Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Ziraat By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 19:11:58
16- Ziraat

Ziraat, temel endüstriydi ve Ýslâm dünyasý­nýn belkemiðini oluþturmuþtu; çünkü zama­nýn imalat endüstrileri için hammaddeleri ol­duðu kadar, yiyecekler için de önemli ürün­leri saðlamýþtý. Hz. Muhammed, bu yön­deki çabalarý büyük ölçüde desteklemiþti. Bir keresinde, "Yarýn kýyamet kopacaðýný bilse­niz bile, bir aðaç dikmelisiniz." ve yine "Bir kiþinin topraðý varsa, onu iþlesin veya kar­deþine ödünç versin! {Fakat onu iþlenmemiþ býrakmasýn)" buyurmuþtu (Miþkât). Ýnsan­larý kullanýlmamýþ arazileri iþlemeye teþvik eden þöyle bir hadis-i þerif vardýr: "Sahip­siz topraðý geliþtiren kÝþÝ, onun üzerinde en çok hakka sahiptir. Allah'a ve O'nun pey­gamberine ait olan dýþýnda, (herkes için) ay­rýlmýþ toprak vardýr." (Miþkât). Peygamber'ýn birçok ashabý, Medine'de ziraatle meþ­gul olmuþlardý. Ali Ýbni Ebî Talip, Amr b.el-Âs,Rafi* b. Hadîc ve Zübeyr bunlar arasýn­daydý. Onlarýn hepsi ürünleri çoðaltmak için gübre kullanmýþlardý.

Ekin tarlalarýnýn ve üzüm baðlarýnýn büyü­mesi ve çiftçilik hakkýnda ayetler içeren Kur'an-ý Kerim, bu faaliyetlere çok önemli bir destek vermiþtir. Ürünlerin birkaç katýna çýkarýlmasý ve miktarlarýnýn olduðu ka­dar, niteliklerinin de iyileþtirilmesi için çeþidi yollar önermiþti. Bu dinî cephe, müblüman-lan, ziraatte daha aktif bir rol almaya, zira-ati iyileþtirmek için uðraþmaya ve geniþlet­meye teþvik etti. Kur'an-ý Kerim'in pek çok ayeti, insan çabalarým, ziraat sektörü yönün­de yoðunlaþtýrmak için yardýmcý oldu: "Mal­larýný Allah yolunda harcayanlarýn hali, her basara yüz taneli yedi baþak bitiren bir to­humun hali gibidir. Allah dilediði kimseye daha kat kat verir." (2: 261). Burada, pratik hayatta samimi çaba harcayan herkes için zengin ve çok fazla bir ürün fikri vardýr.

Kur'an-ý KerÝm'de, Allah'ýn çeþitli bitki tür­lerinin büyümesindeki mucizelerini anlatan pek çok pasaj vardýr: "O gökten su indiren­dir. Her bitkiyi onunla bitirdik. Ýçlerinden bir yeþillik çýkardýk. Ondan da birbiri üzeri­ne binmiþ taneler çýkarýrýz..." (6: 99). Kâf Su­resi'nde þöyle buyurulur: "Gökten de bere­ketli bir yaðmur indirip, onunla bahçeler ve biçilecek ekinler bitirmekteyiz." (50: 9). Ve yine þunlarý okuruz: "Sonra topraðý iyice yarmakta ve orada taneli ekinler üzümler, sebzeler, zeytinler, yoncalar... bitirmekteyiz." (80: 26-28). Bu ayet, çiftçilerin sýký çalýþma­sýyla, topraðýn sürülmesi, Ýþlenmesi ve tohum ekilmesi iþlemlerini anlatýr ve sonra Allah, tohumlarýn, zengin taneler ve meyvalar ver­mesi için, bulutlardan yaðmur gönderir. Nahl Suresi'nde þöyle buyurulur: "Gökten sizin için bir yaðmur indiren O'dur. Ýçecek ondan­dýr; hayvanlarýnýzý içinde otlattýðýnýz ot ve aðaçlar da ondandýr. Allah, sizin için, o su ile ekin, zeytin, hurmalýklar, üzümler ve her türlü ürünü yetiþtirir. Elbette bunda düþü­necek bir topluluk için bir ders vardýr." (16: 10-11).

Ýslâm'ýn din ve insan hayatý görüþünü bir bü­tün halinde sunan Kur'an'ýn pek çok ayeti, ziraat alanýndaki araþtýrma ve çalýþmalarda teþvik unsuru olmuþtur. Kur'an-ý Kerim ça­lýþmalarýnýn bir sonucu olarak, çeþitli ziraat alanlarýndaki araþtýrmalar, Ýslâm çaðýnýn ilk zamanlarýnda baþlamýþ ve ziraî endüstrinin yayýlmasýnda þu þaþýrtýcý sonuçlan üretmiþ­tir: Üretimde artma, ürünlerin kalitelerinin ve çeþitlerinin iyileþtirilmesi ve topraðýn yo­ðun olarak iþlenmesindeki tecrübeler. Müs­lümanlar, gittikleri yerlere yeni ürünler gö­türmüþler, ayrýca sadece bu yeni ürünler ve yeni bir ziraat modeliyle deðil, o bölgelerde yiyecek üretim modelini tümüyle deðiþtire­rek, ülkeleri zenginleþtirmiþlerdir.(S. Hüse­yin Nasr.Isl. Science). Mevcut ziraat tekno­lojisini iyileþtirmiþler, böylece o da endüst­rinin gücünü artýrmýþtýr. Gerçekte, "Ýslâm zi­raatý, toprak, su, bitkiler ve hayvanlarýn akýllý bir þekilde nasýl kullanýlacaðýna dair, deðer­li bir bilgi hazinesi içerir."(S. Hüseyin Nasr, a.g.e., s. 218). Müslümanlar tarafýndan zira-atte yapýlan önemli birçok bilimsel çalýþma kaydedilmiþtir. Bu alandaki tanýnmýþ isim­ler: Yahya b. Musavayh, Huneyn b. Ýshak, Ahmed b. Ebu Bekr b.Vahþiyye, Ebû'l Ha­san el-Kurtubî,Ebû'l-Kâsým ez-Zahrâvî,Ab-durrahman b. Vafid el-Lahmî (Abencenif), Ebu Ömer b. Haccac el-Ýþbilî, Ebu Zekeriy-ya b. Avvam, Ömer b. Yusuf ve




radyobeyan