Botanik By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 23:42:53
13- Botanik
Kur'an-i Kerim,Allah'ýn bitkiler alemindeki mucizelerinden ve bu dünyanýn suyla nasýl hayat bulduðundan, ayrýntýlarýyla bahseder. Çorak ve ölü bir toprak, yaðmur aldýðý zaman, canlý ve her çeþit bitkiyle dolu bir hal alýr: "Kupkuru gördüðün yeryüzünün, Biz ona su indirdiðimiz zaman harekete geçmesi, kabarmasý, Allah'ýn varlýðýnýn belgelerin-dendir." (41: 39). Kâf Suresi'nde þunlar geçer: "Gökten bereketli bir su indirdik, kullara rýzýk olmak üzere onunla bahçeler, biçilecek taneli ekinler, küme küme tomurcuklarý olan boylu hurma aðaçlarý yetiþtirdik. O su ile ölü yeri dirilttik:' (50: 9-11). En'âm Suresi'nde: "Çardaklý ve çardaksýzbaðlarý inþa eden Allah'týr. Tadlan çeþitli ekin ve hurmalarý, zeytin ve narý —birbirine benzer ve benzemez þekilde— yaratan O'dur." (6: 141). Nahl Suresi'nde de: "Yukarýdan size su indiren O'dur. Ondan Ýçersiniz; hayvanlarý otlattýðýnýz bitkiler de onunla biter. Allah onunla size ekinler, zeytin ve hurma aðaçlarý, üzümler ve her türlü ürünü yetiþtirir. Düþünen kimseler için bunda ders vardýr." (16: 10-11).
Allah'ýn bitki dünyasý, yalnýz meyva ve diðer ürünlerin çeþitleriyle dolu deðildir, ayný zamanda sýký bir denge ve muayyen bir modeli devam ettirir. Allah'ýn sýký disiplin ve düzeni içinde, renk, meyva, çiçek ve ürün farklýlýðý mevcuttur. "Yeri yaydýk, oraya sabit daðlar yerleþtirdik; orada her þeyi bir ölçüye göre bitirdik." (15: 19). Kamer Suresi'nde: "Þüphesiz Biz her þeyi bir ölçüye göre ya-ratmýþýzdýr.." (54: 49).
Allah tekrar, insanlar için, ayný suyla sulanan fakat deðiþik renk, tat ve lezzete sahip ürün çeþitlerinin büyümesindeki, pek çok alâmetine deðinir: "Yeryüzünde, hepsi de ayný su ile sulanan, birbirine komþu toprak parçalarý,'tek ve çok köklü üzüm baðlarý, ekinler, hurma aðaçlan vardýr. Fakat onlarý þekil ve lezzetçe birbirinden farklý kýlmýþýzdýr. Düþünen kimseler Ýçin bunda ibretler vardýr." (13: 4).
Kur'an, bitkiler alemindeki, hayret veren üreme iþlemine, dikkatleri çeker. Fakat diðer tip olan aseksüel üreme iþleminden bahsetmeden, sadece seksüel olanýný zikreder. Bu da þundan dolayýdýr: "Seksüel üreme, kendisini doðurana benzeyen yeni bir bireyin ortaya çýkmasýný amaçlar, halbuki aseksüel olan Ýse gerçek bir üreme deðil, sadece bir çoðalmadýr." (The Bible, The Qur'an and Science, s. 185-197). "O ki, ... gökten bir su indirdi; Biz o su ile türlü türlü, çift çift bitkiler yetiþtirdik." (20: 53). Lokman Suresinde þunlarý okuyoruz: "Gökten su indirip orada her hoþ çiftten yetiþtirmiþizdir." (31: 10). Hacc Suresi'nde: "...fakat Biz ona su indirdiðimiz zaman harekete geçer, kabanr,her güzel bitkiden çift çift yetiþtirir:' (22: 5). Ra'd Suresi'nde: "...her türlü üründen çift çift yetiþtiren,..., O'dur." (13: 3). Þuara Suresi'nde: "Yeryüzüne bakmazlar mý? Orada, bitkilerden nice güzel çiftler yetiþtirmiþizdir. Þüphesiz bunlarda Allah'ýn kudretine iþaret vardýr, ama çoðu inanmazlar." (26: 7-8).
Üretim prosesi, tohumlarýn çimlenmesîyle doruk noktasýna ulaþýr. Kur'an-ý Kerim, bitkiler alemindeki Allah'ýn bu fevkalâde mucizelerinden, þu þekilde bahseder: "Taneyi ve çekirdeði yaran þüphesiz Allah'týr..." (6: 95). Kur'an, bitkiler âleminde kompenantlann çift halde bulunuþundan sözeder: "Yerin yetiþtirdiklerinden, kendilerinden ve daha bilmediklerinden nice çiftleri yaratan Allah münezzehtir." (36: 36). Bu konuda hatýrlanacak en önemli þey, bitkilerin aleminde deðiþik þe-killerdeki dikkate deðer ve mükemmel üretim proseslerinin yöneticisinin, Allah olduðudur. Bu, Ýslâmî bilimlerin ve bütün çalýþma sahalarýnýn köþetaþýdýr ve müslüman bilim adamlarýnýn hepsi, tekrar tekrar bu noktayý vurgulamýþlardýr. Gerçekte, bitkiler alemindeki bu þaþýrtýcý, ulvî ve mükemmel Örnekler, yalnýzca, insanýn Allah'a ve O'nun yaratýcý gücüne olan inancýný ve imanýný güç -lendirmeye yardým eder. Ve Kur'an, hayatý n bu çok güzel ve etkileyici gerçeklerinin, Yaratýcý'nýn haþmet ve azametini insana iyic^s anlattýðýndan sözeder.
Kur'an çalýþmalarý, bu alanda da, pek çok: bilim adamýnýn ortaya çýkmasýna neden olmuþtur: Câbir Ýbni Hayyan, Ebû Nadir Ýt ni Þumeyl, Ebû Zeyd el-Ensari, Ýbni es-Sýkkit, Ebû Sa'd el-Asmaî, Ali Ýbni Rabbarj el-Tahavî, Huneyn Ýbni Ýshak, Razî, Ebû Ha-nife ed-Dinavarî, Ýbni Sina, îbni Baccah, Ýbni Rüþd, Ýbni el-Avvam, Gafikî, îbni el-Baytar, Abdüllatif el-Baðdadî, el-Kazvinî. Þemseddin el-Nuveyrî, Hamdullah Mustav-fî, El-Cuzalî, Ömer Ýbni el-Vardî ve Molla Sadra.