Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Bedirden Uhuda Kadar Seriyye Ve Gazveler By: saniyenur Date: 20 Mayýs 2012, 16:23:05
Bedir'den Uhud'a Kadar Seriyye Ve Gazveler

Bedir Savaþý'nda Kureyþ, alçaltýcý bir yenil­giye uðradý ve ileri gelenlerinden birçoðunu kaybetti. Ancak, bu yenilgi onlarý vazgeçi-recek ve morallerini çökertecek yerde daha çok hiddetlendirdi ve yenilginin intikamýný almak için þevk ve kararlýlýklarýný artýrdý. Rasulullah ve ashabý ile tekrar karþýlaþmak için daha büyük bir gayret ve dinçlikle ha­zýrlýklar yapmaya baþladýlar. Ebu Süfyan, Muhammed'dan intikamýný alýncaya ka­dar karýsýna yaklaþmayacaðýna ve yýkanma­yacaðýna yemin etti.

Peygamber bütün bunlardan tamamýyla haberdardý. Bu nedenle, müslüman arazisi­ne sürpriz bîr tecavüze karþý ne dikkat ve ted­birlerini gevþetti, ne de hazýrlýk ve devriye sis­temini yavaþlattý ya da durdurdu. Keþif ve muharebe devriyelerini, düþmanýn hareket­lerine göz kulak olmak ve Ýslâm devletinin sýnýrlarýný korumak üzere göndermeye devam etti.

Ðâlib b. Abdullah Leysî Seriyyesi: öâlib b. Abdullah Leysî, Benî Suleym ve Benî Gata-fan kabilelerinin Medine'ye saldýrmak üze­re yaklaþtýklarýný Ýþitince kendisi küçük bir birlik teþkil etti. Biraz vuruþma meydana gel­di, düþman birkaç adam kaybetti ve sonra kaçtý. Bu sefer, El-Kudr Gazvesini takiben düzenlenmiþti. Bu gazvede düþman çarpýþ­madan kaçmýþ, fakat Medine'ye yeniden sal­dýrmaya kalkýþmýþtý.

el-Kirede Seriyyesi: Zeyd b. Harise, 100 sü­variyle birlikte Kureyþ'in ticaret yolunu göz­lemek üzere gönderildi. Kervan lideri Furat b. Hayyan'ý ve ticaret mallarýný ele geçirdi, fakat daha sonra Furat b. Hayyan Ýslâm'a girdi.

Karkaratu'1-Kudr Gazvesi: Benî Süleym ve Benî Gatafan'm Mekke'ye saldýrmak üzere yaklaþmakta olduðu haberi gelince Peygam­ber  onlarý durdurmak için ÝkÝ yüz kiþilik bir kuvvetle yola çýktý. Onlarýn su almak için durduklarý Karkaratu'1-Kudr denilen yere vardýðýnda burada kimse olmadýðýný gördü. Müslüman birliklerinin yola çýktýðýný haber alýnca düþman kaçmýþtý.

es-Sevik Gazvesi: Bedir Savaþý'ndan iki ay kadar sonra, Ebu Süfyan, iki yüz süvariyle birlikte Medine'nin uzak köylerine geldi ve Sellâm b. Miþkem ile birlikte Medine'ye sal­dýrmayý denedi, fakat baþarýsýz oldu. Bunun­la beraber el-Ureyd'de bazý palmiye aðaçla­rým yaktý ve Ensar'dan bir adamla çalýþma arkadaþým öldürdü. Rasulullah 200 adam­la onu Karkaratu'l-Kudr'a kadar takip etti, fakat Ebu Süfyan ve arkadaþlarý kaçtýlar. Düþman kaçarken yüklerini hafifletmek için un torbalarýný (es-Sevik) attýlar. Müslüman­lar bu un torbalarým aldýlar ve gazveye bu nedenle es-Sevik gazvesi dendi.

Gatafan'a karþý Zu-Emer Gazvesi: Hicret1 in üçüncü yýlýnýn ilk ayýnda Benî Sa'lebe ve Benî Muharib kabilelerinin (Benî Gatafan-ýn kollarý) Medine'ye saldýrmak üzere yak­laþmakta olduklarý haberi geldi. Peygamber 450 kiþilik bir birlikle yürüdü*. Düþman onlarla karþýlaþmadan kaçtý. Rasulullah  Necd'de konakladý ve yerli kabilelerle, Ku­reyþ'in ticaret yolunun kesilmesi hakkýnda bazý antlaþmalar yaptý.

Benî Süleym'e karþý Buhran Gazvesi: Benî Süleym'in kabilelerinden müteþekkil kuvvetli bir ordunun Buhrân'dan Medine üzerine iler­lediði haberi geldi. Peygamber 300 kiþilik bir kuvvetle Hicaz'a doðru Ýlerledi ve Hicaz arazisinde bir maden olan Buhrân'a kadar gitti. Fakat, düþman panik içerisinde kaçtý. Peygamber daha sonra çarpýþma olmadan Medine'ye geri döndü.

Uhud Savaþý'ndan evvel, toplam sekiz gaz­ve ve altý seriyye yapýldý. Gazvelere, esas ola­rak, Kureyþ'in hareketlerine göz-kulak olmak ve onlarýn Medine etrafýndaki bölgelerde yaptýklarý düþmanca faaliyetleri durdurmak için çýkýlmýþtý. Seriyyeler Ýse düþman hakkýn­da bilgi toplamak için yapýlmýþtý. Gazvelere çýkan birliklerin asker sayýsý 70 ile 450 ara­sýndayken seriyyelerdeki asker sayýsý 2 ile 100 arasýndaydý. Bütün bu seferlerde birisi hariç çarpýþma olmadan geri dönülmüþtü. Nahle seriyyesinde 1 kiþinin öldüðü bir çarpýþma meydana geldi.



radyobeyan