Antibiyotik yazmayana bir daha gitmiyorlar By: sumeyye Date: 07 Nisan 2012, 16:06:34
Antibiyotik yazmayana bir daha gitmiyorlar
Süleyman Demirel Üniversitesi Týp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalý Baþkaný Doç. Dr. Metehan Özen, antibiyotiklerin Avrupa ülkelerindeki reçetelerde 5 veya 6. sýrada, Türkiye'de ise ilk sýrada yer aldýðýný belirtti.
Süleyman Demirel Üniversitesi Týp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalý Baþkaný Doç. Dr. Metehan Özen, ''Gereksiz yere çok miktarda antibiyotik kullanýyoruz. Bazý vatandaþlar antibiyotik vermeyen doktorlara bir daha muayeneye dahi gitmiyor'' dedi.
Antibiyotik kullanýmý konusunda bilgi veren Doç. Dr. Özen, antibiyotiklerin, zararlý bakterilerin neden olduðu enfeksiyonlarda daha çabuk iyileþmeyi saðlamak ya da hastalýða baðlý sakatlýklar, komplikasyonlar, uzun süreli ateþler gibi durumlarý önlemek için kullanýldýðýný belirtti.
Enfeksiyonlarýn yaklaþýk yüzde 90'ýnýn virüs kökenli olduðunu ve 2-3 gün düzenli bakým, dengeli beslenme, dinlenme, bol sývý alma gibi yöntemlerle tedavisinin mümkün olabileceðini vurgulayan Özen, bilgi eksikliði nedeniyle enfeksiyon tedavilerinde gereksiz yere antibiyotik kullanýldýðýna dikkati çekti.
-Reçetelerin ilk sýrasýnda-
Türkiye'de reçetesiz antibiyotik kullananýmýn oldukça yüksek olduðunu ifade eden Özen, ''bazý vatandaþlarýn antibiyotik vermeyen doktorlara bir daha muayeneye dahi gitmediðini'' söyledi.
Bazý ülkelerde antibiyotik kullanýlmadan önce hastalarýn 48 saat bekletildiðini, hastanýn durumuna göre antibiyotik tedavisine ''son çare'' olarak baþvurulduðunu vurgulayan Özen, ''Avrupa ülkelerindeki reçetelerde 5 veya 6. sýrada yer alan antibiyotikler, Türkiye'de reçetelerde ilk sýrada yer alýyor. Hayatýmýzda gereksiz yere çok miktarda antibiyotik kullanýyoruz'' dedi.
Gereksiz kullanýlan antibiyotiklerin vücuttaki yararlý mikroorganizmalara zarar verdiðini ve vücudun direncini olumsuz etkilediðini kaydeden Özen, ''Þirketler yeni antibiyotikler üzerinde çalýþmýyorlar. Tahminler þunu gösteriyor ki 2020 yýlýnda dünyada en çok hastane enfeksiyonlarý, aðýr enfeksiyonlar, dirençli enfeksiyonlar ölüme neden olacak. Hatta bu sayý kanseri, kalp krizini de geçecek. Önümüzdeki 5-10 yýl içinde yeni antibiyotikler geliþmezse hepimizi çok zorlu günler beklemektedir'' diye konuþtu.
haber7