Biyoloji By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 23:48:44
12- Biyoloji
Biyoloji ilmi, canlý varlýklarda ortaya çýkan olaylarla ilgilenir. (Encyclopaedia Britanni-ca, Cilt III). Canlý varlýklar, yeryüzünde bitki hayatýnýn en basit þeklinden, insan hayatýnýn en karmaþýk biçimine kadar uzanýr. Hayatýn, insanca bilinen, cinler ve melekler gibi diðer biçimleri de vardýr; fakat bunlar, bizim faaliyet alanýmýzýn dýþýnda kalýrlar, çünkü bilgimiz o hayatý anlayamaz. Taþlarýn bile bir hayatý vardýr.
Ýslâmî bilimlerde, tabiat bilgisi; sürekli herþeyin birbiriyle iliþkili olduðu bir bütün olarak ele alýnýr. Ýslâm'a göre Allah'ýn yarattýðý bu evren tümüyle tek bir organizmadýr. Ve tabiat bilgisi, içinde mineralojiden zoolojiye kadar belirli doðal bilimlerin yeþerdiði her þeyi kapsayan ve tamamlayan bir kalýp olarak merkezî bir rol oynamýþtýr. Doðal bilimler, tabiat düzeni bilgisinin muayyen formlarýný, bir metafizik! ve kozmolojik tabiatýn evrensel prensipleriyle bütünleþtirmeye çalýþmýþtýr. Yine, tabiatý, yalnýz diðer fiziksel ve biyolojik biçimleri ve insanýn bu biçimlerle karþýlýklý iliþkileri hususunda deðil, çoðunun ALLAH'ýn alâmetleri ve mucizeleri olarak, basitçe çözümlenmesinden ziyade uzun uzadýya düþünülmesi þeklinde incelemeyi istemiþtir." (Encyclopaedia Britannica, Cilt III).
Müslüman bilim adamlarý ve onlarýn bilgilerini dindarlýk sýnýrlarý içinde tutan, Kuran çalýþmalarýnýn tesiridir. Onlara destek vererek bilimsel faaliyetlerini olduðu kadar inançlarýný da düzenleyen bir ideali oluþturur bu tesir. Biyolojik araþtýrmalarý sýrasýnda, onlar ALLAH'ýn yaratýcýlýk gücünün tamamen farkýndadýrlar ve bu alandaki yeni bilgiler onlarý, ateistler ve modern batýlý bilim adamlarýnýn aksine, ALLAH'a yaklaþtýrýr. Batýlý bilimciler, doðal bilimleri yalnýz bir düzeyde inceler; tabiatýn, ALLAH'ýn evreninde "bir yekûn ve organik bir bütün olarak" doðru tasvirini asla düþünmezler. (Islamic Sdence, s. 49-71). Dar yaklaþýmlarýyla kör-leþmiþ olarak, Yaratýcý'nýn yarattýðý her parçadaki mucizeleri ve harikalarý farkedemez-ler. Canlý organizmanýn hangi parçasý, bilinci canlandýrmaz? Tohumu, topraktan dýþarýya kim filizlendirir? Saplarý, yer çekiminin aksine, yukarý doðru kim iter? Çiçeði kim açtýrýr, meyvayý kim verdirir? Ona lezzet, renk ve kokuyu kim verir? Bütün bu þeyleri, Allah'tan baþka kim yapar? Bütün evren, Yaratýlýþýn sýrlarý ve mucizeleriyle doludur, gören gözleri, düþünen ve anlayan kalpleri olan herkese Yaratýcý'nýn açýk bir hatýrlatýcýsýdýr.
Kur'an-ý Kerim'in teþviki, doðal bilimlerde tanýnmýþ bilim adamlarýnýn yetiþmesine yol açmýþtýr. Bunlarýn arasýnda Ýbni Kuteybe, el-Kazvinî, ed-Dimaþkî, el-Mesudî,el-Câhýz,lb-ni Sina, el-Farabî, ve Abdüllâtif sayýlabilir.