ilimdunyasi.com Haberleri
Pages: 1
Mangal mide kanserine neden olabilir By: sumeyye Date: 29 Mayýs 2012, 13:21:34
Mangal mide kanserine neden olabilir


Havalarýn ýsýnmasýyla piknik ve mangal sezonu baþladý.Ancak uzmanlar bu zevkin abartýlmamasý gerektiðini söylüyor

Mangalda piþirilen etin yakýlmamasý gerektiðini belirten uzmanlar "Bu mideye çok zararlý. Uzun vadede mide kanserine kadar giden sorunlar ortaya çýkabilir" diyor.

Havalarýn ýsýnmasýyla birlikte piknikçiler, özledikleri mangal ziyafetlerinin keyfini çýkarmaya baþlarken, uzmanlar bu keyfe “mide saðlýðý" açýsýndan dikkat çekti. Mangalda piþirilen etin kýrmýzý ya da beyaz olmasýndan çok yanýp yanmadýðýnýn önemli olduðunu belirten Ýzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Kliniði’nden Prof. Dr. Sinan Ersin, “Direkt ateþe maruz kalan gýda maddesinin üzerine karbon partikülleri yapýþýyor. Mangalda piþirilen yiyeceklerin aþýrý tüketimi mide saðlýðýný uzun vadede tehdit ediyor. Mangal baðýmlýlýðý doðru deðil" dedi.

YANMIÞ HER YÝYECEK ZARARLI


Prof. Dr. Ersin, kýzartma ya da mangalda kömür ateþinde piþirilmiþ yiyeceklerin lezzet açýsýndan çok cazip olduðunu, ancak bu yöntemlerle piþirilmiþ yiyeceklerin “Yakmadan, kömürleþtirmeden" tüketilmesi gerektiði bildirdi. Ersin, yýllarca sürdürülen yanlýþ beslenme alýþkanlýklarýnýn olumsuz etkisinin týpký sigarada olduðu gibi hemen deðil uzun dönemde ortaya çýktýðýný belirterek þunlarý söyledi:

ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR

“Hiçbir þekilde yanýk gýda yenmemesi gerekiyor. Ama mangalda olumsuzluk biraz daha artýyor, etin yanmasýnýn dýþýnda isle birlikte çýkan karbon partikülleri besine yapýþýyor. Bu þekilde tüketimin alýþkanlýk halini almasý mide için çok zararlý, yani ölçü elden kaçtýðýnda ilerleyen yýllarda ciddi saðlýk sorunu olarak karþýmýza çýkýyor. Kanserin tek nedeni yok, mide kanserinin de. Sadece mangal kömürü, karbon sorumludur diyemeyiz. Ama bu da bir faktör. Yani yanýk, vücudumuza hiçbir faydasý olmayan o gýdalar zarar veriyor."

BUGÜN

Ynt: Mangal mide kanserine neden olabilir By: SevD@_GüLü Date: 29 Mayýs 2012, 20:24:00
mangalda piþen etin az yakýlmasý mide kanserine yol açtýðýný ilk defa duydum çok güzel mutlaka dikkat edilmesi gereken konu...
Allah razý olsun sümeyye ablam...

radyobeyan