Eðitim Dünyasý
Pages: 1
YGS'ye girecek adaylara tavsiyeler By: sumeyye Date: 31 Mart 2012, 13:45:29
YGS'ye girecek adaylara tavsiyeler


YGS'ye girecek adaylar bugün ve yarýn ne yapmalý?

Yarýn yapýlacak YGS'ye girecek 1 milyon 837 bin aday ve ailesi için büyük bir gün. Sýnava girmeden önce yapýlmasý gerekenler ile sýnav sýrasýnda öðrencilerin dikkat etmesi gereken detaylar, sizin motivasyonunuzu saðlayacak, sorularda hata yapmanýzý da en aza indirecektir.

Yükseköðretime Geçiþ Sýnavý (YGS) yarýn yapýlýyor. Sýnava saatler kala artýk ders çalýþmayý býrakýn, psikolojik olarak sýnava hazýrlanýn. Psikolojik olarak hassas olduðunuz sýnav öncesinde, özellikle zor bir konuya çalýþmanýz kafanýzýn iyice karýþmasýna ve moralinizin bozulmasýna sebep olabilir.

Sýnavdan önce sakatlanmayla sonuçlanabilecek bazý sportif aktivitelerden, özellikle futbol ve basketbol maçlarýndan uzak durmalýsýnýz. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanýz çok önemlidir.

Sýnavý bir ölüm-kalým meselesi gibi gören aþýrý panik arkadaþlarýnýzýn tesirinde kalmamalýsýnýz. Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaþlarýnýzýn yerine, pozitif enerji aldýðýnýz kiþilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecektir.

KAHVALTIYI HER ZAMANKÝ GÝBÝ YAPIN

Sýnava gireceðiniz binayý ve salonu önceden görmenizde fayda var.

Sýnavýn baþlamasýna en az bir saat kala sýnavýn yapýlacaðý binada olmalýsýnýz. Eðer büyük þehirde yaþýyorsanýz trafik faktörü de düþünülmeli. Bazý evhamlý öðrenciler sýnavdan yaklaþýk 2 saat önce sýnav yerinde hazýr bulunurlar ki, bu durum onlarýn stresini artýrmaktan baþka bir iþe yaramaz.

Sýnavdan önceki gece çok erken uyumaya çalýþmayýn. Daha önceki zamanlarda olduðu gibi normal yatýþ saatinde uyumaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalýþmanýz, sýnav heyecanýyla birleþince uykunuzun iyice kaçmasýna sebep olabilir.

Sýnav öncesinde hafif bir akþam yemeði yemeðiniz ve sýnav sabahýnda da iyi bir kahvaltý yapmanýz çok önemlidir. Fakat bu kahvaltý midenizi bozacak þekilde olmamalý. Bazý aileler sýnav sabahý "çocuðumun zihni açýlsýn" diye öðrenciye ziyafet formatýnda kahvaltý yaptýrýr. Hâlbuki bu tarz bir kahvaltý midenizi bozabileceði gibi kaygý düzeyinizin de iyice artmasýna sebep olacaktýr.

Sýnavda rahat edebileceðiniz bir kýyafeti tercih edin. Çok özel bir probleminiz yoksa sýnava ailenizle birlikte gitmemeniz daha mantýklý olacaktýr. Her ne kadar aileler psikolojik destek amacýyla çocuklarýyla birlikte sýnav yerine gitseler de, aslýnda bu durum öðrencinin sýnav heyecanýný iyice tetiklemekten baþka bir þeye yaramamaktadýr. Fakat ailenizin sizinle birlikte sýnav yerine gelmesi sizde bir baský oluþturmadýðý gibi sizi rahatlatýyorsa, bu durumda ailenizin sizinle birlikte gelmesinin elbette ki bir sakýncasý olmayacaktýr.

Sýnav esnasýnda dikkat edilmesi gereken hususlar

Sýnavýn ilk 15 dakikasýnda heyecanlanmanýz normaldir. Bunun bir zaaf olmadýðýný ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecaný yaþadýðýný bilmeniz sizi rahatlatacaktýr.

Sýnavýn hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuþ gibi bir düþünceye kapýlabilirsiniz. Bu durum karþýsýnda telaþa kapýlmayýn. Bunun gerçek olmadýðýný ve o anki sýnav psikolojisinden kaynaklandýðýný bilmelisiniz.

En iddialý olduðunuz testle baþlayýn. Zayýf olduðunuz testi de en sona býrakýn. Sýnava zorlandýðýnýz testle baþlamanýz size zaman kaybettirebilir.

Üniversite sýnavýnda yüzde 20 oranýnda zor ve yüzde 10 oranýnda da çok zor sorulmaktadýr. Bunlar öðrenciler için "fren sorularýdýr". Fren sorularý testin hemen ilk sayfasýnda karþýnýza çýkabileceði gibi son kýsýmdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayýsýyla henüz ilk sorularda zorlanýnca asla motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz.

Bir soruyu yanýtlarken belirli bir süre geçtiði halde çözüme ulaþamadýysanýz, o soruyla boðuþarak zamanýnýzý boþa harcamayýn.

Hakkýnda hiçbir bilginizin olmadýðý sorularý boþ býrakýn. Çünkü 4 yanlýþ cevabýnýz bir doðruyu götürecektir.

Bir testte en fazla üç sorunun doðru cevabý peþ peþe ayný þýkta olabilir. Eðer dört veya daha fazla cevabýnýz peþ peþe ayný seçenekte toplanmýþsa (mesela dördü de A þýkkýysa) çözdüðünüz sorulardan birinin veya birkaçýnýn yanlýþ olduðunu bilmelisiniz.

Çok iyi bir nedeniniz olmadýkça, doðru olduðundan emin olduðunuz seçeneði deðiþtirmeyin.

Çok sýk aralýklarla saate bakmayýn. Bu sizi iyice telaþlandýrabilir.

Sýnavdan koptuðunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlenmeye ihtiyacý vardýr demektir. Kaleminizi býrakýn, gözlerinizi kapatýn, alnýnýzý ve þakaklarýnýzý ovarak veya sizi rahatlatacak baþka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanýn. Dinlendiðiniz bu süreyi kayýp olarak düþünmeyin.

 Ahmet Yýldýrým-Özel Toros Akdeniz Lisesi Rehber Öðretmeni

Zaman


radyobeyan