Diðer Yazýlar
Pages: 1
2010'un getirdikleri By: hafiza aise Date: 27 Mayýs 2012, 12:01:22
2010'un getirdikleri...
Ahmet TERZÝOÐLU • 58. Sayý / SÝNEMA


Martin Scorsese'nin son projesi Shutter Island'ý merakla bekleyen izleyiciler biraz daha sabretmek zorundalar. 2009 yýlý sonunda vizyona girmesi beklenen Shutter Island'ýn vizyona giriþ tarihi 2010 Þubat ayýna ertelendi. Oyuncu kadrosunda Ben Kingsley ve Mox Von Sydow gibi önemli isimlerin yer aldýðý film, ayný adlý Denis Lehane romanýndan sinemaya aktarýldý.

TORONTO FÝLM FESTÝVALÝ’nde galasý gerçekleþtirilen Serious Man'i (2009) daha izleyemeden, her zamanki gibi büyük bir proje evvelinde klasik bir Coen Kardeþler soluklanma projesi olarak görülebilecek John Wayne yeniden çevrimi True Grit ile Coenler yine karþýmýzda! Coen'ler, ülkemizde Pulitzer Ödüllü Kavalier ve Clay romaný ile tanýnan, son dönem Amerikan edebiyatýnýn en önemli kalemlerinden biri olan Michael Chabon'un, The Yiddish Policemen's Union romanýný filme uyarlama projesinden önce, True Grit ile soluk alacaða benziyor...

Terry Gilliam projelerinin alameti farikalarý, durmadan prodüksiyon aþamalarýnda aksaklýklar çýkmasý ve filmlerin vizyona girme tarihlerinin yýlan hikayesine dönmesi, ya da sonu gelmeyen aksaklýklar neticesinde filmlerin hiçbir zaman vizyona girememesidir. 2000 yýlýndan beri çekime baþlama tarihi sürekli ertelenen The Man Who Killed Don Qixote ikinci duruma örnek teþkil ederken (ki filmin hâlâ prodüksiyon öncesi aþamada olduðu söyleniyor), The Imaginarium of Dr. Parnassus ise, ilk kategoride yer alan Gilliam tipi aksaklýklara örnek gösterilebilir. Heath Ledger'ýn ölümünün ardýndan baþ rol oyuncusu hususunda da büyük bir kaos yaþanan projede, Gilliam, sinema tarihinde sýk rastlanan bir manevrayla bu ciddi sorunu bertaraf ederek projesini tamamladý: ilk olarak Ledger'ýn canlandýrdýðý Tom isimli karakteri, filmin tamamlanmýþ halinde birinci, ikinci ve üçüncü dönüþümünü geçirmiþ Tom isimleri altýnda; Johnny Depp, Jude Law ve Collin Farell gibi önemli isimler canlandýrýyor. Film 2010 yýlý Mart ayý vizyonunda ülkemizde kendisine yer bulacak.

RECEP ÝVEDÝK yoluna devam ediyor! Serinin ilk iki filmiyle Türkiye sinema tarihinde 8.6 milyon toplam izleyici ile kýrýlmasý zor bir rekora imza atan Þahan Gökbakar, serinin üçüncü filmiyle 2010 yýlýnýn Þubat ayýnýn ikinci haftasýnda sevenleriyle buluþacak. Serinin üçüncü filmi muhakkak yine büyük ilgi görecek ve gördüðü ilgi kadar da eleþtiri oklarýna maruz kalacak. Kuþkusuz bu durum, muhtemel bir dördüncü Recep Ývedik macerasýnýn pazarlanabilirliðini kolaylaþtýran faktörlerden yalnýzca ikisi.

Sinema tarihle yeniden buluþuyor

12. Ýstanbul Uluslararasý Sinema Tarih Buluþmasý'nýn film seçkisi, yedinci sanatýn önemli örnekleri 11-17 Aralýk tarihleri arasýnda "ilk"lere imza atarak seyirciyle buluþturma geleneðini sürdürecek. Cannes, Berlin, Toronto gibi prestijli film festivallerinden ödül ve övgülerle dönen nitelikli filmlerin buluþacaðý festivalin bölüm baþlýklarýndan bazýlarý þöyle: Avrupa Kültürleri Buluþmasý, Yeni Keþifler, Dünya Festivallerinden, Ýnsan Haklarý, Beyaz Perdenin Tanýklýðý: Polonya Sinemasýna Bakýþ.

Organizasyon kapsamýnda, Ýstanbul Uluslararasý Sinema Tarih Buluþmasý'nýn her yýl alanýnda çýðýr açan isimlere vereceði Onur Ödüllerinden ilki, bu yýl Türkiye'nin en büyük sanatçýlarýndan Ýdil Biret'e sunulacak. Ýdil Biret, kendisine festivalin Onur Ödülü'nün takdim edileceði açýlýþ gecesinde bir resital gerçekleþtirecek. Ýdil Biret resitaline, yönetmenliðini Eytan Ýpeker'in üstlendiði, Ýdil Biret'in sanatýný ve yaþamýný konu alan –halen yapým aþamasýndaki– belgesel Ýdil Biret: Piyanodaki Mucize Parmaklar'ýn bir bölümü eþlik edecek ve belgesel ilk defa 12. Ýstanbul Uluslararasý Sinema Tarih Buluþmasý'nda seyircileri selamlayacak. Ayrýca, moderatörlüðünü Prof. Dr. Ýlber Ortaylý'nýn yürüteceði “Ýmparatorluklar Baþkenti Ýstanbul'un Avrupa Kültürleri Üzerindeki Çok Yönlü Etkisi” baþlýklý bir panel de gerçekleþtirilecek.

Film gösterimleri 11-17 Aralýk tarihleri arasýnda Alkazar Sinemasý ve Fransýz Kültür Merkezinde...

http://sinematarih.tursak.org.tr


Kolektif
Robert Pattison Hakkýnda Her Þey
(Alacakaranlýk'ýn Yýldýzý)
Doðan Egmont Yayýncýlýk, 2009, 54 s.


Son yýllarda çevremizde cereyan eden olaylara baktýðýmýzda, popüler hale gelen her þeyin gerçeklikle baðýný kopartýp kendine has bir mite dönüþme eðiliminde olduðunu rahatlýkla görebiliyoruz. Bir roman eðer ticari baþarý saðladýysa, bir roman olarak varolmakla yetinemiyor. Önce bir filme, film de bir mite, neticede de, filmde rol alan karakterler, hýzla büyüyüp geliþen mitolojide ait olduklarý yeri alýyorlar. Donuk bakýþlarýyla, Alacakaranlýk (Twilight, 2009) ile namý alýp baþýný giden Robert Pattison'un hayatýna ait “minik ayrýntýlar”ý toplamak maksadýyla hazýrlanan bu kitap, ticari olanýn en yoðun ve olabilecek en hýzlý biçimde ilgiyle mazhar olduðu yönünde kuvvetli bir kanaate sahip olmamýzý saðlamak dýþýnda, 54 sayfanýn hudutlarýný aþmayan muhteviyatýnda ne barýndýrýyor bilinmez, ama muhakkak filmin (ya da yukarýda da belirttiðimiz gibi oluþturduðu mitin) “müptelalarýnýn” ýskalamayacaðý bir kitap olacaktýr.


Slavoj Zizek
Hitchcock
(Ya Da Bir Filmi Yeniden Çekmenin Özel Bir Yolu Olabilir Mi?)
Çeviri: Sabri Gürses, Encore, 96 s.

Slavoj Zizek
Matrix
(Ya Da Sapkýnlýðýn Ýki Yüzü)
Çeviri: Bahadýr Turan, Encore, 104 s.


Hitchcock: Ya Da Bir Filmi Yeniden Çekmenin Özel Bir Yolu Olabilir Mi? ile Matrix: Ya Da Sapkýnlýðýn Ýki Yüzü, Slavoj Zizek'in çarpýcý metinlerine ev sahipliði yapan Encore Yayýnlarý tarafýndan son bir yýldýr yayýnlanan “Bilinmeyen Bilinenler” serisine Kieslowski ve David Lynch'den sonra peþ peþe katýlan üçüncü ve dördüncü kitaplar. Eco'nun açýk yapýt tanýmýna yakýnsayan filmler ve alýmlayýcýsýna geniþ mecralar sunan eserler ortaya koyan yönetmenler her daim Zizek'in ilgisine mazhar oluyor. Hitchcock ve Matrix de, konular, kavramlar, eserler ve daha nice þey arasýnda ilk bakýþta görünmeyen iliþkiler kurma konusunda becerikli Zizek'e pek çok olanak sunuyorlar. Hitchcock'dan Maleviç'e, Matrix'den Lacangil baba yasasýna kadar pek çok konuya çýkýþ noktasýndan uzaklaþarak varan bu iki kitaba, filmlerin altmetinlerinde ima edilenler hakkýnda komplo teorileri kurma hususunda maharetli Slavoj Zizek'in ülkemize gelmesine az süre kala, meraklýlarýnýn bazý fikirleri tazelemek için kesinlikle göz atmasý gerek.


radyobeyan