMASINI ÝSTEMEZ
Dedikodu zaman içinde koðuculuða ve kiþiler arasý iliþkilerin bozulmasýna yol açar. Kimse kendisi hakkýnda gýybet edilmesinden hoþlanmayacaðý gibi, bu davranýþ insanlar arasýnda kin düþmanlýk ve kuþku tohumlarýnýn ekilmesine neden olur. Gýybet insanlarýn birbirlerine yaklaþtýran sevgi ve saygý unsurlarýný ortadan kaldýrýr ve birlik beraberlik ruhunu zayýflatýr. Ýnsanlar dedikoduyu pek ciddiye almazlar oysa söylenen her kötü söz karþý tarafta kalýcý bir iz býrakýr.
Dedikoduya maruz kalan kiþi, ruhsal bir saldýrýya uðrar. Fakat bu saldýrýdan kendini nasýl koruyabileceðini bilemez. Kendini güvende hissetmeyen kiþi çevresindeki insanlara kuþkuyla bakmaya baþlar. Kuran gýybete giden yollarý týkýyor ve önce kötü zandan sakýnmayý emrediyor. Tecessüs ve gýybetten uzak durmayý bir ahlaki ilke olarak görüyor. Çünkü kötü zan dedikoduya giden yollarý açar ve insanlarýn huzurunu alýp götürür.
milli gazete
Ynt: Dilinizi dedikodudan koruyun By: Hadice Date: 14 Haziran 2012, 22:16:01
Mevlam cümlemizi bu hastalýkdan korusun...
Ynt: Dilinizi dedikodudan koruyun By: Lal-i Hal Date: 23 Nisan 2016, 22:54:49
Öyle gercekten.bu kotu hastaliklar insanin ruhunu somürüyor ve huzurunu alip goturuyor.
Rabim bunlari bizden izale eylesin insallah.
Allah razi olsun paylasm icin
radyobeyan