Travma depresyonu tetikliyor By: hafiza aise Date: 03 Nisan 2012, 20:12:40
Travma depresyonu tetikliyor
‘Post-Travmatik Stres Bozukluðuna Güncel Bakýþ’ toplantýsýna katýlan ve travmalarýn çözümüne yönelik tek tedavi yönteminin olmadýðýný belirten MÜ Týp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalý’ndan Prof. Dr. Mehmet Sungur, bireysel hassasiyetler ve travma türüne göre tedavi yöntemleri geliþtirilmesi gerektiðinin altýný çizdi.
Kognitif ve Davranýþ Terapileri Derneði ve Actavis’in desteðiyle gerçekleþtirilen toplantýda Klinik deneylerden örnekler veren Oxford Stres ve Travma Merkezi Direktörü Dr. Claudia Herbert de travma tedavisinin tek bir çizgide ilerlemediðini, her hastanýn tedavi yöntemleri için olumlu bir örnek oluþturduðunu söyledi.
Dr. Herbert, psikiyatristlerin travmalar arasýndaki farklarý belirleyemedikleri durumlarda tedavinin zorlaþtýðýný belirtirken, bunun en vahim sonuçlarýndan birinin travmanýn tekrar etmesi olabileceðini açýkladý. Travma tedavisinde psikiyatristlerin rolünün altýný çizen Dr. Herbert, hastanýn kendisiyle yeniden bað kurmasý ve tedavinin baþarýyla saðlanmasýndaki tek yolun, duyguyla empati yapmak olduðunu sözlerine ekledi.
Actavis Pazarlama ve Satýþ Müdürü Meral Dokur ise özellikle deprem gibi büyük afetler sonrasý oluþabilecek ruhsal travmalarýn ancak bu konuda donanýmlý psikiyatrislerin desteðiyle atlatýlabileceðini belirtti.