Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Muayyen Bir Meyvede Selem By: reyyan Date: 18 Mayýs 2012, 21:02:15

56. Muayyen Bir Meyvede Selem


 

3467... Ýbn Ömer (r.anhüma)'dan rivayet edildiðine göre: Bir adam, birisi ile (muayyen) bir hurma bahçesinin meyvesinde selem akdi yaptý. Fakat bu aðaçlar o sene bir þey vermedi. Bunun üze­rine meseleyi Hz. Peygamber (s.a)'e götürdüler. Rasûlullah (s.a) þöy­le buyurdu:

"Onun malýný ne karþýlýðýnda helâl ediniyorsun?! Malýný (parasýný) geri ver. Salâhý görününceye kadar hurmada selem yapmayýnýz."[439]

 
Açýklama

 

MünzÝrî; "Hadisin isnadýnda meçhul bir adam var" der.

Hanefîler bu hadisin, "Selem yapýldýðý zaman malýn mevcud olmasý þarttýr" tarzýndaki görüþlerine delil olduðunu söylerler.

Þevkânî þöyle der: “Bu hadis sahihse, buna göre amel etmek gerekir. Çünkü bunun delâleti, bundan önceki Abdullah b. Ebî Evfâ'nýn hadisinin delâletinden daha açýktýr. Burada Hz. Peygamber açýkça nehyetmiþtir. Öbü­ründe ise yapýlan bir muameleyi ikrarý söz konusudur. Ama îbn Ömer hadi­sinin isnadýnda meçhul birisi var. Bu gibi hadisler delil olmaya elveriþli deðildir. Selem akdi yapýlýrken malýn bulunmasýný þart koþmayanlar; hadisin sahih olmasý halinde, belirli malý satmak veya mal hemen teslim edilmek üzere ya­pýlan selem muamelesine hamledileceðim' söylerler. (Bilindiði gibi Þâfiîlere göre müslemün ileyhin tesliminin vadeli olmasý þart deðildir; peþin de olabi­lir.) Bunlar; daha önce geçen bir hadisteki; "Onlar, iki üç seneliðine meyve­de selem yapýyorlardý" þeklindeki ifadenin de kendileri için delil olduðunu söylerler. Çünkü bilinmektedir ki bir taze meyvenin iki üç sene kesintisiz pi­yasada bulunmasý mümkün deðildir."

Bu hadisten anladýðýmýza göre; muayyen bir bahçenin meyvesinde se­lem olmadýðý gibi, muayyen bir tarlanýn hatta muayyen bir köyün mahsu­lünde de selem caiz deðildir. Çünkü buralardaki mahsulün tümünün bir âfete uðramasý ve ele hiçbir þeyin geçmemesi mümkündür. Bu hükümde Mâlikîlerin dýþýndaki mezhepler hemfikirdirler. Ýbnü'l-Münzir; "Muayyen bir bah­çenin meyvesinde âlimlerin çoðuna göre selem akdi yapýlamaz" der.

Malý tahsis bakýmýndan deðil de malýn vasfýný tayin için bir yer belirt­mekte (Amasya elmasý gibi) mahzur yoktur. Çünkü bu malýn nevini tayine yarar.

Buna kýyasla; (selemin caiz olduðu mallardan olmasý þartýyla) belli bir fabrikanýn malý veya belli bir maden ocaðýnýn madeninde de selem yapýla­maz, denilebilir. Çünkü bir âfet sebebiyle, söz konusu edilen fabrikadan hiç ürün alýnamamasý muhtemeldir.[440]

 
Bazý Hükümler

 

Ele geçip geçmeyeceði kesin olarak belli olmayan bir mal üzerinde selem yapmak caiz deðildir.[441]

 [439] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 13/7.

[440] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 13/7-8.

[441] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 13/8.


radyobeyan