Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Zooloji By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 23:28:24
14- Zooloji

Hayvanlarýn hayatýný inceleyen bilime, KurL an'da, hayatýn diðer yanlarýný inceleyen bi­limlerden daha az yer verilmez. Hayatýn bu yaný, yine, Yaratýcý'nýn haþmet ve azametini yeni boyutlarla ortaya koyar ve insanýn dik­katini hayvanlar âlemine çeker; öyle ki, kiþi, Allah'ýn ölçüsüz baðýþ ve ihsanlarý için O'na hamdedip, hem de onlardan istifade ederek, Rabbinin mucizelerini gözleyip incelesin ve anlayabilsin. Kur'an'da deðiþik içeriklerde, hayvan hayatýna ýþýk tutan pek çok pasaj var­dýr. Þu satýrlar, Ýnsanýn aklýna, yeryüzünde­ki bütün hayatýn orjinini getirir: "... bütün canlýlarý sudan meydana getirdiðini bilmez­ler mi? Ýnanmýyorlar mý?.." (21: 30). Nur Su-resi'nde de þunlarý okuyoruz: "Allah, bütün canlýlarý sudan yaratmýþtýr. Kimi karný üze­rinde sürünür, kimi iki ayaklý yürür. Allah dilediðini yaratýr. Allah þüphesiz her þeye Kâ-dir'dir." (24: 45).

Kur'an-ý Kerim, bazý hayvanlardan, onlarýn insanlýk için kullaným ve yararlarýndan bah­seder; hayvanlar âlemini, fevkalâde baþka­lýk, güzellik ve cazibesiyle tasvir eder. Kuran'dan birkaç pasaj, insana Yaratýcý'nýn lü­tuf ve Ýhsanýný göstermek için buraya alýn­mýþtýr. Hayvanlar alemindeki üreme iþlemi þu satýrlarda geçer: "Doðrusu, atýldýðýnda meniden erkek ve diþiyi, iki çift yaratan O'dur." (53: 45-56). Zuhruf Suresi'nde þöy­le buyurulur: "O ki bütün çiftleri yarattý ve size bineceðiniz gemiler ve hayvanlar var et­ti." (43: 12). En*-âm Suresi'nde, deðiþik davar çeþitlerinin in­sanlýk için büyük faydalarýndan sözedilir: ' 'Hayvanlarý da yük ve kesim için yaratan Al­lah'týr. Allah'ýn size verdiði rýzýktan yiyin... Allah sekiz çift hayvan yaratmýþtýr. Koyun­dan iki ve keçiden iki... Deveden iki, sýðýr­dan iki yaratmýþtýr. (6: 142-144). Nahl Sure­si'nde þunlar beyan edilir: "Hayvanlarý da yaratmýþtýr. Onlarda sizi ýsýtacak þeyler ve birçok faydalar vardýr. Onlarýn etlerini de yersiniz. Onlarý getirirken de, gönderirken de zevk alýrsýnýz. Kendi kendinize zor varacaðý­nýz memleketlere, yüklerinizi taþýrlar. Doð­rusu Rabbiniz þefkatlidir, merhametlidir. Si­zin için, atlarý, katýrlarý ve merkepleri binek ve süs hayvaný olarak yaratmýþtýr. Bilmedi­ðiniz daha nice þeyleri de yaratýr. Yolun doð­rusunu göstermek Allah'a aittir. Yolun eðri olaný da vardýr. Allah diltseydi hepinizi doð­ru yola iletirdi." (16: 5-9).

Kur'an-ý Kerim, insanlarýn olduðu gibi hay­vanlarýn da organizasyon ve planlama baký­mýndan çok geliþmiþ topluluk hallerinden de bahseder: "Yerde yürüyen hayvanlar ve kanatlarýyla uçan kuþlar da ancak sizin gibi topluluklardýr. Kitapta hiçbir þeyi eksik bý­rakmadýk; onlar sonra Rablerine toplana­caklardýr." (6:38). Kur'an-ý Kerim'de deðiþik hayvan türlerinin davranýþlarýna atýflar da vardýr. Arý topluluklarý þu þekilde tasvir edi­lir: "Rabbinbal ansýna: 'Daðlarda, aðaçlar­da've hazýrlanmýþ kovanlarda yuva edin; son­ra her çeþit üründen ye; sonra da Rabbinin iþlemen için gösterdiði yollardan yürü' diye öðretti. Karýnlarýndan insanlara þifa olan çe­þitli renklerde bal çýkar. Düþünen bir millet için bunda Ýbret vardýr." (16: 68-69). Örüm­cekler ve onlarýn davranýþlarýndan da þöyle bahsedilir: "Allah'tan baþka dostlar edinen­lerin durumu, kendine yuva yapan örümce­ðin durumu gibidir. Evlerin dayanýksýzý ise örümceðin yuvasýdýr. Keþke bilseler..." (29: 41). Karýncalarýn hayatý, Nemi Suresi'nde ge-çer:"Sonundakarýncalarýnbulunduðu vadi­ye geldiklerinde bir karýnca: 'Ey karýncalar! Yuvalarýnýza girin; Süleyman'ýn ordusu far­kýna varmadan sizi ezmesin,' dedi." (27: 18). Sonra kuþlarýn hayatý tasvir edilir. Kuþlar, gök atmosferinde nasýl dengede durular? "Onlarý Allah'tan baþka tutan kimse yoktur. Ýnanan millet için bunda dersler vardýr!' (16: 79). Mülk Suresi'nde de þunlarý okuyoruz: "Üzerlerinde kanat çýrpan dizi dizi kuþlarý görmezler mi? Onlarý havada Rahman olan Allah'tan baþkasý tutmuyor; doðrusu, O, her þeyi görendir." (67: 19). Kur'an-ý Kerim, þu satýrlarda yine davarlarýn faydalarýný açýkla­maya ve telkin etmeye devam eder: "Hayvan­larda da size ibretler vardýr. Baðýrsaklarýn-dakiler ile kan arasýndan, içenlere halis ve içi­mi kolay süt içiririz." (16: 66). Bu ayette, saf sütün diþi davarýn iþkembesinde oluþma iþ­leminin mükemmelliði anlatýlýr. Çünkü ye­dikleri yemler, mahiyet, renk ve yararlýlýk açý­sýndan tamamen farklý olan kan, pislik ve saf süte dönüþür.

Süt oluþmasýnýn baþlangýç prosesi hakkýnda Kur'an'ýn açýkladýklarý, kimya ve fizyoloji alanlarýnda sindirim sistemiyle ilgili modern keþifler yapýlmadan önce, insanlarca kesin­likle bilinmiyordu. Bunun için Kur'an'daki bu bilginin varlýðý, "herhangi bir insan açýk­lamasý deðildir. Allah tarafýndan, peygam­berine gönderilen bir Vahiydir."




radyobeyan