Týp Dünyasý
Pages: 1
Kalp krizinde en riskli saat dilimi By: melek24 Date: 16 Aðustos 2009, 00:38:31
Sabahla öðlen saatleri arasýnýn kalp krizi için en riskli zaman olduðu, kalp hastalarý ve saðlýklý insanlar için yürüyüþe en uygun saatin akþam saatleri olduðu belirtildi.



Ýç Hastalýklarý Uzmaný Dr. Murat Akbaþ, koroner kalp hastalarýnýn her gün yürüyüþ yapmalarý gerektiðini kaydetti. Sabah saatlerinde deðil havanýn serin olduðu akþam saatlerinde yürüyüþü önerdiklerini ifade eden Dr. Akbaþ, þöyle konuþtu:^

"Hastalarýmýza saat 19.00 gibi yemek yemelerini, bir iki saat dinlendikten sonra saat 21.00'de yürüyüþ yapmalarýný öneriyoruz. Böylelikle çok fazla tok karýnla yürümemiþ de oluyorlar. Sadece sýcaklarýn yoðun olduðu yaz aylarýnda deðil kýþ mevsiminde de sabah saatlerinde yürüyüþ önermiyoruz. Sabah saatleri riskli saatlerdir. Sabah saatleri kan akýþýnýn en az olduðu, tansiyonun en yüksek olduðu dönemdir. Sabahla öðlen saatleri arasý kalp krizi için en riskli zamandýr. Hem kalp hastalarý hem de saðlýklý insanlar için yürüyüþe en uygun saat akþam saatleridir."
Sýcak havalarda kalp hastalarýnýn ve tansiyon hastalarýnýn dikkatli olmasý gerektiðini bildiren Dr. Murat Akbaþ, "Terleme sonucu sývý kaybý nedeniyle günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sýcaklýðýn yoðun olduðu öðlen saatlerinde dýþarý çýkmamaya özen gösterilmeli" dedi.

Akbaþ, vücudun sývý kaybetmesinin kanda koyulaþmaya neden olduðunu, bunun da kanýn damardaki akýþ hýzýný yavaþlattýðýný ve damarlarda týkanmaya neden olduðunu kaydetti. Tansiyonu olan hastalarýn sýcak havalarda tuzlu yemekten kaçýnmalarý, bol bol sývý almalarý gerektiðini ifade eden Murat Akbaþ, "Ýkinci önemli faktör de sigara. Sigara doðrudan sýcakla baðlantýlý olmayabilir ama sýcak havalarda sigaranýn azaltmasý gerekiyor" diye konuþtu.

Þeker hastalarýnýn meyve yerken dikkat etmeleri gerektiðini kaydeden Dr. Akbaþ, "Meyvelerden aldýðýmýz þekerin þeker hastalarýna zarar vermediði kabul edilir ancak yine de dozunu kaçýrmamak gerekir. Bu þeker, meyvelerin çoðunda, karpuzda, kavunda, kirazda, kayýsýda var. Bunlarý çok yiyince þeker oraný yükselir. Bunun sonucunda þeker hastalarýnýn kullandýklarý insülin ilacýný artýrmalarý gerekir. Meyve sebzeyi bol bol yemek normal insanlar için geçerli. Þeker hastasý çok yiyecekse insülinin dozunu artýracak ya da daha az yiyecek" ifadelerini kullandý.

Kolesterolün de risk faktörlerinden olduðuna iþaret eden Akbaþ, "Yaz aylarýnda sýk sýk piknik yapýlýyor. Koroner kalp hastalarý makul beslenmeli, kýrmýzý et yemeli ancak yaðsýz kýsmýndan yemeli. Sýcaklarýn bunaltýcý etkisiyle damarlar geniþliyor. Vücutta sýcaðýn direkt stres yapýcý etkisi var, sývý kaybý var. Bunlarýn hepsini üst üste koyduðunuz zaman kanýn koyulaþmasý söz konusu oluyor. Bunlara bir de aþýrý yemek yemek eklenince kalp krizi riski artýyor. Yazýn kalp krizlerinde artýþ gözlemliyoruz" açýklamasýnda bulundu.

ÝHA

: Kalp krizinde en riskli saat dilimi By: selsebil Date: 16 Aðustos 2009, 01:28:57
Önemli bilgiler saðlýðýmýz açýsýndan
Saðlýðýmýza dikkat etmeliyiz bize emanet edilen bu bedeni korumalýyýz
Paylaþým için teþekkür ederim melek

radyobeyan