Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Botanik By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 23:42:53
13- Botanik

Kur'an-i Kerim,Allah'ýn bitkiler alemindeki mucizelerinden ve bu dünyanýn suyla nasýl hayat bulduðundan, ayrýntýlarýyla bahseder. Çorak ve ölü bir toprak, yaðmur aldýðý za­man, canlý ve her çeþit bitkiyle dolu bir hal alýr: "Kupkuru gördüðün yeryüzünün, Biz ona su indirdiðimiz zaman harekete geçme­si, kabarmasý, Allah'ýn varlýðýnýn belgelerin-dendir." (41: 39). Kâf Suresi'nde þunlar ge­çer: "Gökten bereketli bir su indirdik, kul­lara rýzýk olmak üzere onunla bahçeler, bi­çilecek taneli ekinler, küme küme tomurcuk­larý olan boylu hurma aðaçlarý yetiþtirdik. O su ile ölü yeri dirilttik:' (50: 9-11). En'âm Su­resi'nde: "Çardaklý ve çardaksýzbaðlarý in­þa eden Allah'týr. Tadlan çeþitli ekin ve hur­malarý, zeytin ve narý —birbirine benzer ve benzemez þekilde— yaratan O'dur." (6: 141). Nahl Suresi'nde de: "Yukarýdan size su in­diren O'dur. Ondan Ýçersiniz; hayvanlarý ot­lattýðýnýz bitkiler de onunla biter. Allah onunla size ekinler, zeytin ve hurma aðaçla­rý, üzümler ve her türlü ürünü yetiþtirir. Dü­þünen kimseler için bunda ders vardýr." (16: 10-11).

Allah'ýn bitki dünyasý, yalnýz meyva ve di­ðer ürünlerin çeþitleriyle dolu deðildir, ayný zamanda sýký bir denge ve muayyen bir mo­deli devam ettirir. Allah'ýn sýký disiplin ve dü­zeni içinde, renk, meyva, çiçek ve ürün fark­lýlýðý mevcuttur. "Yeri yaydýk, oraya sabit daðlar yerleþtirdik; orada her þeyi bir ölçüye göre bitirdik." (15: 19). Kamer Suresi'nde: "Þüphesiz Biz her þeyi bir ölçüye göre ya-ratmýþýzdýr.." (54: 49).

Allah tekrar, insanlar için, ayný suyla sula­nan fakat deðiþik renk, tat ve lezzete sahip ürün çeþitlerinin büyümesindeki, pek çok alâmetine deðinir: "Yeryüzünde, hepsi de ay­ný su ile sulanan, birbirine komþu toprak par­çalarý,'tek ve çok köklü üzüm baðlarý, ekinler, hurma aðaçlan vardýr. Fakat onlarý þekil ve lezzetçe birbirinden farklý kýlmýþýzdýr. Dü­þünen kimseler Ýçin bunda ibretler vardýr." (13: 4).

Kur'an, bitkiler alemindeki, hayret veren üreme iþlemine, dikkatleri çeker. Fakat diðer tip olan aseksüel üreme iþleminden bahset­meden, sadece seksüel olanýný zikreder. Bu da þundan dolayýdýr: "Seksüel üreme, ken­disini doðurana benzeyen yeni bir bireyin or­taya çýkmasýný amaçlar, halbuki aseksüel olan Ýse gerçek bir üreme deðil, sadece bir çoðalmadýr." (The Bible, The Qur'an and Science, s. 185-197). "O ki, ... gökten bir su indirdi; Biz o su ile türlü türlü, çift çift bit­kiler yetiþtirdik." (20: 53). Lokman Suresi­nde þunlarý okuyoruz: "Gökten su indirip orada her hoþ çiftten yetiþtirmiþizdir." (31: 10). Hacc Suresi'nde: "...fakat Biz ona su in­dirdiðimiz zaman harekete geçer, kabanr,her güzel bitkiden çift çift yetiþtirir:' (22: 5). Ra'd Suresi'nde: "...her türlü üründen çift çift ye­tiþtiren,..., O'dur." (13: 3). Þuara Suresi'nde: "Yeryüzüne bakmazlar mý? Orada, bitkiler­den nice güzel çiftler yetiþtirmiþizdir. Þüphe­siz bunlarda Allah'ýn kudretine iþaret vardýr, ama çoðu inanmazlar." (26: 7-8).

Üretim prosesi, tohumlarýn çimlenmesîyle doruk noktasýna ulaþýr. Kur'an-ý Kerim, bit­kiler alemindeki Allah'ýn bu fevkalâde mu­cizelerinden, þu þekilde bahseder: "Taneyi ve çekirdeði yaran þüphesiz Allah'týr..." (6: 95). Kur'an, bitkiler âleminde kompenantlann çift halde bulunuþundan sözeder: "Yerin ye­tiþtirdiklerinden, kendilerinden ve daha bil­mediklerinden nice çiftleri yaratan Allah mü­nezzehtir." (36: 36). Bu konuda hatýrlanacak en önemli þey, bitkilerin aleminde deðiþik þe-killerdeki dikkate deðer ve mükemmel üre­tim proseslerinin yöneticisinin, Allah oldu­ðudur. Bu, Ýslâmî bilimlerin ve bütün çalýþ­ma sahalarýnýn köþetaþýdýr ve müslüman bi­lim adamlarýnýn hepsi, tekrar tekrar bu nok­tayý vurgulamýþlardýr. Gerçekte, bitkiler ale­mindeki bu þaþýrtýcý, ulvî ve mükemmel Ör­nekler, yalnýzca, insanýn Allah'a ve O'nun yaratýcý gücüne olan inancýný ve imanýný güç -lendirmeye yardým eder. Ve Kur'an, hayatý n bu çok güzel ve etkileyici gerçeklerinin, Yaratýcý'nýn haþmet ve azametini insana iyic^s anlattýðýndan sözeder.

Kur'an çalýþmalarý, bu alanda da, pek çok: bilim adamýnýn ortaya çýkmasýna neden ol­muþtur: Câbir Ýbni Hayyan, Ebû Nadir Ýt ni Þumeyl, Ebû Zeyd el-Ensari, Ýbni es-Sýkkit, Ebû Sa'd el-Asmaî, Ali Ýbni Rabbarj el-Tahavî, Huneyn Ýbni Ýshak, Razî, Ebû Ha-nife ed-Dinavarî, Ýbni Sina, îbni Baccah, Ýb­ni Rüþd, Ýbni el-Avvam, Gafikî, îbni el-Baytar, Abdüllatif el-Baðdadî, el-Kazvinî. Þemseddin el-Nuveyrî, Hamdullah Mustav-fî, El-Cuzalî, Ömer Ýbni el-Vardî ve Molla Sadra.




radyobeyan