Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Fizyoloji By: saniyenur Date: 05 Haziran 2012, 22:21:42
25- Fizyoloji

Bilimin bu dalý da Kur'an-ý Kerim araþtýrma­larýndan büyük bir destek görmüþtür. Allah-in en asil yaratýðý olduðundan dolayý, insa­nýn bizzat kendisi tabiî olarak araþtýrmacý­larýn büyük ilgisini çekmiþtir. Ýnsanýn fizik yapýsý asýrlar boyunca mistiklerin, teolog ve tabiplerin araþtýrmalarýnýn bir bölümünü oluþturmuþtur.Ayrýca Kur'an-ý Kerim'de, Al­lah'ýn "Hâlýk" sýfatýný (Allah'ýn yaratýcýlý­ðýný) özellikle de insanýn yaratýlmasýný Al­lah'ýn bir iþareti olarak takdim ederek týb­býn bu dalýna daha ileri bir teþvik saðlamýþ­týr. Bu, insan vücudu üzerindeki deney ve araþtýrmalara yol açmýþ ve Ýslâm'da fizyolo­ji ve anatomi ilminin kurulmasýný saðlamýþ­týr. Mistik, filozof ve tabiplerin meþhurlarýn­dan el-Gazalî, Ýbn Arabî, Molla Sadra,Ab-dülmecid, el-Beydavî, Mansur b. Muham-med, Ýbni Fakih Ýlyas bu konulardaki çalýþ­malara oldukça fazla vakit ayýrmýþlardýr.

Kur'an-ý Kerim'de bilim adamlarýný düþün­meye sevkedip týbbýn bu dalýnda araþtýrma yapmaya teþvik eden birçok ayet vardýr. Meselâ Kur'an-ý Kerim'den alýnan aþaðýdaki ayetler kiþiyi, insaný ve onun yaratýlýþ ve ya­pýsal sürecini, tefekküre sevketmiþtir: "... Ben, balçýktan, iþlenebilen kara topraktan bir insan yaratacaðým...' " (15: 28). el-Müminun Suresi'nde ise þunlarý okumaktayýz: "Biz in­saný (Adem'i) muhakkak ki çamurun özün­den yarattýk. Sonra Adem'in neslini saðlam bir yerde (rahimde) bir nutfe yaptýk. Sonra o nutfeyi kan pýhtýsý haline getirdik. Ondan sonra kan pýhtýsýný bir çiðnemlik et yaptýk; o et parçasýnda kemikler yarattýk. Kemikle­re de et giydirdik. Sonra onu baþka bir yara­týk yaptýk. Yaratanlarýn en güzeli olan Allah-ýn þâm ne kadar yücedir." (23: 12-14). Yine Târik Suresi'nde þunlarý görürüz: 'Atýlan bir sudan yaratýldý. O su, bel kemiði ve göðüs kemikleri arasýndan çýkar." (86: 6-7). Kuru toz ve inorganik maddelerin protoplazma (veya organik madde) haline, onlarýn hayvan þekline ve sonunda tamamen yeni bir oluþum olarak da insan haline dönüþmesi Ýlâhî bir mucize deðil midir? Bu, insanýn kendi için­de Allah'ýn alâmet ve hikmetlerini taþýdýðý­nýn açýk bir Ýfadesidir. (Yusuf Ali, The Holy Qur'an, s. 876).

Allah'ýn hikmet ve alâmetleri, kendi ruhun­dan insana üflendikten sonra ortaya çýkmýþ­týr. "Yarattýðý her þeyi güzel yaratan ve insa­ný baþlangýçta çamurdan yaratan. Sonra in­sanýn neslini bir nutfeden, bayaðý bir sudan yapan. Sonra onu düzeltip tamamlayan ve bizzat kendi kudretinden ona ruh koyan Al­lah'týr. Sizin için kulaklar, gözler, kalpler ya­rattý. Öyleyken pek az þükrediyorsunuz." (32: 7-9). Birçok devreden sonra akýllý ve þerefli bir yaratýk halkedildi, "Biz, gerçekten insa­ný en güzel bir biçimde yarattýk." (95: 4). Bu yaratýk ise bütün çalýþmalarýna konu teþkil etmiþtir. Fakat Allah bu yaratýða kendi ru­hundan üflediði ve onu Hâlýk sýfatýnýn bir alameti haline getirdiði içindir ki insan, müs-lüman bilim adamlarýnýn özel ilgisini çekmiþ­tir. Büyük Ýslâm tabipleri "Kur'an araþtýrmalarýndan" çok feyiz almýþ olmalý­dýrlar. Bunlardan meþhur olanlarý þöylece sý­ralanabilir: îbni Sina, Ýbni Rüþt, Muhammed b. Zekeriyya er-Razî, Ýbni Tufeyl, Ýshak b. Ýmran, Ýbni el-Cezzar, Ýbni el-Mutran, Fah-ruddin er-Razî, Ebû Mervan b. Zuhr, Ýbni Ebî Usaybî, Ýbni el-Kýftî, Ýbni Hallikan, el-Mecusî, Curis b. Tahtiyûsi ve Cebrail Bahti-yûsî gibi diðer aile fertleri, Kuþta b. Luga, et-Temimî, el-Beledî, Ýbni Zehr, Seyyid Zeyn ed-Din Ýsmail, el-Hüseyn el-Cüranî, Kutb'd-Din eþ-Þirazî, Ebû Hamid Muhammed es-Semerkandî, Necm ed-Din Mahmud eþ-Þirazî, Gýyaseddin Muhammed el-Isfahanî, Baha ed-Devleh olarak da bilinen Muham­med Hüseynî Nurbahþî, Hakim Muhammed, Mir Muhammed Zaman, Mansur b. Fakih Ýlyas, Hakim Sadra, Fethullah Gilanî, Hacý Baþa Hýzr, Ali b. Rýdvan, Abdül Lâtif el-Baðdadî ve Ali Useybih.


 



radyobeyan