Bildiklerinizi unutun By: hafiza aise Date: 03 Nisan 2012, 19:50:52
Bildiklerinizi unutun
Yenmesi tavsiye edilmeyen üç beyazdan biri olan, diyetlerin baþ düþmaný un ve ekmek, suçsuz çýktý. St. Catherine Üniversitesi, Gýda Bilimleri ve Beslenme Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Julie Miller Jones, ekmek yemeden saðlýklý olmanýn ve kilo vermenin mümkün olmadýðýný söyledi.
‘TÜRKLER EKMEK YEDÝÐÝ ÝÇÝN ZAYIF’
Antalya’daki ‘Buðday, Un ve Ekmek Kongresi’nde Habertürk’ün sorularýný yanýtlayan Jones, yaðsýz olmasý nedeniyle ekmeðin, karbonhidratýn alýnabileceði en zararsýz ürün olduðunu ifade etti. Jones, “Bir araþtýrmayla, vücut aðýrlýðýnýn boy uzunluðunun karesine bölünmesi ile elde edilen vücut kitle endeskleri (VKÝ) incelenmiþ. Kadýnlarda günde 1 dilim ekmek yiyenin VKÝ’si 26.9, günde 5 dilim ekmek yiyenlerin ise 27.1 çýkmýþ; arada çok az fark var. Erkeklerde ise 1 dilim yiyenle 5 dilim yiyenlerin arasýnda hiçbir fark yok” diye konuþtu. Türkiye’de kiþi baþý yýllýk ekmek tüketiminin 150 kilo, ABD’de ise bunun yarýsý kadar olduðunu belirten Jones, Türklerin bu yüzden daha zayýf olduðunu iddia etti. ABD’de kadýn ve erkeklerin üçte ikisinin obez olduðunun altýný çizen Jones, beynin çalýþmasý için de karbonhidrata ihtiyaç olduðunu söyledi.
"KARBONHÝDRATSIZ DÝYET KASI ERÝTÝR"
Ekmek yemeden yapýlan diyetlerin yað deðil, kas ve su kaybýna neden olduðunu ifade eden Jones, “Kaslar vücuttaki yaðlarý yakmaya yarar. Bu nedenle sadece proteinle ya da sebzeyle diyet yapanlar, gelecekte verdikleri kilonun daha fazlasýný geri alýr; çünkü vücutlarýnda yaðlarý yakacak kaslarý kalmaz” dedi. Norveç’te 122 obez kadýnla yapýlan bir araþtýrmayla ilgili bilgi veren Jones, iki grubu ayrýlan ve bir gruba ekmekli, diðerine ekmeksiz diyet yaptýrýlan kadýnlardan, ekmek yiyenlerin daha fazla kilo verdiðini anlattý.
"TÜM SEBEPLERE BAÐLI ÖLÜMÜ YÜZDE 20 AZALTIYOR"
Tam tahýllý ekmekleri yiyerek saðlýðýn korunabileceðini anlatan Jones, þöyle devam etti: “En iyi sonuç için tam tahýllý ekmeklerin rafine unla yapýlanlarla kombine edilmesi lazým. Yapýlan araþtýrmalara göre, günde 6 dilim tam tahýllý ekmek yiyenlerde tansiyon yüzde 20, baðýrsak kanseri yüzde 40 azalmýþ. Her türlü sebeplere baðlý ölümlere bakýldýðýnda günde 1 dilim ekmek yediðinizde ölüm oraný yüzde 20 azalýyor. Daha ne söyleyebilirim ki...”
‘EKMEK ZENGÝNLEÞMELÝ’
Ekmeklerin tahýlla zenginleþtirilmesi gerektiðini belirten Jones, “ABD’de biz bunu yapýyoruz. Artýk folik asit ve çinkoyu ekmekten alýyoruz. Ama Doðu Akdeniz’de bu çok yaygýn deðil” dedi.
Ynt: Bildiklerinizi unutun By: sümeyra Date: 03 Nisan 2012, 20:27:39
Ýþte ''buyrun burdan yakýn'' dedirten bir haber daha..Ama ekmeði seven bir toplum olarak oldukça sevindirici bir haber ayný zamanda..Rabbim; nimetlerini þükür için isteyenlerden eylesin bizi..Saðlýk, sýhhat, afiyet versin,inþaallah..