Kuran medeniyeti By: ehlidunya Date: 05 Mayýs 2012, 21:32:48
Kur'an medeniyeti
Bediüzzaman Eðitim Kültür ve Sanat Vakfý Mütevelli Heyeti Üyesi Ýsmail Zorlu, günümüzde birçok aydýn, ilim adamý, din adamý, sosyolog, siyasetçi ve devlet adamýnýn Bediüzzaman'ýn eserlerinden faydalandýðýný söyledi.
Büyük Ýslam âlimi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefatýnýn 52. yýl dönümü dolayýsýyla Bediüzzaman Eðitim Kültür ve Sanat Vakfý ile Risale-i Nur Enstitüsü'nün organize ettiði Bediüzzaman'ý Anma Haftasý etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler içerisinde yer alan Said Nursi'ye Göre Ýnsanlýðýn Kurtuluþ Reçetesi: Kur'an Medeniyeti konulu panel, Urfa City (Mozaik) Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirildi. Panelin açýlýþ konuþmasýný, Bediüzzaman Eðitim Kültür ve Sanat Vakfý Mütevelli Heyeti Üyesi Ýsmail Zorlu yaptý.
Harran Üniversitesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez'in yönettiði panele konuþmacý olarak Yeni Asya gazetesi Genel Yayýn Müdürü Kazým Güleçyüz, Harran Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Yargýcý ve eðitimci yazar Sebahattin Yaþar katýldý. Yusuf Sabri Þimþek'in sunuculuðunu yaptýðý panel, Hafýz Haþim Aksu'nun okuduðu Aþr-ý Þerif ile baþladý.
BÜTÜN DÜNYADA TANINAN BÜYÜK BÝR MÜTEFEKKÝR
Bediüzzaman Eðitim Kültür ve Sanat Vakfý adýna yaptýðý açýlýþ konuþmasýnda Ýsmail Zorlu, Bediüzzaman'ýn ülke ve dünyanýn birçok yerinde her yýl çeþitli etkinliklerle anýldýðýný, bu çerçevede eserleri, fikir ve düþüncelerinin ele alýndýðýný, incelendiðini ve insanlara aktarýlmaya çalýþýldýðýný belirtti. Günümüzde birçok aydýn, ilim adamý, din adamý, sosyolog, siyasetçi ve devlet adamýnýn Bediüzzaman'ýn eserlerinden faydalandýðýný kaydeden Zorlu, eserlerinin birçok dile çevrildiðini hatýrlattý.
Bediüzzaman'ýn insanlýðýn kurtuluþu için reçeteler sunduðuna dikkat çeken Zorlu; "Bediüzzaman fert, aile, toplum ve millet olarak karþýlaþtýðýmýz problem ve sýkýntýlardan kurtuluþ için bizlere birçok reçeteler sunmuþtur. O ilimden kalkýnmaya, insan hak ve hürriyetlerinden demokrasiye kadar insanlarýmýzýn mutluluðu için gerekli olan en güzel modelleri ortaya koymuþtur" dedi. Paneli yöneten Adem Ölmez de Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin bütün dünyada tanýnan, bilinen ve eserleri herkes tarafýndan okunan büyük bir mütefekkir olduðunu dile getirdi. Ölmez, bu mütefekkirin ölmek için Þanlýurfa'yý tercih etmesinin sýradan bir tevafuk olmadýðýný söyledi. Ölmez, Þanlýurfalýlarýn Bediüzzaman'ý baðrýna bastýklarýný, büyük bir sevgi ile karþýladýklarýný ifade etti.
BATI MEDENÝYETÝ ACÝZE KUR'AN MEDENÝYETÝ MUCÝZEDÝR
Harran Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Yargýcý ise Bediüzzaman'ýn "Batý medeniyetinin acize, Kur'an medeniyetinin mucize" yönündeki sözleri üzerinde durdu. Kur'an medeniyetinin güncelliðini koruduðunu vurgulayan Yargýcý, Batý medeniyetinin ise iflas ettiðini aktardý. Kur'an medeniyetinin insanýn dünya nimetlerinden istifade etmesini, zevk almasýný yasaklamadýðýna dikkat çeken Yargýcý, ancak maddi hazlara meþruiyet sýnýrý getirdiðini, "helal daire keyfe kâfidir, harama girmeye hiç lüzum yoktur" prensibini esas kýldýðýný ifade etti.
Batý medeniyeti insanýn Rabbi ile ve ahiret inancýyla baðýný kopartýp onu nefis ve þehvet putlarýna tapan bir insan haline getirmeyi hedefleyince aile baðlarýný da kesip attýðýný kaydeden Yargýcý; "Bu medeniyette evlilik zevk ve eðlencenin önünde bir ayak baðýdýr. Romantik aþk efsanesine insanlarý inandýran bu medeniyet, boþanmalarýn hýzla artmasýna sebep olmuþ, insanlar romantik aþk peþinde koþarken toplumu toplum haline getiren ailenin temeline dinamit koymuþlardýr" ifadelerine yer verdi.
KUR'AN MEDENÝYETÝNÝN TEMELLERÝ ASR-I SAADET'TÝR
Eðitimci yazar Sebahattin Yaþar, Batý medeniyetinin bir vahþet medeniyeti olduðunu kaydetti. Yaþar, bunu Batý medeniyetinin Ýlahi kanunlardan uzaklaþmasýna baðladý. Yaþar; "Ýlahi esaslarý dikkate almayan beþeri kanunlar insanlýðýn fýtrat ve hayat-ý içtimaiye kanunlarýna uygun esaslar sunamadýðý için ortaya zulümler ve adaletsizlikler çýkmýþtýr. Avrupa, ahlâksýzlýk, sefahat ve dalaletle bozulmuþtur" þeklinde konuþtu.
Yeni Asya gazetesi Genel Yayýn Müdürü Kazým Güleçyüz ise Kur'ân medeniyetinin temelleri Asr-ý Saadet'te atýldýðýný belirtti. Bediüzzaman'ýn Medresetüzzehra projesine de deðinen Güleçyüz, Bediüzzaman'ýn ömrünün sonuna kadar bu idealin takipçisi olduðunun altýný çizdi. Bediüzzaman'ýn bu projesinde beklediði sonuca varamadýðýný dile getiren Güleçyüz, sözlerine þöyle devam etti: "Buna karþýlýk, bu proje manen tahakkuk etti. Eserlerinin okunduðu her ev okul haline geldi" dedi. Programa, milletvekilleri ve birçok sivil toplum kuruluþunun temsilcileri katýldý.
milligazete
Ynt: Kuran medeniyeti By: sen istersen Date: 08 Aðustos 2012, 22:19:09
güzel bir yazý teþekkürler
radyobeyan