Týp Dünyasý
Pages: 1
Hastaneler yenileniyor By: hafiza aise Date: 08 Nisan 2012, 13:53:00
Hastaneler yenileniyor

Salýk Bakaný Recep Akdað, saðlýk çalýþanlarýyla biraraya geleceði toplantýya katýlmak üzere geldiði Konya’da ilk olarak Vali Aydýn Nezih Doðan’ý ziyaret etti. Bakan Akdað’ýn Valilik ziyareti öncesi Vali Yardýmcýsý Bekir Kaya, bina önünde yerdeki sigara izmaritlerini görünce telaþlandý. Kaya’nýn, telaþla bir görevliyi çaðýrýp izmaritleri temizletmesi dikkat çekti.

Bakan Akdað, Vali Doðan’la yaptýðý görüþme sonrasý basýn mensuplarýna hedeflerini açýkladý. Akdað, 2015 yýlýna kadar bütün saðlýk binalarýnýn, bütün hastanelerin yeniden yapýlmýþ ya da yenilenmiþ olarak ortaya koyduklarý prensiplere uygun hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KALP KRÝZÝNÝ DÝKKATE ALIN UYARISI

Helikopter ambulans hizmetine de deðinen Bakan Akdað, artýk kalp krizi geçiren bir hastanýn en geç 3-4 saat içinde kalp damarýna müdahele edilecek þekilde planlama yapýldýðýný söyledi. Kalp krizi geçiren hastalarýn, çevresi tarafýndan sanki mide aðrýsý ya da basit aðrý gibi görüp 112 Acil Servisi aramakta geç kaldýklarýna dikkat çeken Akdað, göðüs aðrýlarýnýn hafife alýnmamasý gerektiðini ve hemen 112 Acil Servis’e haber verilmesi gerektiðini vurguladý.

TÜRKÝYE’NÝN YÜZDE 64’Ü HARAKET ETMÝYOR

Bakan Akdað, Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Ayürek’i ziyareti sýrasýnda ise obeziteye deðindi. Herkesin ölümü tadacaðýný kaydeden Akdað, ölümden kurtuluþun olmayacaðýný ama insanýn saðlýklý bir yaþamý seçebileceðini ifade etti.

Türkiye’de toplumun son 10-15 yýlda çok þiþmanladýðýný belirten Bakan Akdað, bunun için tedbirler aldýklarýný kaydetti.

Þiþman olmamak için yeterinden fazla besin tüketilmemesi ve hareket edilmesi gerektiðini vurgulayan Akdað, þunlarý söyledi:

"Aile ve Sosyal Politilakalar Bakanlýðý’nýn yaptýðý araþtýma þunu gösteriyor. Türkiye’nin vatandaþýmýzýn yüzde 64’ü hiç haraket etmiyor. Egzersiz yapmýyor. Ancak günlük iþlerini yapmak için bir yerden, bir yere hareket ediyor. O da araçla gidip geliyor. Merdiven dahi çýkmýyor. Asansörü tercih ediyor. Dedeleri günde 10-15 kilometre yürüyen bir toplumdan, oturan bir toplum haline geldik. Çok fazla televizyon seyrediyoruz. Bilgisayarýn baþýnda çok fazla zaman tüketiyoruz. Bu saðlýmýzý ileri derecede tehdit ediyor. Demek ki, saðlýklý yaþamak ve yaþlanmak için þiþmanlýktan korunmalý, yeterinden fazla yememeliyiz."

’AÇIKMADAN SOFRAYA OTURMAYIN’

Her önüne gelenin bir diyet anlattýðýný belirten Bakan Akdað, "Bir defa acýkmadan sofraya oturmamalýyýz. Doymadan da kalkmalýyýz. Her sofradan da midemizin bir kýsmýný boþ býraktýðýmýzý hissederek düþünerek kalkmalýyýz. Týka basa yememeliyiz ve yavaþ yemeliyiz. Bunu yaparsak yeme kültürünü doðru yöne döndürmüþ oluruz" dedi.

Doðru beslenme ve haraket dýþýnda sigara ve alkolden kaçýnýlmazý gerektiðini kaydeden Bakan Akdað, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Sigarada Türkiye ortaya koyduðu öncülükle, dünyanýn taktirini kazanmýþ durumdadýr. Baþbakanýmýz sigara ile mücadelede Dünya Saðlýk Örgütü’nün özel baþarý ödülünü aldý. Baþkanýmýzdan önce örgütün Avrupa bölgesi, ödülü bana vermiþti. Bunu tüm toplumla gerçekleþtirdik. Sigaradan gittikçe neslimizi, nesillerimizi korumaya devam ediyoruz. Bu devam edecek. Tabi bir de alkol var. Türkiye’de alkol tüketimi Avrupa’nýn çok altýnda. Ortalama bir Avrupalý’nýn tükettiði alkolün 5 de 1’i Türkiye’de tüketiliyor. Ama yine de geleceðimiz açýsýndan bu hususta da dikkatli olmayýz. Demek ki, þiþmaklýktan korunmak, doðru beslenmek, yeterince haraket etmek, sigaradan, alkolden korunmak. Saðlýklý yaþamak, saðlýklý yaþlanmak istiyorsak bunlara bütün toplumca itina edeceðiz."


radyobeyan