Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Hudeybiyeden Sonraki Gazve Ve Seriyyeler By: saniyenur Date: 20 Mayýs 2012, 16:09:47
3- Hudeybiye'den Sonraki Gazve Ve Seriyyeler

Hudeybiye antlaþmasý olaylarýn mahiyetini ve istikametini tamamen deðiþtirdi. Hudey­biye pratik olarak Kureyþ'in müslümanlara karþý düþmanlýðýnýn sonu oldu. O zamana kadar müslümanlara karþý yapýlan bütün as­kerî harekâtlarýn baþlatýcýsý Kureyþ olmuþtu ve Kabe'nin koruyucularý konumunda olma­larý hasebiyle diðer Arap kabileleri Kureyþ'i desteklediler. Kureyþ, RasululÝah'la barýþ yapýnca, onunla zaten hiçbir þahsî anlaþmaz­lýklarý ve husumetleri olmayan diðer Arap kabileleri müslümanlarla ve dinleriyle yakýn iliþkilere girdiler, önyargýsýz olarak îslâm't ciddiyetle incelemeye baþladýlar. Daha önce Ýslâm hakkýnda hiçbir þey bilmeyen, hiçbir zaman onu hakkýyla anlamamýþ olan ve Ku­reyþ yüzünden Ýslâm'a savaþ açmýþ olan yüz­lerce ve binlerce kabile mensubu, artýk onu incelemek, müslümanlarýn diðer Araplara nazaran maddî ve manevî üstünlüklerini gö­rerek þüphelerini ve yanlýþ anlamalarýný gi­dermek imkâný buldular. Ýslâm dininin ve onun liderlerinin karakter ve davranýþlarýnýn bu barýþ ortamýnda yerli yerince anlaþýlmasý insanlarý topluluklar halinde Ýslâm'a yönelt­ti. Hudeybiye antlaþmasýndan sonra bir-iki yýl içinde Ýslâm halkasýna girenlerin sayýsý da­ha Önceki on dokuz yýl içinde Ýslâm'a giren­lerden daha fazla oldu.

Bu antlaþma, Ýslâm tarihinde gerçekten bir dönüm noktasýydý ve Rasulullah'ýn büyük bir baþarýsýydý. Hatta, askerî yönden de, Pey­gamber'ýn Kureyþ'in düþmanca tavrýný iyi bildiði halde Umre için Mekke'ye gelmesi onun açýsýndan çok akýllýca bir hareketti. Ra­sulullah bu hareketiyle Kureyþ'i çok sýkýn­týlý ve kritik bir konuma düþürdü. Eðer, ih­ram giymiþ, beraberlerinde kurbanlýk hay­vanlarla Umre maksadýyla gelen Peygamber'ý ve ashabýný engelleyip onlara saldýrsa-lar, sadace Ýslâm'ýn lehine müthiþ bir destek saðlanmasýna neden olacaklardý. Artýk bu antlaþma sayesinde Mekke müþrikleri ve di­ðer Arap müþrikler Medine içinde ve dýþýn­da müslümanlarla serbestçe karþý karþýya gel­diler. Müslümanlar, birkaç ay önce hayal bile edilemezken, bir yýl sonra Kabe'ye girebile­ceklerdi. Müslümanlarla, kâfirler ve özellikle de Kureyþ müþrikleri arasýndaki bu serbest faaliyetler ve münasebetler Halid b. Velid ve Amr b. el-As gibi tanýnmýþ þahsiyetleri Ýslâm halkasýna kazandýrdý. Hudeybiye antlaþma­sý aslýnda binlerce Arabi Ýslâm'a getirip Ýs-lâmî hareketi güçlendirmekle kalmadý, ayný zamanda bir yýl sonraki Mekke zaferinin ve takiben diðer zaferlerin kapýsýný da açtý.

Ayný zamanda, bu antlaþma, artýk Kureyþ1 le barýþ yapmýþ olan Ýslâm devletine, arta ka­lan düþman Hayber yahudilerini temelli çö­kertme imkâný da verdi. Diðer bölgelerdeki yahudilerin birçoðu Hayber'e sýðýnmýþlar ve iyice güçlenerek Medine'ye düþman kesilmiþ­lerdi. Peygamber, Kureyþ'ten saldýrý en­diþesi olmaksýzýn artýk Hayber kabilelerini boyun eðdirebilirdi.

Fakat, Ýslâm Devleti'nin lehine olan bu ge­liþmelere raðmen, askerî görüþ noktasýndan, açýk ve gizli düþmanlarýn faaliyetleri konu­sunda uyanýklýðý elden býrakmak veya gev­þetmek ne akýllýca, ne de pratik bir politika olurdu. Bu sebeple, düþmanlarýndan ve on­larýn hem gizli, hem de açýk faaliyetlerinden tamamen haberdar olan Rasulullah, istih­barat ve keþif sistemini devam ettirmeyi Ýh­mal etmedi.

Turebe Üzerine Ömer b. Hattab Seriyyesi:

Turebe'de, Hevâzin'in bir kolu, Hicret'in ye­dinci yýlýnda Medine' ye saldýrmak üzere teþ­kilatlanýyordu. Rasulullah Ömer b. Hat-tab'ý on üç kiþiyle, onlarla anlaþmak için gönderdi. Ömer, yola çýktý ve gündüz sakla­nýp gece yol aldý, fakat kabile mensuplarý on­larý farkederek kaçtýlar. Hz. Ömer çarpýþ-maksýzýn Medine'ye döndü.

Benî Kilâb'a Karþý Ebû Bekir Seriyyesi: Be­nî Kilab, Necid'de bir kabileydi ve müslü-manlara saldýrmak için hazýrlýk yapýyorlar­dý. Bunun üzerine Rasulullah, Ebu Bekir'i bir miktar kuvvetle onlarýn bu faaliyetlerini durdurmak üzere gönderdi. Ebu Bekir, Be­nî Kilâb'a aniden saldýrdý, bazýlarýný öldür­dü, bazýlarýný da esir aldý. Fakat geri kalan­larý kaçtý.

Beþir b. Sa'd el-Ensâri Seriyyesi: Benî Mur-re, Fedek'te bir kabileydi ve Hayber yahudi-leriyle birlikte bir takým entrikalar çeviriyor­lar ve onlarý destekliyorlardý. Rasulullah, Beþir b. Sa'd'ý otuz atlýyla onlarla uðraþma­sý için gönderdi. Benî Murre, müslüman bir-HðÝne gece saldýrdý ve birbirlerine ok atma­ya baþladýlar. Müslümanlarýn oklarý tükenin-ci kâfirler hücuma geçtiler; müslümanlara aðýr kayýp verdirdiler ve Beþir'i yaraladýlar. Beþir daha sonra Medine'ye döndü.

Fedek Üzerine Ðâlib b. Abdullah el-Leysî Se­riyyesi: öâlib b. Abdullah el-Leysî, Fedek-teki Benî Murre'yi cezalandýrmak için gön­derildi. Ðâlib, onlara sürpriz bir hücum yaptý ve bazý adamlarýný öldürdü, fakat diðerleri kaçtýlar.

el-Meyfe Üzerine Ðâlib b. Abdullah el-Leysî

Seriyyesi: Peygamber, Benî 'Uval ve Benî Sa'lebe'nin düþmanca faaliyetlerini dizginle­mek üzere Necid arazisinde, Medine'den yak­laþýk 90 mil uzaklýkta olan el-Meyfe üzerine Ðâlib b. Abdullah'ý gönderdi. Ðâlib, J30 adamýn komutaný olarak yürüdü ve sürpriz bir hücum yaptý. Düþmandan bazýlarýný öl­dürdü ve develeriyle keçilerini ele geçirdi sonra da Medine'ye geri döndü.

Yemn ve Cebâr Üzerine Beþir b. Sa'd el-Ensarî Seriyyesi: Uyeyne ve kabilesi müslü­manlara karþý Hayber yahudilerine yardým etmiþti; ve Peygamber'ýn kuvvetlerine sal­dýrmak için Gatafan'la entrikalar çevirmek­te olduðu haberi geldi. Bunun üzerine, Ra­sulullah onlarý cezalandýrmak için Beþir b. Sa'd'ý üçyüz adamla gönderdi. Beþir gün­düz saklanýp, gece yol alarak Yemn ve Ce-bâr'a vardý. Müþrikler büyük bir ganimet bý­rakarak kaçtýlar. Sa'd b. Beþir düþmaný ko-valadýysa da yerini tesbit edemedi. Aldýðý esir ve ganimetle Medine'ye döndü.

Benî Süleyný'e Karþý Ýbnu Ebi'l Avca es-Siilemî Seriyyesi: Ýbn Ebî'l Avca es-Sülemî, Medine Ýslâm Devleti'ne karþý düþmanca fa­aliyetlerine devam etmekte olan Benî Süleym üzerine gönderildi. Fakat müslümanlarýn arasýndaki bir casus tarafýndan önceden uya­rýlmýþtý. es-Sülemî, onlarý Ýslâm'a davet edin­ce, müslümanlarýn etrafýný kuþattýlar ve ok yaðmuruna tuttular. Müslümanlar kahra­manca çarpýþtýlar. Müþriklerin tamamý öldü­rüldü. Birçok müslüman da þehid oldu. Ko­mutan Ebi'I-Avcâ yaran olarak Medine'ye ge­tirildi.

Ðâlib b. Abdullah el-Leysî Seriyyesi: Ðâlib komutasý altýndaki 60 kiþiden oluþan bu se-riyye, el-Kedid üzerindeki Benî'l-Melluh üze­rine gönderilmiþti. Bu kabile kahramanlýðý ve savaþçýlýðýyla bilinirdi. Rasulullah, öâ-lib'e onlara sürpriz hücum yapmasý konusun­da yazýlý talimatlar verdi. GâlÝb,onlarla çar-pýþmaksýzýn hayvanlarýný ele geçirdi ve hay­vanlarla beraber Medine'ye geri döndü.

Þucâ b. Vehb el-Esedî Seriyyesi: Rasulullah 25 askerin baþýnda Þucâ b. Vehd d-Esedî'yi Medine'den yaklaþýk elli mil uzak­lýktaki Rukbe topraklarýnda bir grup Hevazin'li üzerine gönderdi. Þucâ, gündüz sakla­nýp gece yol alarak es-Seyy mahalline vardý ve düþman üzerine aniden hücum etti. Fa­kat düþman kaçýnca sadece onlarýn devele­rini ve keçilerini yakaladý.

Ka'b b. Umeyr el-Gýfarî Seriyyesi: Çok sa­yýda insanýn Zâtu Etlân'da toplandýðý ve müslümanlara saldýrmak amacýnda olduk­larý þeklinde bir haber alýndý. Peygamber  Ka'b b. Umeyr el-Gýfarî'yi on beþ kiþiyle bir­likte durumu araþtýrmasý için Zatû Etlâh'a gönderdi. Ka'b b. Umeyr komutasýndaki bu küçük birlik müþriklerle karþýlaþýnca onlara Ýslâm'ý teblið ettiler. Müþrikler silahla mu­kabelede bulundular. Müslüman askerleri þe-hid oluncaya kadar savaþtýlar. Sadece bir as­ker yaralý olarak kurtulup Medine'ye geri döndü. Peygamber derhal ordu gönder­mek istediyse de düþmanýn kaçtýðý haberi gel­di.

Zeyd b. Harise veya Mute Seriyyesi: Rasu-lullah, Suriye'deki Busra kiralýna bir mek­tupla beraber bir elçi gönderdi. Bu elçi, Þu-rahbil b. Amr el-Gassanî tarafýndan durdu­rularak þehid edildi. Bunun üzerine, Peygam­ber, Zeyd b. Harise'yi 3000 kiþilik bir kuv­vetle bu caniyi cezalandýrmak üzere gönder­di. Ayrýca askerleri gönderirken Rasulullah: "Eðer Zeyd öldürülürse, Cafer b. Ebî Ta­lip komutanýnýzdýr; eðer Cafer de öldürülür­se o zaman Abdullah b. Revâha komutaný­nýz olsun; o da öldürülürse, o zaman da müs-lümanlar kimi dilerse onu baþýna geçirsin." buyurdu. (Ýbn Sa'd, Kitab et-Tabakat el-Kebir, sf. 7-165). Rasulullah, Zeyd'e, kar­þýlarýna çýkan insanlarý Ýslâm'a davet etme­sini, eðer kabul ederlerse dostlukla muame­le etmesini, yok eðer kabul etmezlerse onlarla çarpýþmasýný söyledi.

Þurahbil b. Amr el-Gassanî bu seferi haber alýnca 100.000 adam ve hadsiz hesapsýz sa­vaþ araçlarý, mal ve hayvan topladý. Ýki or­du arasýnda þiddetli bir savaþ baþladý. Zeyd Þehit düþtü ve sancaðý Cafer aldý; o da þahid düþünce sancaðý Abdullah b. Revâha aldý, o da þehid düþünceye kadar çarpýþtý. Sonra bü­tün sahabeler Halid b. Velid'Ýn komutan ol­masýna karar verdiler. HalÝd b. VelÝd düþma­na þiddetli bir hücum yaptý ve büyük kayýp­lar verdirdi. Sonra da müslüman ordusunu sað salim Medine'ye getirdi. (Ýbn Sa'd, Ki­tab et-Tabakât el-Kebir).

Vadi ul-Kurâ Üzerine Amr b. el-As Seriyye­si: Benî Kudâa halkýnýn Medine'ye saldýrmak için toplandýðý þeklinde bir haber geldi. Bu­nun üzerine Rasulullah, Amr Îbnu'1-As komutasý altýnda 300 kiþilik bir kuvvet gön­derdi. Amr, gündüz saklanýp geceleri yol al­dý. Düþmanýn sayýsýnýn müslümanlardan kat kat fazla olduðunu görünce Peygambe 'a yardým göndermesi için haber yolladý. Müs­lüman ordusunu desteklemek için Ebu Ubey-de b. el-Cerrah komutasý altýnda 200 kiþi gönderildi. Bu birleþik ordu düþman toprak­larýnýn sýnýrýna vardý ve düþmaný toplantý halinde buldular. Müslümanlar saldýrýya geçti ve düþman kaçtý. Müslüman ordusu Medi­ne'ye geri döndü.

Ebu Ubeyde b. Cerrah veya el-Habat Seriyyesî: Ebu Ubeyde b. Cerrah komutasý altýn­da 300 kiþilik bir birlik keþif için Medine-den elli mil uzaklýktaki deniz kýyýsýna gön­derildi. Bu seferde müslümanlar büyük bir açlýkla karþý karþýya kaldýlar. Öyle ki, kuru­muþ aðaç yapraklarýný yemek mecburiyetin­de kaldýlar. Allah'ýn inayetiyle toyük bir ba­lýk karaya vurdu da, onu yeyip kurtuldular. Bu sefer sýrasýnda düþmana rastlamadýlar.

Ebu Kafada b. Rib'i el-Ensarî Seriyyesi: Hic­ret'in sekizinci yýlýnda Rasulullah, Ebu Katade komutasý altýnda 15 kiþilik bir birli­ði Benî Gatafan'a gönderdi ve onlara düþma­na sürpriz bir hücum yapmalarýný emretti. Asýl amaçlarý düþmaný tacýz etmek ve kuv­vetleri, faaliyetleri ve planlarý hakkýnda bil­gi toplamaktý. Bu birlik, düþmana ani bir hü­cum yaptý, bir kýsmýný öldürdüler ve diðer­leri de kaçtýlar. Develeri ve keçileri müslü­manlar tarafýndan yakalanarak Medine'ye getirildi.

Ebu Katade b. Rib'i'nin Batnu Ýdem Üzeri­ne Seriyyesi: Rasulullah, Batnu Ýdem ta­rafýna Ebu Katade komutasý altýnda sekiz ki­þiden oluþan bir birlik gönderdi. Batnu Ýdem, Medine'den otuz mil uzaklýkta bir yer­di. Bu seriyyenin amacý, etraf ahaliye, özel­likle de Kureyþ'e Peygamber'ýn bundan sonraki seferini bu yöne yapmayý planladýðý izlenimini vermekti. Aslýnda, Peygamber , Mekke'ye hücum etmeyi planlýyordu; çünkü Kureyþ Hudeybiye antlaþmasýný bozmuþ ve müslümanlarýn müttefiklerine Kabe'de sal­dýrarak onlarý Öldürmüþtü. Rasulullah, Kureyþ'i, sürpriz yaparak, hazýrlýksýz yaka­lamak istediðinden Mekke seferini gizli tut­mak istiyordu.

Bu seriyye, kendilerini müsîüman selâmýyla selâmlayan bir adama gereksiz yere saldýrdý ve devesiyle mallarým aldýlar. Bu olayý Hz. Peygamber haber alýnca, onlarý kýnadý ve o zaman (Nisa 4: 94) ayeti nazil oldu. Bu se­riyye Medine'ye dönerken, Rasulullah'm Mekke yönüne hareket ettiðini iþittiler ve yol­larýný deðiþtirerek Rasulullah'a eý_ Sukya'da katýldýlar. (Ýbn Sa'd, Kitab et-Tabakat el-Kebir).

Benî Cezime Üzerine Halid b. Velid Seriy­yesi: Rasulullah, Mekke'nin aþaðý kýsmýn­da bulunan Benî Kinane'nin kolu Benî Cezime'ye onlarý Ýslâm'a davet etmesi için Ha­lid b. Velid'i gönderdi. Onu savaþmasý için göndermemiþti. Halid, 350 kiþilik bir kuv­vetle yola çýktý. Oraya varýnca, Halid'e hal­kýn Ýslâm'a girdiði söylendi, fakat o bunu müslümanlarýn gazabýndan kurtulmak için yaptýklarýný düþündü. Onlardan bazý adam­lar öldürüldü. Peygamber @ bunu iþitince: "Yarabbi, Halid'in iþlediði suçtan ben ma­zurum." dedi. Ali b. Ebî Talib'i, Öldürülen­lerin akrabalarýna kan parasýný ödemesi ve kaybettiklerini tazmin etmesi için gönderdi. (Ýbn Sa'd).

Uyeyne b. Hisn el-Fezârî Seriyyesi: Rasulul­lah, Uyeyne yi 50 atlýyla Benî Temim üze­rine gönderdi. Uyeyne, gündüz saklanýp ge­ce yol alarak Ýlerledi. Düþman sýnýrýnda çar­pýþma oldu. Benî Temîm'de birçok müþrik öldürüldü. 11 erkek, 11 kadýn ve 30 çocuk esir alýndý. Fakat Peygamber onlarý kabi­lelerine geri gönderdi.

Kutbe b. Amir Seriyyesi: Hicret'in dokuzun­cu yýlýnda, Rasulullah Kutbe b. AmÝr'i 20 kiþiyle Haþ'em kabilesine gönderdi. Kutbe-ye dikkatli olmasý ve onlara karþý sürpriz bir hareket yapmasý talimatý verilmiþti. Haþ'em halký Ýslâm Devleti'ne karþý isyan hazýrlýðý içindeydi. Kutbe, düþmana gece sürpriz bir hücum yaptý. Her iki taraftan da adamlarýn yaralandýðý þiddetli bir çarpýþma meydana geldi. Kutbe onlarý alt etmeyi baþardý ve er­kek ve kadýnlardan esirler aldý, develerini ve keçilerini ele geçirdi. Fakat Rasulullah bu esirleri serbest býraktý.

ed-Dehhâk b. Siifyan el-Kilâbî Seriyyesi: Rasululla, küçük bir birlikle ed-Dehhâk el-Kilâbî'yi kendi kabilelerini Ýslâm'a davet et­mesi için gönderdi, fakat bazýlarý direndi ve birkaç adamýn öldürüldüðü bir çatýþma ce­reyan etti. Benî Kilâb da Ýslâm Devletine kar­þý isyan hazýrlýðý içindeydi.

Alkarna b. Mucezziz el-Mudlicî Seriyyesi:

Rasulullah tarafýndan, Alkarna b. Mucez­ziz komutasý altýnda 300 kiþilik bir seriyye, Habeþ halkýyla iliþki içinde olduklarý riva­yet edilen Cidde halkýnýn hareketleri ve plan­larýna göz kulak olmalarý maksadýyla gön­derildi. Çarpýþma olmadan geri döndüler.

Abdullah b. Huzeyfe el-Karþî Seriyyesi: Ab­dullah b. Huzeyfe el-Karþî komutasý altýnda 300 kiþilik bir birlik deniz sahili boyundaki bölgelerde soygunlar yapan ve Mekke'ye hü­cum etmeyi planlayan kabileler üzerine gön­derildi. Bu seriyyeyi haber alýnca hepsi da­ðýldýlar.

Son altý seriyye, çevre bölgelere düzen ve ada­leti saðlamak ve Mekke zaferini pekiþtirmek için yapýlmýþtý. Mekke'nin düþmesinden son­ra, bazý kabileler Ýslâm Devleti'ne isyan et­tiler fakat bu çok sýnýrlý bir seviyede kaldý. Peygamber onlara isyaný diðer bölgelere yayma þansý tanýmadý ve onlarý daha tomur­cuk halindeyken yolmak için güçlü askerî birlikler teþkil etmek üzere gerekli adýmlarý süratle attý. Bu zamanýnda müdahale Ýslâm Devleti'nin otoritesini tesis etti ve Mekke çev­resindeki mesele çýkarmaya aday unsurlarý boyun eðdifdi.

Necrân Üzerine Halid b. Velid Seriyyesi: Ha-Hd b. Velid, Hicret'in onuncu yýlýnda Tebük seferinden sonra 420 kiþilik bir kuvvetle Nec­rân üzerine gönderildi. Hýristiyan yönetici­lerle olan problemleri halletmeyi baþardý ve bu böygelerdeki çeþitli hýrÝstiyan liderleriyle, antlaþmalar yaptý.

AH b. Ebî Talib Seriyyesi: Ali, 300 atlýdan oluþan bir kuvvetle Yemen üzerine gönderildi. Ali'ye Rasulullah tarafýndan, düþman savaþý baþlatmadýkça onlarla savaþmamasý söylenmiþti. Ali, Yemen'lilerle karþýlaþtý ve onlarý Ýslâm'a davet etti, fakat müslüman-larýn üzerine ok ve taþ atmaya baþladýlar. O zaman Ali onlara karþý bir hücum düzenle­di ve bazýlarým öldürdü, diðerleri de kaçtý. Ali, onlarýn peþine düþmedi, fakat onlarý tek­rar Ýslâm'a davet etti. Yemenliler hemen ka­bul ettiler ve Ýslâm'a girdiler, reisleri baðlý­lýk yemini etti.



radyobeyan