Chagall Pera'da By: hafiza aise Date: 27 Mayýs 2012, 11:56:58
Chagall Pera'da
Ahmet TERZÝOÐLU • 58. Sayý / KÜLTÜR SANAT
160 eserin ve iki adet Marc Chagall hakkýnda belgesel niteliði taþýyan videonun yer aldýðý sergide, Chagall'ýn karmaþýk ve renkli ikonografisine dair önemli iþleri göreceðini zannedenleri, büyük bir hayal kýrýklýðý bekliyor. Sergide Chagall'ýn resmine dair önemli nüveler barýndýran örneklerden ziyade, sergilenen 160 eserin büyük kýsmýný Chagall'ýn, Gogol'ün Ölü Canlar'ý ve Jean de la Fontaine'ýn fabllarýndan yola çýkarak yaptýðý taþ baskýlarýn oluþturmasý, beklentilerini yüksek tutarak sergiye gelen ziyaretçilerin zihninde soru iþaretlerinin oluþmasýna neden oluyor.
Yirmi birinci yüzyýlýn baþýnda, resim sanatýna yön veren önemli ressamlarýn eserleriyle henüz yeni yeni buluþabilme olanaðýna kavuþmaya baþladýðýmýz göz önünde bulundurulacak olursa; buna da þükür demek gerekli aslýnda. Ancak serginin muhteviyatýyla, sergi ziyaretçisinin beklentileri arasýndaki derin boþluk, her yýl gerçekleþen yeni bir sergi etkinliðiyle büyüyor. Üstelik, “Chagall: Yaþam ve Aþk” baþlýklý sergide de olduðu gibi, sergiler hakkýnda yapýlan bilgilendirmelerde ve afiþlerin hiçbirinde net olarak sergide yer alan eserler hakkýnda bilgi verilmiyor olmasýnda, acaba ziyaretçi potansiyeli üzerinde, muhteviyatýn beklentileri karþýlayamayacak olmasý hususundaki endiþeler mi neden oluyor gibi baþka sorularla, özellikle de bilinçli ziyaretçilerin zihni meþgul oluyor.
Beklentiler ve muhteviyat arasýndaki boþluðun farkýnda olan serginin küratörü Meira Perry-Lehmann, bu boþluðu “serginin Chagall'in daha az bilinen, daha sýcak, daha kiþisel çalýþmalarýný içerdiðini” ifade ederek doldurma çabasýna giriþiyor. Malum boþluðun doldurulup doldurulmadýðýný ya da var olup olmadýðýna, pek tabii 24 Ocak 2010'a kadar sergiyi ziyaret ederek kendiniz karar verebilirsiniz.
Zizek yine aramýzda
Düþünce dünyasýnda da “yýldýzlara” yer olduðunu bize gösteren Slavoj Zizek, son Türkiye ziyaretinin üzerinden çok zaman geçmeden, tabiri caizse fazla arayý açmadan, yeniden ülkemize geliyor.
3-4 Aralýk tarihlerinde, bir süredir Slavoj Zizek'in güncel metinlerini dilimize kazandýran Encore Yayýnlarý ve Boðaziçi Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler bölümünün davetlisi olarak Post-Ýdeolojik Dünyada Ýdeoloji baþlýklý konferanslar verecek olan Zizek'e, yönetmen Udi Aloni de eþlik edecek.
3 Aralýk günü 13.00-15.00 saatleri arasýnda “Post-ideolojik Dünyada Ýdeoloji: Hollywood” baþlýklý konuþmasýný gerçekleþtirecek olan Zizek, konuþmasýnýn ardýndan dinleyicilerin sorularýný yanýtlayacak. 4 Aralýk'ta ise, Udi Aloni'nin Yerel Melek (Local Angel, 2002) ve Baðýþlama (Forgiveness, 2006) filmlerinin gösterimi gerçekleþtirilecek. Gösterimlerin ardýndan Udi Aloni izleyicilerin sorularýný yanýtlayacak. Ayný gün 17.00-18.30 saatleri arasýnda ise, Slavoj Zizek ve Udi Aloni, “Post-Ýdeolojik Dünyada Ýdeoloji: Ýsrail-Filistin Sorunu” baþlýklý kapanýþ konuþmasýný yapacaklar.
Etkinlik ücretsiz, ancak kýsýtlý yer nedeniyle, organizasyona katýlmak isteyenlerin rezervasyon yaptýrmasý gerekiyor. Rezervasyon için bu adresten kimlik bilgileriyle iletiþim kurulmasý yeterli: rez@encoreistanbul.com.
Halil Ýnalcýk’ýn Ýlim ve Fikir Hayatýnýn 70. yýlý
Ülkemizin ve dünyanýn önde gelen Osmanlý tarihçilerinden Prof. Dr. Halil Ýnalcýk’ýn akademik hayattaki 70. yýlý, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Kültür A.Þ. tarafýndan düzenlenen 'Ýlim ve Fikir Hayatýnýn 70. Yýlýnda Prof. Dr. Halil Ýnalcýk' baþlýklý programla kutlandý.
Cemal Reþit Rey Konser Salonu’nda yapýlan kutlamaya alanýnda uzman birçok konuþmacýyla birlikte, çok sayýda izleyici de katýldý. Ýnalcýk'ýn hayatýný konu alan ve TRT tarafýndan hazýrlanan belgeselin gösterimiyle baþlayan etkinlik, Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu’nun Halil Ýnalcýk’ý konu alan uzun konuþmasýyla devam etti.
Davutoðlu konuþmasýnda, öncü bilim adamlarý ve eserlerin, onlarý diðerlerinden ayýran ve zamana karþý koruyan hususiyetleri olduðunu, bunlarýn baþýnda onlarýn zaman ve mekanýn ruhuna nüfuz etmesinin geldiðini ve bunu baþaranlarýn zaman ve mekaný aþarak gelecek nesillere ulaþabildiklerini, bu isimlerden birinin de Halil Ýnalcýk olduðunu ifade etti. Davutoðlu, “Mekan ya da bulunduðu arþiv veya kütüphaneler bu eserleri aþýndýramayacaktýr. Çünkü bu eserler o kütüphaneleri çoktan aþmýþtýr" yorumunda bulundu. Halil Ýnalcýk'ýn tarih ilmine usul ve yöntem olarak yaptýðý katkýlarýn birçok tarihçi için kilometre taþý olduðunu vurgulayan Davutoðlu, Ýnalcýk'ýn 20. yüzyýldan 21. yüzyýla aktaran ve 21. yüzyýlda kalmayacak bir birikime sahip olduðunu ifade etti.
Halil Ýnalcýk'ýn bir baþka misyonu daha bulunduðunu kaydeden Davutoðlu, "O, kendi kültür havzasýnýn da yürüyen bir temsilcisidir. Üniversiteler sadece evrensel akademisyen yetiþtirmekle yetinemez. Her üniversitenin kendi kültür havzasýnýn yürüyen aydýnýný yetiþtirmesi gerekir. Oxford bunun için hem evrensel anlamda bir akademisyen hem de bir Ýngiliz yetiþtirir. Bizim üniversitelerimizin de böyle bir misyonu benimsemesi lazým." sözleriyle Ýnalcýk’ýn kültürümüz için önemine deðindi.
Yoðun alkýþ alan konuþmadan sonra Dýþiþleri Bakaný Davutoðlu, Prof. Dr. Halil Ýnalcýk'a günün anýsýna þükran plaketi verdi. Plaket sonrasý mikrofonu alan Halil Ýnalcýk ise, "Asýl büyük hediye sizin konuþmanýz. Türk diplomasisinin baþýnda olan bu genç adam beni nasýl okumuþ, Bunu hayretle gördüm. Tarihini bilmeyen bir millet geleceðini kuramaz" sözleriyle Davutoðlu’nun konuþmasýný deðerlendirdi. Etkinlik, verilen aranýn ardýndan diðer konuþmacýlarýn söz alýþýyla tamamlandý. –Sadýk Þanlý