Tedavi By: saniyenur Date: 05 Haziran 2012, 22:06:12
Tedavi
Peygamber zaman zaman ashabý hastalanýnca onlara bazý tedavi þekilleri önermiþtir. Peygamber'ýn ashabýna zaman zaman tavsiye ettiði ilaç ve tedavi þekilleri oldukça uzun bir liste oluþturur. Aþaðýda bazý Önemli Ýlaç ve tedavi þekilleri verilmiþtir.
Aðýzdan Alýnan Ýlaçlar
Bal: Hz. Peygamber balý bir sürü hastalýk için tavsiye etmiþtir. Ýbni Abbas'ýn rivayet ettiði bir hadiste Hz. Peygamber þöyle buyurur: "Tedavi üç kýsýmdýr. Bu üç kýsýmdan biri bal Ýle olanýdýr." Ebu Hureyre-den rivayet edilen bir hadis ise: "Eðer bir kimse her ay üç sabah bal yerse, onda hiçbir aðýr hastalýk olmaz." þeklindedir. Abdullah b. Mes'ud'un rivayet ettiði hadiste ise AHah-ýn elçisi þöyle der: "Ýki ilaçtan yararlanýn, bal ve Kur'an-ý Kerim." Ebu Said el-Hudrî þöyle der: Adamýn biri Hz. Peygamber 'a gelip kardeþinin barsaklarýnýn bozuk olduðunu söyledi. Hz. Peygamber da ona kardeþine bal vermesini önerdi. O adam, Rasulullah 'ýn dediðini yaptý ve sonra Peygamber'a gelerek dedi ki: "Kardeþime bal verdim, fakat barsaklarý daha da bozuldu." Bu iþ üç kere tekrarlandý ve adam dördüncü kere yeniden Peygamber'ýn huzuruna geldi. Peygamber dördüncü kere de bal vermesini söyleyince, adam balýn ishali artýrmaktan baþka bir þey yapmadýðýný ifade etti. Bunun üzerine Rasulullah: "Allah doðru söyledi, fakat senin kardeþinin barsaklarý yalan söylüyor." þeklinde cevap verdi. Bundan sonra tekrar bal verdi ve hasta bu sefer þifa buldu. Son araþtýrmalar balýn birçok hastalýklarda, çok faydalý olduðunu göstermiþtir. Nezlede ve kalp hastalýklarýnda son derece etkilidir. Kan ve cilt hastalýklarý ile göz hastalýklarýnda da faydalýdýr. Sindirimi kolaylaþtýrýr. Ýçindekilerin analizinden balýn 3 yönde etkili olduðu gösterilmiþtir: a) Güzel bir besleyici olarak, b) Koruyucu olarak, c) Bazý hastalýklarda bir ilaç olarak. Ýçerisinde, kalsiyum, sülfür, karbon, fosfor, demir, magnezyum, kÝor, sodyum, potasyum ve iyot mevcuttur.
Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir hadis þu þekildedir: "Çörek otu ölüm hariç her þeye devadýr." Seleme,"ayaktaki hiçbir yara veya kanama yoktur ki Hz. Peygamber onlara kýna koymamýþ olsun." dedi. Bu konuda Hz. Aiþe de þu hadisi rivayet etti: "El-Aliye (Medine yakýnlarýnda bir köy)'de yetiþen ayva hurmasýnda þifa vardýr. Sabahleyin aç karnýna yendiklerinde panzehir etkisine sahiptirler. Enes ise: "Çocuklarýnýzýn bademcikleri þiþerse onlarý sýkmayýnýz, fakat kust tatbik ediniz (ud-i Hindi tozu macunu-kust macunu)" hadisini rivayet etti.
Ümmül Münzir dedi ki: "Rasulullah yanýnda Hz. Ali olduðu halde bana geldiler. Bu sýrada bizde olgun hurmalar asýlý idi. O yemeye baþladý, Ali de yedi, fakat Hz. Peygamber onu durdurdu ve 'Ali sen yeme, nekahattesin' buyurdu. Bunun üzerine ben pancar ve arpa Ýle birþeyler hazýrladým. Hz. Peygamber bunun üzerine: 'Ali sen bundan al, bunun sana daha çok faydasý olur.' buyurdu. Sa'd'ýn ifadesine göre, kalbinden rahatsýz olduðunda, Hz. Peygamber'e müracaat etmiþ. Hz. Peygamber ona hekim Haris bin Kalada'ya gitmesini ve yedi ayva hurmasýný çekirdekleri ile döv.üp kendisine vermesini söylemiþ." Hz. Aiþe þöyle dedi: "Rasulullah kavunu taze hurma ile beraber yer ve þöyle derdi: 'Birinin ateþi, diðerinin soðuðu ile kýrýlýr, birinin soðuðu da diðerinin ateþi ile' " Peygamber öd aðacý suyunu bademcik iltihabý ve plörezi Ýçin tavsiye etmiþtir: "Bunun bademcik þiþmelerinde burundan plörezide ise aðýzdan alýnmasýný önermiþtir!' (Miþkat el-Mesabih, James Rob-son, Ýngilizce Çevirisi, Cilt Ii, s. 945-957).
Hz. Aiþe þöyle rivayet ediyor: "Ailem ateþten bitap düþtüðünde Peygamber bir kâse (un-su-yað veya tereyaðý ile hazýrlanmýþ > çorba hazýrlamamýzý ve bundan azar azar içmemizi emretti. Sonra da þöyle ekledi: 'O, üzüntüyü giderir ve hasta kalbi, sizin kirli yüzünüzü su ile yýkamanýz misali kirlerinden temizler." Hz. Aiþe ve Rafi b. Hadî'ye Rasulullah'dan þöyle rivayet ettiler: "Ateþ, cehennem sýcaðýnýn þiddetindendir, þu halde onu suile soðutunuz;' Ümeys'in kýzý Esma'ya göre, Peygamber ona kabýzlýkta hangi gevþeticiyi kullandýðýný sormuþ, o da sütleðen otu kullandýðýný söylemiþ. Bunun üzerine Rasulullah onun çok acý olduðunu söyledi. Bundan sonra Hz. Esma sinameki kullanmaya baþlamýþ. Daha sonra Hz. Peygamber þöyle buyurmuþ: "Eðer ölüme karþý ilaç ihtiva eden bir þey olsaydý, o ancak sinameki olurdu."
Peygamber ayrýca, yer mantarýnýn bir çeþit kudret helvasý olduðunu ifade etmiþ ve ek-sterisinin göz hastalýklarýna iyi geleceðini söylemiþtir. Ebu Hureyrededi ki: "Rasulullah üç-beþ-veya yedi adet mantar alýp onlarý ezdi, suyunu bir þiþeye doldurdu ve gözü sulanan bir köle kýzýn gözüne losyon olarak tatbik etti ve kýz tedavi oldu." Ýbni Abbas, Peygamber'dan þu hadisi rivayet etmiþtir: "Rastýk (sürme) (Antimonlu taþ) kullanýn, çünkü o görüþünüzü netleþtirir, saçlarý büyütür." Hz. Abbas, Peygamber 'ýn ayrýca þöyle dediðini de söyler: "Ýlaç olarak uyguladýklarýnýzdan en iyisi, aðýzdan yudum yudum içilen, burundan çekilen ile hacamat ve müshiilerdir. Göze uygulananýn en Ýyisi rastýktýr (sürme). O görüþü berraklaþtýrýr, saçý büyütür."