Sizden Gelenler( Güncel Meseleler )
Pages: 1
Cinayetler ders olsun By: ehlidunya Date: 16 Mayýs 2012, 15:03:03
Cinayetler ders olsun

  Zonguldak ve Hakkari'de peþ peþe 14-15 yaþýndaki iki kýz vahþice öldürüldü. Cinayetleri deðerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Kötü hadiselerle ilgili çocuklarýnýzýn ne düþündüðünü öðrenin" tavsiyesinde bulunurken, Prof. Dr. Aytekin Sýr ise "Çocuklarýnýzýn mesajlarýndan haberdar olun, arkadaþlarýný yakýndan tanýyýn!" dedi.Zonguldak'ýn Devrek ilçesinde ilköðretim okulu öðrencisi 14 yaþýndaki K.D. okul önünde pompalý tüfekle 56 yaþýndaki Metin Abacý tarafýndan av tüfeði ile vurularak hayatýný kaybetti. Metin Abacý'nýn, savcýya verdiði ifadesinde, K.D. ile 1 yýlý aþkýn süredir sevgili olduklarýný ileri sürerek, "Baþka erkeklerle dolaþtýðýný gördüm. Bu yüzden onu öldürmeye karar verdim." dediði öðrenildi. Bu vahþetin bir benzeri de Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaþandý. 15 yaþýndaki A.M. adýndaki bir kýz çocuðu, ailesi tarafýndan baþýndan vurulmuþ olarak bulundu. Uzmanlar, art arda yaþanan bu kötü hadiselerden ailelerin ve öðretmenlerin ders çýkarmasý gerektiði konusunda ebeveynleri uyarýyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, þiddet uygulayanlarýn birçoðunun bipolar hastasý olduðunu söylüyor. Bipolar bozukluðu olan kiþi, sýklýkla duygu durumunda aþýrý yükselmelerden çöküþler yaþýyor. Tarhan, bu insanlarý normal gözüken ruh hastalarý olarak tanýmlýyor. Toplumda özellikle okul çaðýnda olup hayat konusunda bir tecrübesi olmayan çocuklarý rahatlýkla etkileyebildiklerini, þiddete maruz býrakabildiklerini söyleyen Tarhan'a göre toplumda tedaviye ihtiyacý olan bu insanlara karþý ailelerin çocuklarýný korumasý gerekiyor.

Böyle biriyle karþýlaþsan ne yapardýn? Çocuklara on yaþýna kadar yüzmeyi öðretir gibi sosyal hayattaki zorluklarý öðretmek gerektiðine dikkat çeken Nevzat Tarhan, "Anne ve babanýn rehberliðinde yaþanan kötü hadiseler anlatýlmalý, birlikte konuþurken zaman geçirirken, bunlar gazete haberlerini analiz ederken çocukla paylaþýlmalý." diyor.

"14 yaþýndaki bir kýzý 50 yaþýndaki bir adam bazý vaatlerle etkilemiþ. Burada anne ve baba ile çocuk arasýnda iyi bir diyalog olursa anne ve babanýn bilgisi olmadan böyle bir olay yaþanmazdý." diyen Tarhan þu yanlýþlara dikkat çekiyor: "Yaþanan bu olay ile anne ve baba çocuðuna, "Böyle bir olay senin bir yakýnýna ya da senin baþýna gelirse ne yaparsýn?" diye sormalý, çocuðun ne düþündüðünü öðrenmeli, olayla ilgili çocuðun görüþü alýnmalý. Yanlýþý konuþma yöntemi ile olayý analiz etmeli, aile bu olayý yok sayarak çocuða konferans ya da nasihat vererek bunu yapmaya çalýþmamalý. Anneler bir jandarma gibi deðil, bir dost gibi çocuða yaklaþmalý."

Arkadaþlarýný yakýndan tanýyýn!

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Aytekin Sýr ise sorunlu aileler içerisinde büyüyen çocuklarýn sevgi açlýðý yaþadýðýný, annesinden babasýndan devamlý olumsuz tavýr gören bu çocuklarýn hasta ruhlu insanlardan ufak bir sýcaklýk görünce de onlara yaklaþabildiðini belirtiyor. Aytekin Sýr, "Aileler çocuklarýna daha fazla ilgi göstermeli, 'Çocuðum ne yapýyor?' diye sorgulamalý. Bilgisayar ve telefon, açýk görülebilir, kontrol edilebilir bir yerde olmalý. Gelen mesajlardan haberdar olup arkadaþlarýný yakýndan tanýmalý." þeklinde konuþuyor. Televizyon dizilerinin senaryolarýnýn uzman psikologlar, psikiyatristler ya da pedagoglar tarafýndan denetlenmesi gerektiðini aktaran Sýr, dizilerle ilgili þu ilginç örneði veriyor: "Dört-beþ yaþýndaki küçük çocuklara 'Senin sevgilin var mý?' diyerek, devamlý bunlar pompalanýyor. "

Okulda empati, öfke kontrolü öðretilmeli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaþanan olaylarla okul dizileri arasýnda bir iliþki olduðunu ifade ederken dizilerin okul kültürünü bozduðunu aktarýyor. Tarhan þunlarý söylüyor: Milli Eðitim, okulu sadece çocuklarýn tamirciye gider girip çýktýklarý bir yer deðil, kültür olan bir yer haline dönüþtürmeli. . Kýzýlay, Yeþilay Kolu olduðu gibi 'Yaþam Kolu' oluþturulmalý. Burada, duygusal beceriler ile ilgili, çocuðun kendini tanýmasý, empatiyi, sosyal bilinci, öz denetimi, uzlaþmayý, öfke kontrolü gibi sosyal becerileri kazanmasý gerekiyor. Sýnýf öðretmenlerinin öncülüðünde deðerler eðitimi öðretilmeli. Çocuklara muhakkak hayat dersi verilmeli. Her okulda bununla ilgili bir ders konulmalý.

zaman


radyobeyan