Selma r.a By: hafiza aise Date: 19 Mayýs 2012, 11:42:03
HANE-Ý SAADETTE HÝZMETLE SAADET BULDU; SELMA (R.A)
Þubat 2012 77.SAYI
KÖLELÝKTEN HAKÝKÝ HÜRRÝYETE…
Ümmü Rafi künyeli Selma (r.a) Efendimiz’in (s.a.v) azat ettiði bir köleydi. Allah Rasulü’nün (s.a.v) hizmetinde bulunan Ebu Rafi (r.a) ile evlenerek eþiyle birlikte yýllarca Allah Rasulü’ne (s.a.v) hizmet etme þerefine nail olmuþtur.
Ebu Rafi (r.a) aslen Mýsýrlýdýr. Efendimiz’in (s.a.v) amcasý Hz. Abbas’ýn (r.a) kölesiydi. Bedir Savaþý öncesinde Müslüman olmuþ lakin müþriklerden çekinerek dinini gizlemiþti. Bu sebeplerle müþrikler safýnda yer alacaðýna Bedir Gazasý’na katýlmamayý yeðlemiþti. Dinini Mekke’de gizli gizli yaþamaya bir süre devam etti.
Sanatkar ruhlu bir insandý. Yaptýðý el iþleri ile geçinirdi. Zemzem kuyusunun yanýnda aðaçtan su taslarý oyardý.
Abbas (r.a) Bedir Gazasý’na müþrikler safýnda katýlmýþ savaþ sonunda Müslümanlara esir düþmüþtü. Sahabe, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) amcasýndan fidye almak istememiþ, lakin adalet peygamberi böyle bir þeyi kabul etmeyip amcasýnýn da fidye ödemek suretiyle serbest býrakýlacaðýný söylemiþti. Abbas’ýn (r.a) fidyesini Medine’ye götürmek de Ebu Rafi’ye (r.a) düþmüþtü. Fidyeyi getirdiðinde Abbas (r.a) böyle maharetli bir insaný kaybetmek istemeyerek Ebu Rafi’yi Allah Rasulü’ne (s.a.v) hediye etti.
O HANEDE OLMAK
Mekke’deki müþriklerin eza ve cefasýndan kurtulacak olan Ebu Rafi (r.a) bunu fýrsat bilerek Medine’ye hicret etti. Dinini açýklayýp Ashab-ý Suffa arasýna katýlarak Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) özel hizmetlerinde bulunmaya baþladý.
Samimiyeti, candan hizmetleri ve maharetleri herkesin dikkatini çekmekteydi. Efendimiz (s.a.v) amcasý Abbas’ýn Müslüman olduðu müjdesini aldýðýnda Ebu Rafi’yi (r.a) serbest býraktý. O ise hizmette bulunmayý, Alemlerin Efendisi’ne (s.a.v) köle olmayý azat olmaya yeðliyordu.
O öyle bir kölelikti ki efendi olmaya tercih edilirdi.
O öyle bir esaretti ki hürriyete tercih edilirdi.
O öyle bir hizmetkarlýktý ki sultan olmaya tercih edilirdi.
Allah Rasulü (s.a.v) onun bu teslimiyet baðlýlýðýný görünce yanýndan ayýrmadý ve halasýnýn azatlý cariyesi Selma (r.a) ile evlendirdi. Þimdi ailece Allah Rasulü’nün (s.a.v) hizmetinde, saadet dolu evlerindeydiler. Bundan büyük saadet de yoktu onlar için.
Bir kölelik ki hürriyete tercih edilirdi.
NE GÜZEL HATIRALARDIR
Bu þanslý çift Allah Rasulü’ne (s.a.v) yakýn olmakla bir yandan ilmi kaynaðýndan öðreniyorlardý zira Allah Rasulü’nün (s.a.v) her hali ilimden damlalardý.
Bir yandan da onun pek çok güzel haline vakýf oluyorlardý.
Selma (r.a) bir hatýrasýný bize þöyle anlatýr:
“Rasulullah’a (s.a.v) hazira denilen bir çeþit et yemeði yaptým. Ashaptan bazýlarý da bu yemekten yediler.
Az bir þey kalmýþtý. Bir bedevi geldi. Efendimiz onu yemeðe çaðýrdý. Adam yemeðin tamamýný bir eliyle alýp yemeye çalýþtý. Efendimiz
‘Býrak onu!’ dedi. Adam býraktý. Allah Rasulü (s.a.v) þöyle buyurdu: ‘Besmele çek ve önünden ye, doyarsýn.’
Adam denileni yaptý ve gerçekten o adam doydu ve bir miktar yemek de arttý.”
HEM DOÐUMDA HEM ÖLÜMDE
Selma (r.a) Allah Rasulü’nün (s.a.v) hem Hz. Hatice’den (r.a) hem de Hz. Mariya’dan (r.a) doðan çocuklarýna ebelik yapmýþtýr.
Ýbrahim doðduðu zaman kocasý Ebu Rafi’yi (r.a) müjde vermek için Efendimiz’e (s.a.v) gönderdi. Efendimiz (s.a.v) bu sevinçli haberi kendisine getiren Ebu Rafi’ye (r.a) bir köle hediye etmiþtir.
Selma (r.a) Hz. Hatice’nin (r.a) vefatýnda da bulunmuþ, yýkama ve kefenleme iþlerini kendisi yapmýþtýr.
Hem ölümde hem doðumda Allah Rasulü’ne (s.a.v) yoldaþ olmaktýr onun yoldaþlýðý.
Hem sevinçte hem kederde onunla olmaktýr.
O Vefa Peygamberi’ni (s.a.v) hem sevincinde hem kederinde yanýnda bulmaktýr.
PEYGAMBER KIZIYLA SON DAKÝKALAR
Son derece becerikli ve hünerli bir haným olan Selma (r.a) Hz. Fatýma’nýn (r.a) iki oðlu Hasan ve Hüseyin’in doðumlarýnda da ebelik yapmýþtýr.
Hz. Fatýma (r.a) onu o kadar çok severdi ki ona “anneciðim” diye hitap ederdi. Hastalýðý þiddetlenip aðýrlaþtýðý vakit anneciðim dediði Selma’yý (r.a) yanýna çaðýrdý. Onunla dertleþerek özel görüþtü. Yapýlmasý gereken iþleri istiþare etti.
Son anlarýný yaþadýðýný hissettiðinde hayat arkadaþý Hz. Ali’den (r.a) çocuklarýný dýþarý çýkarmasýný istedi. Sonra da Ümmü Rafi Selma ile Esma bint Ümeys’in içeriye alýnmasýný istedi.
Onlardan kendisine gusül abdesti aldýrmalarýný istedi. Daha sonra odasýnda yalnýz kalarak bir müddet Rabbi’ne dua ve niyazda bulunacaðýný söyledi. Selma (r.a) güzelce hizmetini gördü. Yataðýný odanýn ortasýna serdi. Fatýma’yý kýbleye doðru yatýrdý ve odadan çýktý.
Fatýma yalnýz baþýna duaya baþladý. Derin bir vecd halinde iken ruhunu Rabbi’ne teslim etti. Allah ondan, onlardan razý ve hoþnut olsun.
EVDE VE SOKAKTA
Ev iþlerinde ve ev hizmetlerinde bu denli becerikli ve fedakarca çalýþan Selma (r.a) dýþarýda da edebince dine hizmet etmiþ cihat meydanýndan geri kalmamýþtýr.
O, Allah yolunda bir þeyler yapmaya doymuyor, ne yapsa yetinmiyordu. Cephelerde bulunuyor, kamu yararýna iþler yapýyor, hayýr iþleriyle ilgileniyordu. Hayber Gazasý’na katýldýðý yönünde rivayet vardýr.
Ayný zamanda elinden geldiðince evinin geçiminde eþine yardýmcý olabileceði iþler de yapýyordu.
Devlet idaresine ait meselelerin görüþüldüðü toplantýlara da katýlýr ve görüþlerini dile getirirdi.
…
Onlar bir gün geldiler,
Yaþadýlar ve gittiler.
Güzel bir zamanda yaþadýlar.
Güzel bir zeminde yaþadýlar.
Güzel insanlarla yaþadýlar.
Güzel yaþadýlar.
Yoksa bizi nasýl bulurdu o güzellikler,
Bize nasýl eriþir, örnek olurdu?
Elvida ÜNLÜ