93 bin hasta, aktif olarak evden takip ediliyor By: hafiza aise Date: 08 Nisan 2012, 13:55:27
93 bin hasta, aktif olarak evden takip ediliyor
Saðlýk Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada, Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Anayasasý'nýn yürürlüðe girdiði 7 Nisan'ýn tüm dünyada "Saðlýk Günü" olarak kutlandýðý belirtildi.
Her yýl güncel bir konuyu gündeme taþýyan DSÖ'nün tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapýlmasýný teþvik ettiði kaydedilen açýklamada, DSÖ'nün bu yýl
"Saðlýklý Yaþa, Saðlýklý Yaþlan" sloganýyla yaþlanan nüfusun hýzla artmasý tehlikesine karþý farkýndalýk yaratmayý amaçladýðýný ifade edildi.
Açýklamada, Saðlýk Bakanlýðý'nýn, "Saðlýklý Yaþlýlýk ve Saðlýkla Yaþlanma" bilincinin oluþmasýnýn üzerinde hassasiyetle durduðu vurgulanarak, yaþlý bireylerin saðlýk sorunlarýnýn giderilmesi, toplum içinde aktif rol almalarýnýn saðlanmasý ve toplumda yaþlýlýk tanýmýna olumlu bakýþ açýlarý kazandýrýlmasý amacýyla pek çok uygulamanýn hayata geçirildiði anlatýldý.
Geliþmiþ ülkelerde olduðu gibi Türkiye'de de ortalama yaþam süresinin artýþýyla yaþlý nüfus ve kronik hastalýklarda artýþ görüldüðüne dikkat çekilen açýklamada, yaþlanmaya baðlý hastalýklarýn tedavi ve rehabilitasyon giderlerinin artmasýnýn, yaþlýlarda görülme sýklýðý artan hastalýklara baðlý sorunlarýn yoðunlaþmasýnýn, yaþlýlýk döneminde saðlýk hizmetlerinin önemini artýrdýðý bildirildi.
Açýklamada, yaþlý saðlýðýný korumak ve yaþlýlýkta hayat kalitesini artýrabilmek için uygulamaya konulan projelerden en önemlisinin evde saðlýk hizmetleri olduðuna iþaret edilerek, þunlar kaydedildi:
"Geliþmiþ ülkelerde yaþlý ve yataða baðýmlý hastalarýn týbbi bakým ve rehabilitasyonlarý saðlýk kuruluþlarý yerine kiþinin kendi evi ve aile ortamýnda yapýlmaktadýr. Hasta odaklý saðlýk hizmeti sunma hedefindeki bakanlýk bu sebeple 1 Þubat 2010 tarihinde yataða baðýmlý ve baþkasýnýn yardýmý olmaksýzýn yaþamýný idame ettiremeyecek durumda olan, yaþlý ve özürlü hastalara evde saðlýk hizmeti verilmesi uygulamasýný baþlatmýþtýr.
Evde saðlýk hizmeti, hastalarýmýzýn muayene, tetkik, tahlil, tedavi, týbbi bakým ve rehabilitasyonlarýnýn evinde ve aile ortamýnda saðlanmasýna, bu hastalara ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesine imkan saðlamaktadýr."
Evde saðlýk hizmeti ihtiyacý bulunan 145 bin 566 hastaya ulaþýldýðý, halen 93 bin 791 hastanýn aktif olarak takip edildiði belirtilen açýklamada, bu hizmetlerin ülke genelinde; hastaneler bünyesinde kurulan 538 evde saðlýk birimi, 105 mobil ekip ve 72 aðýz ve diþ saðlýðý birimi olmak üzere toplam 802 birim tarafýndan verildiði vurgulandý.
"-Mobil saðlýk hizmeti"-
Açýklamada, evde saðlýk hizmetlerinin kronik hastalýklarýn takibi ve komplikasyonlarýn önlenmesi boyutunu aile hekimlerinin üstlendiði ifade edilerek, saðlýk kuruluþunun bulunmadýðý yerleþim yerlerinde bu hizmetlerin mobil evde saðlýk birimleri tarafýndan yürütüldüðü bildirildi.
Evde saðlýk hizmetlerinde görev yapan toplam saðlýk personeli sayýsýnýn 3 bin 603 olduðu belirtilen açýklamada, 764 hekim, bin 561 hemþire, 89 fizyoterapist, 81 diyetisyen, 100 psikolog, 126 sosyal çalýþmacýnýn yaný sýra 632 þoför ve 250 týbbi sekreterin hizmette aktif olarak çalýþtýðý kaydedildi.
Açýklamada, evde saðlýk hizmetleri sunumunda gerektiðinde uzman tabip konsültasyonu da saðlandýðýna dikkat çekilen açýklamada, þu ifadeler kullanýldý:
"Hizmetin finansmaný devlet bütçesinden karþýlanmakta, kiþilerden ayrýca ücret talep edilmemektedir. Hastane ihtiyacý olan evde saðlýk hastalarý, evde saðlýk nakil araçlarý ile evlerinden alýnarak hastaneye götürülmekte ve hastane iþlemleri tamamlandýktan sonra tekrar evlerine nakledilmektedirler. Evde Saðlýk Uygulamasý kapsamýnda verilen hizmetler; muayene ve konsültasyon hizmeti, ilaçlarýn yazýlmasý, saðlýk kurulu raporlarýnýn çýkarýlmasý-süresi dolan raporlarýn yenilenmesi, tetkik ve tedavi (pansuman, yara bakýmý, sonda uygulamalarý, evde kan tahlili, EKG) hizmetleri, rehabilitasyon, eðitim ve destek hizmetleri, aðýz ve diþ saðlýðý hizmetleri, evde saðlýk hizmeti alan hastalara aðýz ve diþ saðlýðý hizmeti verilmesi uygulamasýna 24 Þubat 2011 tarihinde baþlanmýþtýr. Bugüne kadar 4 bin 105 hastaya ulaþýlarak hizmet verilmiþ, bin 72 ziyaret gerçekleþtirilmiþtir."
Açýklamada, evde aðýz ve diþ saðlýðý hizmeti sunulmasýnýn Avrupa ülkelerinde model alýnan bir uygulama olduðu belirtilerek, "16 Þubat 2011 tarihinde aðýr ruhsal bozukluðu olan hastalara, toplum temelli ruh saðlýðý modeli çerçevesinde, sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiðinde yaþadýklarý ortamda evde saðlýk hizmetleri uygulamasýna entegre bir þekilde sunulmasý uygulamasý baþlatýlmýþtýr" denildi.
Ülkede bugün itibariyle hastanelere baðlý 50 adet toplum ruh saðlýðý merkezinin hizmet verdiðine iþaret edilen açýklamada, ilerleyen dönemlerde buna benzer pek çok yeni projenin uygulanacaðý ve vatandaþa hak ettiði kaliteli saðlýk hizmeti sunumuna devam edileceði kaydedildi.