Liderlik By: saniyenur Date: 21 Mayýs 2012, 18:20:59
LÝDERLÝK
1- Liderlik Ve Komutanýn Birliði'Komuta'nýn birliði, savaþ planýný yerine getirme hususunda, ordunun bütün tabaka ve kýsýmlarýnýn istekli ve aktif olarak iþbirliðine gitmelerini saðlar. Bu prensibin önemi în-giliz Sahra TalÝmnamesi'nde þöyle özetlenmiþtir: "Herhangi bir ordunun veya ulusun bileþke kýsýmlarýnýn güçlerini en geniþ kapasiteye ulaþtýrmalarýný saðlayan yegâne þey, etkili bir iþbirliðidir (kooperasyon). Bu iþbirliðinin etkili olabilmesi için bütün kýsým ve bölümler birbirlerinin kapasite ve sýnýrlarýndan haberdar olmalý ve bu bilgiden, destek isteme ve elde etme hususunda faydalanmalýdýr. Ýþbirliði, en üst politik ve stratejik planlamadan, silahlý kuvvetlerin en küçük birimleri ve alt birimlerine kadar her safhada gerçekleþtirilmelidir."
Askeri bîr operasyonun baþarýsý, tabiatýyla askerî liderliðin üstün niteliklerine baðlýdýr. Bir lider, strateji ve operasyonlarýnda bu faktörleri nasýl kullanabilir ve bundan da öte, nasýl düþmanlarýndan önce ve üstün olarak gerçekleþtirebilir? Planlarýnýn gizliliðini saðlamakla beraber, taarruzunu, düþmanýndan daha iyi ve etkili bir þekilde nasýl organize edebilir? Askeri operasyonlarýnda rakibinden daha baþarýlý bir güvenlik ve etkinlik saðlarken, mümkün olan en alt seviyede can ve mal kaybýyla ordunun rasyonel kullanýmýný nasýl gerçekleþtirebilir? Düþman tarafýndan kendine karþý kullanýlmasýndan evvel sürpriz unsurunu en üstün ve en baþarýlý bir þekilde nasýl kullanabilir? Askerlerini, hedef ve davalarýnýn doðruluðuna en iyi nasýl inandýrabilir, sadakatlerini nasýl elde edebilir ve onlarý, güçlü bir azim ve kararlýlýkla çarpýþmaya en iyi nasýl hazýrlayabilir? Ve bunlardan da öte, askerlerinin düþman karþýsýnda bütün güçleriyle çarpýþmalarýný ve aralarýndaki iþbirliðini nasýl saðlayabilir?
Þüphesiz bu unsurlarýn etkili ve baþarýlý kullanýmý çok yüksek ve fevkalâde niteliklere sahip bir lideri gerektirir. Böyle bir liderin niteliklerini þöyle sýralayabiliriz: Vaziyeti tam anlamýyla kavrayabilecek ve her yeni durumda basiretle ve ustalýkla mukabelede bulunabilecek bir lider; adamlarýnýn sadakatini elde edebilecek, onlarý þevk içinde iþbirliði yapmaya sevk edebilecek ve ayný zamanda askeri insiyatifi elinde bulundurabilecek bir lider; savaþýn sýcak anlarýnda, hatta çok aðýr, ümitsiz askerî durumlarda bile soðukkanlý ve dengeli mizacýný koruyabilecek ve zaman kaybetmeden rasyonel ve baþarýlý bir çözüm bulabilecek bir lider; düþmaný kendi savaþ taktiklerini uygulayarak zayýflatýncaya kadar savaþabilecek ve zayýflayan düþmaný alt edebilecek yeterli kuvveti de bu sýrada birikti-rebilecek bir lider.
Bu savaþ prensiplerinin ýþýðýnda, Muhammed'ýn askerî bir komutan olarak liderliðini deðerlendirelim.