Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Kimya By: saniyenur Date: 05 Haziran 2012, 22:20:05
26- Kimya

Kimya ilmi de Kur'an-ý Kerim'den hissesine düþen teþvik payýný almýþtýr. Ýnsan ve onun bütün çevresi, elementler ve Allah'ýn kanun­larýna göre bir dizi kombinezon sonucu ha­sýl olan deðiþik maddelerden ibarettir. Ýnsa­nýn balçýktan yaratýlmasýnda belki de birleþ­me ve deðiþmeyle ilgili Ýlâhî Kanunlarýn hük­mü altýnda çalýþan topraktaki deðiþik mad­deler arasýndaki kimyasal reaksiyonlarýn rolü vardýr. Yer ve göðün altý Ýlâhi devrede yara­týlmasý ve kâinatýn sudan halk edilmesi, Al­lah tarafýndan yapýlmýþ olan birleþme ve de­ðiþim kanununa göre hasýl olmuþtur. Yerin, göklerin ve insanýn yaratýlmasýyla ilgili Kuran'daki ayetler açýkça bilim adamlarýnýn ak­lýna elementlerin kombinezonu yoluyla yeni maddeler yapýlmasý ve deðiþik oranlardaki bazý komponentlerin kimyasal reaksiyonla­rýný araþtýrma fikrini sokmuþ olabilir. Allah-m hâl deðiþtirme gücünü ortaya koyan aþa­ðýdaki ayetler, bilim adamlarýný belli oran­lardaki birkaç elementin karýþýmý yoluyla, kimyasal þekil deðiþimi ihtimalini düþünmeye ve bunu kullanmaya yöneltmiþ olabilir. "Biz Allah'ýn verdiði renge girmiþiz. Kim Allah'­tan daha güzel renk verebilir?" (2: 138).

Sonra ilâhiyatçýlarýn, filozoflarýn ve bilim adamlarýnýn birçok asýrdýr yapmýþ oldukla­rý araþtýrmalarda odak noktasý olan, insanýn yaratýlýþýna bir göz atýnýz. "O, sizi bir çamur­dan yaratan, sonra ölüm ecelini takdir eden­dir." (6: 2). Hicr Suresi'nde, þunu okuruz: "Andolsun ki biz insaný kuru bir çamurdan, þekillenmiþ bir balçýktan yarattýk." (15: 26). Þu ifadeler de Fatýr Suresi'ndedir: "Allah sizi bir topraktan, sonra bir týutfeden yarattý" (35: II). Ve Allah insanýn yaratýlýþýný, onun zürriyeti için bir alâmet kýldý. "Allah'ýn kud­retine delâlet eden alâmetlerindendir ki, si­zin aslýnýz olan Adem'i bir topraktan yarat­tý, sonra da siz bir insan olunca, çoðalýp ya­yýlýyorsunuz." (30: 20). Bu ayetler açýkça dik­katleri, insanýn yaratýlýþ olgusuyla onun teþekkül ettiði ve yaþýyan bir organizma ola­rak davranýþlarýndan etkilendiði maddelerin, muhtemel kimyasal reaksiyonlarý üzerine çe­ker.

Yine, kâinatýn ve içerisindeki her þeyin ya­ratýlýþý aþaðýdaki ayetlerde ifade edilir: "Son­ra Allah buhar halinde olan göðe yöneldi. Ona ve yeryüzüne, ikiniz de isteyerek veya is­temeyerek gelin meydana çýkýn' dedi. On­lar 'biz isteyerek geldik' dediler. Böylece gök­leri yedi kat olarak iki günde yarattý, bir de her gök ehline emrini vahyetti." (41: 11-12). Ayrýca Hûd Suresi þöyle der: "Gökleri ve yeri altý günde yaratan O'durî' (11: 7). Yer ve gök­lerin buluttan tekâmül edici bir tarzdaki bu yaratýlýþý insanýn dikkat ve ilgisini çekmiþtir. Daha sonra da sudan bütün hayatýn yaratý­lýþý zikredilir, "O kâfir olanlar, görmediler mi ki, gökler ve yer bitiþik bir halde iken biz onlarý ayýrdýk. Bütün canlýlarý sudan yarat­týk. Halâ inanmýyorlar mý?" (21: 30).

Bu dünyada her þey çiftler halinde yaratýl­mýþtýr: "Her þeyden çift çift yarattýk ki, iyi­ce düþünesiniz" (51: 49). Yasin Suresi'nde þunlarý okuruz: "Yerin yetiþtirdiklerinden kendi evlâtlarýndan ve daha bilmeyecekleri Damýtma fýrýný. Câbir b. Hayyan'ýn kimyasal fýrýnlar hakkýnda yazdýðý ve latinceye çevrilen eserlerinde yer alan örneklerden.

þeylerden, çift çift yaratan Allah çok yüce­dir!' (36: 36). Kur'an-ý Kerim'deki bu ve ben­zer ayetler, Allah'ýn yaratýþ iþlevi ve bu olay­daki zýt unsurlar üzerinde insaný düþünme ve akýl yürütmeye davet eder. Bu, birçok gö ren gözü, kendilerini de deðiþik maddeler arasýndaki reaksiyonlar ile beraber müþaha-de etme ve yeni maddelere götüren kimyasal deðiþiklikleri araþtýrmaya yöneltmiþ olabilir.

Cansýz maddeler kimyasal reaksiyonlar ile nasýl yeni bir organizma - insan meydana getirebilir? Ýnsanýn yaratýldýðý toprak ya da bal­çýðýn içerisinde neler vardýr? Ve maddelerin hangi reaksiyonlarý bu asil yaratýðý husule ge­tirdi? Bu ve buna benzer diðer birçok soru, asýrlar boyunca ilim adamlarýnýn aklýný kur­calamýþ ve onlarý, iki ve daha fazla madde karýþýmýndan faydalý þeylerin nasýl hasýl ola­bileceðini görmek için, deney yapmaya sev-ketmiþtir. Aþaðýdaki ayetler onlarý bu deney­leri yapmaya teþvik etmiþ olabilir. "Allah ta­neleri ve çekirdekleri çimlendirip yaratandýr. Ölüden diri çýkarýr, diriden de Ölüyü çýkaran O'dur." (6: 95). Yine Yunus Suresi'nde, "De ki: 'Size gökten ve yerden rýzýk veren kim?' O kulak ve gözlerin, sahibi kimdir? Ölüden diriyi, diriden de ölüyü kim çýkarýyor?" (10: 31). Kur'an-ý Kerim'deki bu ayetler, madde­lerin karýþtýrýlmasý yoluyla daha güzel ve fay­dalý maddelerin bulunabileceðine açýkça iþa­ret eder ve hatta deðiþik komponentlerin kimyasal reaksiyonlar yoluyla bazý canlý formlarýnýn meydana gelebileceðini de gös­terir. Her halükârda bu ayetler insanýn ça­ba ve araþtýrmalarýný bu istikamete çeker.

Ayrýca, aþaðýdaki ayetlerde açýklanan ve in­sanlar tarafýndan hergün izlenen birçok fi­ziksel olay, insan dikkatini elementlere ve de­ðiþik maddelerin kimyasýna çekebilir. "Çün­kü taþlarýn öylesi var ki içinden nehirler kay­nar, taþar; öylesi var ki, yarýlýp ondan çeþme gibi þarýl þarýl su akar." (2: 74). A'râf Sure­si'nde: "Topraðý verimli olan güzel bir mem­leketin nebatý Rabbinin izni ile çýkar. Çorak topraktan kavruk bitki çýkar, tþte ayetleri þükredecek bir kavim için böyle açýklarýz."

 (7: 58) ifadesini görürüz. Ayrýca bal kimya­sýnda olduðu gibi, deðiþik maddelerin muh­telif kombinezonlarda yapý, özellik ve kul­laným deðiþikliklerindeki Hakkýn sanat mu­cizeleri bilim adamlarýna ölmez bir mesaj ni-teIÝðÝndedir: "Senin Rabbin bal arýsýna da þöyle vahyetti: 'Daðlardan aðaçlardan ve in­sanlarýn kuracaklarý kovanlardan kendine ev edin, sonra meyvelerin hepsinden ye de, Rab-bin sana has kýldýðý yayýhm yollarýna çýk. O arýlarýn karýnlarýndan renkleri muhtelif bal çýkar ki onda insanlar için þifa vardýr. Doð­rusu bunda da düþünecek bir topluluk için büyük ibret var?' (16: 68-69). Bu olayda, kim­ya ile uðraþan ilim adamlarýna, maddelerin karýþtýrýlmasý sonucu, bunlardan orjinalleri ile yapý, özellik ve etkileri bakýmýndan hiç­bir ilgisi bulunmayan yepyeni maddelerin oluþabileceði hakkýnda açýk bir mesaj var­dýr.

Önceden de açýklandýðý gibi, Kür'an-ý Kerim, kelimesi kelimesine bir bilim veya kimya ki­tabý deðildir, aksine, insan oðluna indirilmiþ bir Rehber kitaptýr. O, insanýn birçok prob­lemiyle ilgili, bilgi birikimi saðlayacak ve in­san hayatýnýn deðiþik sahalarýndaki araþtýr­malara kapý aralayacak olan birçok konuya iþaret eder. Böylece biz de Kur'an'ýn deðiþik yerlerinde, bizi kimya sahasýnda daha ileri araþtýrma ve çalýþmalara sevkedecek unsur­lar bulmuþ oluruz. Haliyle, müslüman bilim adamlarýnýn kimya sahasýndaki teþviklerini Kur'an-ý Kerim çalýþmalarýndan elde etmiþ olmalarýna hiç de þaþmamak gerekir. Kur-an-ý Kerim'de deðiþik metallerin çeþitli hal­lerinden bahsedelir. O, altýn ve gümüþten, de­ðerli (3: 14 ve 9: 34), lüks hayat iþareti, (43: 33-53); ve Cennette Allah'ýn lütfunun numu­nesi (22: 23 ve 18: 31) bir maden olarak bah­seder. Demirden, faydalý bir maden, (57: 25); sert bir maden (17: 51), yapýlarda kullanýlan kýrmýzý-sýcak bir madde (18: 96), kendisin­den zýrh ve zincir gibi aletlerin yapýldýðý bir madde (34: .10) ve Cehennemdeki ceza aleti (22: 21) olarak bahsedilir. Bir de kurþun ve bakýrdan, yapýlarda kullanýlacak yardýmcý maddeler (18: 96) olarak bahsedilir; ayrýca kömür tozundan da bahsedilmiþtir. (14: 50).

Kur'an-ý Kerim atomdan ve ondan büyük ve­ya küçük maddelerden de; insan davranýþla­rýyla ilgili olarak (99: 7-8), atom aðýrlýðýndan büyük veya küçük hiçbir þeyin Allah'a gizli kalamayacaðý anlatýlýrken (10: 61 ve 34: 3), göklerde ve yerde hiç kimsenin hiçbir þeye, hatta bir atom aðýrlýðýnda olsa bile sahip ola­mayacaðýna, mülkiyetin sadece Allah'a ait olduðunun ifadesi sýrasýnda (34: 22) bahse­der. Bundan baþka ýsýtmada hasýl olan ek-sotermal ve endotermalreaksiyonlardanda; cehennem sakinlerinin gýdasýný (44: 45-46) (Bu kitabýn Jeoloji bölümüne de müracaat ediniz.) anlatýrken bahsedilir.

Bu ve buna benzer diðer Kur'an-ý Kerim ayet­leri kimya ilmine büyük bir katký saðlamýþ, ve Ýslâm medeniyetinde bu sahada büyük adamlarýn yetiþmesine öncülük etmiþtir. Kimya ilmine bu adý (el-kimya) dahi Arap­lar vermiþlerdir. Bu alanda yetiþmiþ büyük isimler þunlardýr: Cabir Ýbni Hayyan, Cabir el-Cusî, Ýbni Muhammed el-Hasib, Osman Ýbni Süveyd, Zun-Nûn el-Mýsrî, Muhammed Ýbni Zekeriyya er-Râzî, el-Farabî, Ýbni Sina, Abdülhakim Muhammed el-Kasi, Ebu Mes-leme el-Macritî. Ebu'l Hasan el-Ceyyanî, Þems ed-Din el-Bunî, Muhammed Ýbni el-Hacý el-Tilimsanî, Abdul Kasým el-Kuþayrî, Abdul Kasým el-Irakî, Ýzzeddin Aydamur el-Cildakî ve Ýznikli Ali Bey.

el-Birûnî'nin "Mîzan ül-HÝkme" diye adlandýrdýðý kimyasal hassas terazisi.

 



radyobeyan