Sizden Gelenler (Peygamber Efendimiz )
Pages: 1
Bu eli cehennem yakmaz By: ehlidunya Date: 11 Mayýs 2012, 16:45:07
Bu eli cehennem yakmaz

Bir hukuk terimi olarak iþçi; baþkasýna ait bir iþi veya hizmeti bir ücret karþýlýðýnda yapmayý üstlenen ve belli bir bedele mukabil meþrû olan o iþi yapmak üzere emeðini kiraya veren kiþi anlamýna gelmektedir.

Ücret karþýlýðý iþçi çalýþtýrmanýn ya da iþçi olarak çalýþmanýn meþrûluðu Kitap, Sünnet ve icmâ delillerine dayanýr. Kur'an-ý Kerim ve Sünnet-i Sahiha'da, bazen Ýslam'dan önceki semavî dinlerin ücretle çalýþma ve çalýþtýrma uygulamalarýndan misaller verilerek bazen de doðrudan hükümler serdedilerek bu husus üzerinde durulmuþtur.

Kur'ân-ý Kerim'de, Hazreti Musa'nýn, kendisine peygamberlik verilmeden önce Mýsýr'dan ayrýlarak Medyen yöresine gittiði, orada davarlarýný sulamaya çalýþan iki kýz kardeþ gördüðü, onlara yardým ettiði ve kýzlardan birinin "Babacýðým! Bunu iþçi olarak tut! Zira senin çalýþtýracaðýn en iyi adam, böyle kuvvetli ve güvenli biri olmalýdýr." (Kasas, 28/27) diyerek babasýndan Musa Aleyhisselam'ý iþçi olarak almasýný istediði hikâye edilir. Bunun üzerine, Hazreti Musa, bu iki kardeþin babalarý olan -muhtemelen- Hazreti Þuayb'ýn (aleyhisselam) yanýnda on sene çalýþýr; aslýnda bu kutlu peygamber, o ailenin koyunlarýný güderken ayný zamanda bir nebinin rahle-i tedrisinde nübüvvet mesleðinin sýrlarýný da öðrenir. Diðer taraftan, Musa Aleyhisselam'ýn iþe alýnmasýný isteyen ve daha sonra da bu nebiye eþ olmakla þereflenen ferasetli kýzcaðýzýn vurguda bulunduðu iki vasýf bir iþçide aranan þartlar adýna çok önemli olsa gerektir: Bunlarýn birincisi, o iþi yapabilecek güç ve kuvvet; diðeri de, güvenilir ve emin bir insan olmaktýr. Ýslam âlimleri, bu ve benzeri ayetleri, bir insanýn, diðer bir insan tarafýndan ücret karþýlýðýnda çalýþtýrýlmasýnýn meþrû olduðunu gösteren misaller olarak zikredegelmiþlerdir.

Baþka bir ayet-i kerimede ise Cenâb-ý Hak, bütün kullarýný hem bu dünya hem de ahiret için çalýþmaya davet etmekte ve "Ýnsan, emek ve gayretinin neticesinden baþka þey elde edemez." (Necm, 53/39) diyerek, insanýn ancak çalýþtýðýnýn karþýlýðýný alacaðýný anlatmaktadýr.

Ýþçinin Emeði Kutsaldýr

Öte yandan, Ýslam'da Yüce Yaratýcý'ya karþý vazifelerini de yerine getiren bir insanýn çalýþmasý ibadet kabul edilmiþtir. Dolayýsýyla, iþçinin emeði kutsaldýr, deðerlidir. Nitekim Peygamber Efendimiz, "Hiç kimse kendi elinin emeðinden daha temiz bir kazanç elde edemez." buyurmuþ ve bu konuda Allah'ýn elçisi olmasýna raðmen kendi alýn teriyle geçimini saðlayan Hazreti Davud'u hüsn-ü misal göstermiþtir. (Ýbn Mâce, Ticârât, 1) Dahasý, Resûl-i Ekrem Efendimiz, çocuklarýnýn rýzkýný saðlamak veya anne ve babasýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamak ya da kendi ekmeðini kazanmak için evinden çýkan bir insanýn evine döneceði ana kadar Allah yolunda olduðunu söylemiþtir. Ayrýca kimseye muhtaç olmamak ve anne-babasýný, çoluk-çocuðunu da baþkalarýna el açtýrmamak için iþe giden bir insanýn her adýmda ibadet sevabý alacaðýný müjdelemiþtir.

Bir gün, Allah Resûlü, sahabe efendilerimizden Hazreti Muaz ile musafaha edince buyurur ki: "Muaz, ellerin nasýrlaþmýþ!" O cevap verir: "Evet, ya Resûlallah, kazma elimde toprakla meþgul oluyor ve bu sayede çoluk çocuðumun nafakasýný kazanýyorum." Fahr-i Kâinat Efendimiz, -edep ve haysiyetiyle çalýþan bütün iþçilerin alnýný öpercesine- Hazreti Muaz'ý öpüp buyurur ki: "Bu eli Cehennem yakmaz."

Bir baþka gün de, Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) Medine'de ashabý ile birlikte otururken genç yaþta dilenen bir fakir çýkagelir. Fakir, kendisinin ve ailesinin aç olduðunu söyler ve yardým ister. Allah Resûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem) tarafýndan genç adamýn evine gönderilen Hazreti Ali, adamýn evinde çocuklar üzerine örtülmüþ bir kilim ve bir tencereden baþka bir þey olmadýðýný görür. Bunun üzerine, Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) Hazreti Ali'ye, o kilim ve tencereyi pazarda satarak parasýyla ip almasýný emreder. Hazreti Ali, söyleneni yapar. Peygamber Efendimiz, ipi fakir adama uzatarak, "Bunu al, daðlara git, odun toplayýp satarak para kazanmaya çalýþ. Kýrk gün evine hiç uðrama. Bu süre zarfýnda evin bütün ihtiyaçlarýný biz göreceðiz!" buyurur. Adam kýrk gün sonra kazandýðý paralarla Resûlullah'ýn (sallallâhu aleyhi ve sellem) huzuruna gelir. Allah Resûlü, ona Medine'de bir ticârethâne açtýrýr ve adam böylece geçimini saðlamaya baþlar. Bu hadise üzerine Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) þöyle buyurur: "... Sizden birinizin urganýný omzuna alarak daðdan odun toplamasý, sonra da onu sýrtlanarak pazara götürüp satmak suretiyle geçinmesi, herhangi bir kimseye gidip de ondan bir þey istemesinden daha hayýrlýdýr." (Buhârî, Buyû, 15)

Ayrýca, Allah Resûlü, iþçilerin haklarýnýn korunmasý, ücretlerinin eksiksiz ve zamanýnda verilmesi, onlara güzel davranýlmasý hususlarýnda da pek çok tavsiyede bulunmuþtur. Resûl-i Ekrem Efendimiz, bir keresinde, "Allah Teâlâ, çalýþtýrdýðý iþçiden azami verim aldýðý halde, onun ücretini tam ödemeyenin öteki hayatta hasmý olacaktýr!" buyurmuþ (Buhârî, Ýcâre, 10); bir kudsî hadiste de þu Ýlahi tehdidi seslendirmiþtir: "Üç kimse, kýyamet gününde beni karþýsýnda bulacaktýr: Benim adýmý kullanarak haksýzlýk eden; hür bir insaný satýp parasýný yiyen; bir iþçiyi çalýþtýrýp da ona ücretini vermeyen!" (Buhârî, Ýcâre, 12, 15)

1- Ýslam'da Yüce Yaratýcý'ya karþý vazifelerini de yerine getiren bir insanýn çalýþmasý ibadet kabul edilmiþtir. Dolayýsýyla, iþçinin emeði kutsaldýr, deðerlidir.

2- Resûl-i Ekrem Efendimiz, çocuklarýnýn rýzkýný saðlamak için evinden çýkan bir insanýn evine döneceði ana kadar Allah yolunda olduðunu söylemiþtir.

3- Efendimiz, iþçilerin haklarýnýn korunmasý, ücretlerinin hakkýyla verilmesi, onlara güzel davranýlmasý hususlarýnda da pek çok tavsiyede bulunmuþtur.

FETULLAH GÜLEN

Ynt: Bu eli cehennem yakmaz By: buzdaðý Date: 11 Mayýs 2012, 18:09:47
ALLAH KORUSUN ! farketmeden bir iþçinin parasýný eksik verdiðimiz zaman ne yaparýz biz...Maaþ ücreti geciktirme günümüzde sýk rastlanan bir olay
Ynt: Bu eli cehennem yakmaz By: saniyenur Date: 11 Mayýs 2012, 20:25:13
Ýþçinin teri kurumadan emeðinin karþýlýðýný veriniz diyor efendimiz. O kadar deðrli ki iþçinin eve helal kazanç getirmesi iþçi akþama kadar Allah yolunda sayýlýyor..

radyobeyan