Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Tedavi By: saniyenur Date: 05 Haziran 2012, 22:06:12
Tedavi

Peygamber zaman zaman ashabý hasta­lanýnca onlara bazý tedavi þekilleri önermiþ­tir. Peygamber'ýn ashabýna zaman zaman tavsiye ettiði ilaç ve tedavi þekilleri oldukça uzun bir liste oluþturur. Aþaðýda bazý Önemli Ýlaç ve tedavi þekilleri verilmiþtir.

Aðýzdan Alýnan Ýlaçlar
 
Bal: Hz. Peygamber balý bir sürü hasta­lýk için tavsiye etmiþtir. Ýbni Abbas'ýn riva­yet ettiði bir hadiste Hz. Peygamber þöy­le buyurur: "Tedavi üç kýsýmdýr. Bu üç ký­sýmdan biri bal Ýle olanýdýr." Ebu Hureyre-den rivayet edilen bir hadis ise: "Eðer bir kimse her ay üç sabah bal yerse, onda hiçbir aðýr hastalýk olmaz." þeklindedir. Abdullah b. Mes'ud'un rivayet ettiði hadiste ise AHah-ýn elçisi þöyle der: "Ýki ilaçtan yararlanýn, bal ve Kur'an-ý Kerim." Ebu Said el-Hudrî þöy­le der: Adamýn biri Hz. Peygamber 'a ge­lip kardeþinin barsaklarýnýn bozuk olduðu­nu söyledi. Hz. Peygamber da ona kar­deþine bal vermesini önerdi. O adam, Rasu­lullah 'ýn dediðini yaptý ve sonra Peygam­ber'a gelerek dedi ki: "Kardeþime bal ver­dim, fakat barsaklarý daha da bozuldu." Bu iþ üç kere tekrarlandý ve adam dördüncü ke­re yeniden Peygamber'ýn huzuruna geldi. Peygamber dördüncü kere de bal verme­sini söyleyince, adam balýn ishali artýrmak­tan baþka bir þey yapmadýðýný ifade etti. Bu­nun üzerine Rasulullah: "Allah doðru söyledi, fakat senin kardeþinin barsaklarý ya­lan söylüyor." þeklinde cevap verdi. Bundan sonra tekrar bal verdi ve hasta bu sefer þifa buldu. Son araþtýrmalar balýn birçok hasta­lýklarda, çok faydalý olduðunu göstermiþtir. Nezlede ve kalp hastalýklarýnda son derece etkilidir. Kan ve cilt hastalýklarý ile göz has­talýklarýnda da faydalýdýr. Sindirimi kolaylaþ­týrýr. Ýçindekilerin analizinden balýn 3 yön­de etkili olduðu gösterilmiþtir: a) Güzel bir besleyici olarak, b) Koruyucu olarak, c) Ba­zý hastalýklarda bir ilaç olarak. Ýçerisinde, kalsiyum, sülfür, karbon, fosfor, demir, mag­nezyum, kÝor, sodyum, potasyum ve iyot mevcuttur.

Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir hadis þu þekildedir: "Çörek otu ölüm hariç her þeye devadýr." Seleme,"ayaktaki hiçbir yara veya kanama yoktur ki Hz. Peygamber onlara kýna koymamýþ olsun." dedi. Bu konu­da Hz. Aiþe de þu hadisi rivayet etti: "El-Aliye (Medine yakýnlarýnda bir köy)'de ye­tiþen ayva hurmasýnda þifa vardýr. Sabahle­yin aç karnýna yendiklerinde panzehir etki­sine sahiptirler. Enes ise: "Çocuklarýnýzýn bademcikleri þiþerse onlarý sýkmayýnýz, fakat kust tatbik ediniz (ud-i Hindi tozu macunu-kust macunu)" hadisini rivayet etti.

Ümmül Münzir dedi ki: "Rasulullah ya­nýnda Hz. Ali olduðu halde bana geldiler. Bu sýrada bizde olgun hurmalar asýlý idi. O ye­meye baþladý, Ali de yedi, fakat Hz. Peygam­ber onu durdurdu ve 'Ali sen yeme, nekahattesin' buyurdu. Bunun üzerine ben pancar ve arpa Ýle birþeyler hazýrladým. Hz. Peygamber bunun üzerine: 'Ali sen bun­dan al, bunun sana daha çok faydasý olur.' buyurdu. Sa'd'ýn ifadesine göre, kalbinden rahatsýz olduðunda, Hz. Peygamber'e mü­racaat etmiþ. Hz. Peygamber ona hekim Haris bin Kalada'ya gitmesini ve yedi ayva hurmasýný çekirdekleri ile döv.üp kendisine vermesini söylemiþ." Hz. Aiþe þöyle dedi: "Rasulullah kavunu taze hurma ile bera­ber yer ve þöyle derdi: 'Birinin ateþi, diðeri­nin soðuðu ile kýrýlýr, birinin soðuðu da di­ðerinin ateþi ile' " Peygamber öd aðacý su­yunu bademcik iltihabý ve plörezi Ýçin tavsi­ye etmiþtir: "Bunun bademcik þiþmelerinde burundan plörezide ise aðýzdan alýnmasýný önermiþtir!' (Miþkat el-Mesabih, James Rob-son, Ýngilizce Çevirisi, Cilt Ii, s. 945-957).

Hz. Aiþe þöyle rivayet ediyor: "Ailem ateþ­ten bitap düþtüðünde Peygamber bir kâse (un-su-yað veya tereyaðý ile hazýr­lanmýþ > çorba hazýrlamamýzý ve bundan azar azar içmemizi emretti. Sonra da þöyle ekledi: 'O, üzüntüyü giderir ve hasta kalbi, sizin kirli yüzünüzü su ile yýkamanýz misali kirlerinden temizler." Hz. Aiþe ve Rafi b. Hadî'ye Rasulullah'dan þöyle rivayet ettiler: "Ateþ, cehennem sýcaðýnýn þiddetindendir, þu halde onu suile soðutunuz;' Ümeys'in kýzý Esma'ya göre, Peygamber ona kabýzlýkta hangi gevþeticiyi kullandýðýný sormuþ, o da sütleðen otu kullandýðýný söylemiþ. Bunun üzerine Rasulullah onun çok acý olduðu­nu söyledi. Bundan sonra Hz. Esma siname­ki kullanmaya baþlamýþ. Daha sonra Hz. Peygamber þöyle buyurmuþ: "Eðer ölü­me karþý ilaç ihtiva eden bir þey olsaydý, o ancak sinameki olurdu."

Peygamber ayrýca, yer mantarýnýn bir çe­þit kudret helvasý olduðunu ifade etmiþ ve ek-sterisinin göz hastalýklarýna iyi geleceðini söylemiþtir. Ebu Hureyrededi ki: "Rasulul­lah üç-beþ-veya yedi adet mantar alýp on­larý ezdi, suyunu bir þiþeye doldurdu ve gözü sulanan bir köle kýzýn gözüne losyon olarak tatbik etti ve kýz tedavi oldu." Ýbni Abbas, Peygamber'dan þu hadisi rivayet etmiþtir: "Rastýk (sürme) (Antimonlu taþ) kullanýn, çünkü o görüþünüzü netleþtirir, saçlarý bü­yütür." Hz. Abbas, Peygamber 'ýn ayrýca þöyle dediðini de söyler: "Ýlaç olarak uygu­ladýklarýnýzdan en iyisi, aðýzdan yudum yu­dum içilen, burundan çekilen ile hacamat ve müshiilerdir. Göze uygulananýn en Ýyisi ras­týktýr (sürme). O görüþü berraklaþtýrýr, saçý büyütür."


 



radyobeyan