Sulama By: saniyenur Date: 07 Haziran 2012, 19:08:11
18- Sulama
Su, daima ziraatin baþarýlý olmasý için gerekli bir faktör olmuþtur. Bunun için insanlar su kaynaklarýný ziraî amaçlar için kullanmaya çalýþmýþlardýr. Arap yarýmadasýnda suya duyulan istek topraðýn yapýsýndan ötürü daha fazla olmuþtur. Burada, Kur'an yine müslü-manlara daha ileri bir teþvik saðlamýþtýr: "Yeryüzüne sarsýlmayasýnýz diye sabit daðlar, nehirler, belki yolunuzu bulursunuz diye yollar ve iþaretler meydana getirmiþtir." (16: 15). Bakara Suresi'nde, dikkatler dolaylý yoldan bu ihtiyaca çekilir: "Hangi biriniz, kendisi ihtiyarlamýþ ve çocuklarý da güçsüzken, altlarýndan ýrmaklar akan, hurma, üzüm ve her çeþit meyveleri bulunan bahçesinin, ateþli bir kasýrganýn kopmasýyla yanmasýný ister." (2: 266). Büyük sulama sistemi olan önceki kavimlerin durumu hatýrlatýlýr, günahlarýndan ötürü hepsi yokolup gitmiþtir: "Onlardan önce nice nesilleri yok ettiðimizi görmediler mi? Biz, onlara, yeryüzünde size vermediðimiz bütün imkânlarý verdik; gökten üzerlerine bol bol yaðmur gönderdik. Altlarýndan akan ýrmaklar meydana getirdik. Öyle iken, yapmýþ olduklarý günahlar sebebiyle onlarý helak ettik de, arkalarýndan baþka yeni nesiller yetiþtirdik!' (6: 6). "Firavun, halkýna þöyle seslendi: 'Ey kavmim! Mýsýr'ýn mülk ve saltanatý ile þu altýmdan akan (sarayýmýn altýndan) büyük nehir benim deðil mi?' " (43: 51). Sonra, altýndan ýrmaklar akan güzel cennet tasviri, ilk müslümanlarca kullanýlan sulamaya yol göster-naiþtir.Âl-Ý Ýmrân Suresi 'nde þöyle buyuru-lur: "Ýþte onlarýn mükâfatý, Rablerinden bir maðfiret ve aðaçlarý altýndan ýrmaklar akan cennetlerdir." (3: 136). Tevbe Suresi'nde ise þunlarý okuruz: "Allah, müminlerin erkeðine ve diþisine, aðaçlarý altýndan ýrmaklar akan cennetler vaat buyurdu, içlerinde ebedî olarak kalacaklar; hem Adn cennetlerinde güzel meskenler..." (9: 72, 22: 14, 18:-31).
Allah, ayrýca, bu dünya hayatýndaki doðruluklar için, maddî ilerleme vaadeder: "Üzerinize bol bol yaðmur indirsin. Sizi mallar ve oðullarla desteklesin, sizin için bahçeler var etsin, ýrmaklar akýtsýn." (71: 11-12). Kur'an-ý Kerim, þu gerçeðe de dikkatleri çeker: Su ve güç kaynaklarý, onlardan faydalanmasý için, insanýn emrine verilmiþtir. "Gökleri ve yeri yaratan gökten yaðmur indiren ile size nzýk olarak çeþitli ürünler yetiþtiren, emri gereðince denizde yüzmek üzere gemileri nehirleri de sizin emrinize veren Allah'týr." (14: 32).
Kur'an-ý Kerim'in böyle ayetleri, bu alanda yoðun araþtýrmalara vesile oldu ve topraðýn tabiatýna, suyun elveriþliliðine göre farklý tipte kuyular, sulama sistemleri ve büyük barajlar inþa etmek için müslümanlarý teþvik etti. Büyük sulama projeleri bütün dünyada müslümanlarca üstlenildi ve böylelikle ziraî endüstri bütünüyle deðiþtirildi. Pek çok su kaldýran alet, yeraltý sulama metotlarý, su toplayan barajlar ve diðer sulama teknolojisi, Kur'an-ý Kerim'in desteðinin bir sonucu olarak, müslümanlar tarafýndan geliþtirildi. Kur'an, onlarýn her Ýki dünyanýn menfaatlerinden zevk alabilmelerini saðlayacak yeni bir hayat felsefesi ortaya koydu. "Görmediniz mi ki, Allah, göklerdekini ve yerde olaný hep menfaatiniz için birer sebep kýlmýþtýr. Açýk ve gizli her türlü nimetlerini sizin faydalanmanýza vermiþtir." (31: 20). Casiye Suresi'nde þöyle buyurulur: "Bir de göklerde ne var, yerde ne varsa hepsini kendi katýndan sizin hizmetinize vermiþtir. Þüphesiz ki bunda, düþünecek kimseler için dersler vardýr?' (45: 13).
Burada þu husus kaydedilebilir: Bütün bu ihsanlar, insana yeryüzündeki su ve güç kaynaklarýný kendi yararý ve tüm insanlaðýn zenginleþtirilmesi yolunda kullanýp istifade edebilmesi için, Yaratýcýsý ve Rabbinden özel bir lütuftur. Böylece Ýnananlar, Rablerine hamd etmek ve O'nuri rýzasýný kazanmaktan olduðu kadar, çalýþmalarýnýn semeresini görmekten de mutlu olurlar; çünkü müminin her hareketi bir ibadet, faziletli bir ameldir. Gerçekte bu, müslümanlara maddî ilerlemelerdeki gayretleri için, ilâve bir teþvik olmuþtu.