Týp Dünyasý
Pages: 1
Anzer bitkisi her derde deva By: ehlidunya Date: 11 Nisan 2012, 17:01:41
Anzer bitkisi her derde deva

Türkiye,þifalý bitki bakýmýndan oldukça zengin bir ülke. Özellikle Rize Ýkizdere, Zigana Daðlarý üzerinde bulunan Anzer yaylasýnýn 2.500-3.000 metre yüksekliðinde yer alan bitkiler her derde deva...

Bitkilerde tedavi, en eski iyileþtirme yöntemlerinden birisi. Örneðin, M.Ö. 3000 yýllarýnda Mezopotamya'da bazý hastalýklarýn, bitkilerle tedavi edilmeye çalýþýldýðý Ninova tabletlerinden görülüyor. Anadolu'da ise doðal tedavinin bu kadar yaygýn olmasý, bu topraklarda yetiþen bitkilerin ne kadar kýymetli olduðunu da gösteriyor. Bazý bölgeler özellikle endemik bitki açýsýndan son derece zengin. Bu bölgelerin baþýnda Anzer Yaylasý geliyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalý Baþkaný Prof.Dr. Erdem Yeþilada, yapýlan saha çalýþmalarýnda bu bölgede 500 kadar farklý bitki çeþidinin bulunduðunu ve bu bitkilerin 80-90 kadarýnýn ise sadece bu bölgeye özgü (endemik) olduðunun tespit edildiðini söylüyor. Prof. Dr. Erdem, zengin bitki örtüsünün bir yansýmasý olarak bölgedeki arýlarýn bu çiçeklerden hazýrladýðý Anzer balýnýn insan saðlýðý üzerindeki çeþitli yararlarý nedeniyle dünya çapýnda bir ürün haline geldiðine dikkat çekiyor.

BALDAN GELEN SAÐLIK

Anzer balýný bilenen diðer ballardan farklý kýlan özelliði, arýlarýn nektar topladýklarý bazý bitkilerin sadece bu bölgeye ait olmasý. Bölgede geniþ bir yayýlýþ gösteren Ormangülü ya da Komar bunlarýn en önemlileri. Anzer balýný farklý kýlan bir diðer özellik ise demir ve çinko bakýmýndan çok zengin olmasý. Yeþilada, iki önemli mineral olan demir ve çinko eksikliðinin kansýzlýktan saç dökülmesine kadar pek çok hastalýða neden olduðuna dikkat çekiyor. Yurtiçi ve yurtdýþý bir çok bilimsel makalede, Anzer balýnýn yaralarýn iyileþmesinde etkili olduðu belirtiliyor. Anzer yaylasýnýn Anemon'dan Anzer Kekiðine, Haseki Küpesi'nden, Peygamber Çiçeðine kadar bitkileri de adeta birer þifa kaynaðý. Bölgede yetiþen özgün çiçeklerden biri de 'Anzer çayý' olarak bilinen kekik türü. Bitkiye kokusunu veren yaðýn antibiyotik etkisi var. Prof. Dr. Yeþilada, Anzer çayýnýn, boðaz yangýlarýnda (bronþit, tonsilit), yara ve ülserde faydalý olduðunu belirtiyor.

ANZER KEKÝÐÝ ÇAYI TARÝFÝ

Ýnce kýyýlmýþ 1 çay kaþýðý kekik, bir fincana konur, üzerine 1 bardak kaynar su ilave edilir. Fincanýn aðzý kapalý olarak 10 dk. demlenir, süzülerek sýcak olarak içilir. Öksürükte bal ile tatlandýrýlabilir. Özellikle kuvvetli antibakteriyel bileþiklerinden dolayý üst solunum yollarý enfeksiyonlarýnda, soðuk algýnlýðýnda kullanýlabilir. Uçucu yaðýndan öksürük tedavisinde ve sindirim sistemini rahatlatýcý olarak yararlanýlýr. Ýltihaplý yaralarýn temizlenmesinde ve iyileþtirilmesinde etkilidir. Yorgunluk ve halsizliklerde banyosu faydalýdýr. Zindelik hissi verir. Kekik suyu gargarasý ise aðýz ve boðaz antiseptiði olarak faydalý.

YENÝÞAFAK


radyobeyan