Meclislerimizde O beklenmeli! By: ehlidunya Date: 23 Mart 2012, 03:41:37
Meclislerimizde O beklenmeli!..
Meclislerinizi hep sohbet-i Canan meclisi haline getirmelisiniz. Sizi Allah'a yaklaþtýrmayan, Peygamber Efendimiz'le (sallallahu aleyhi ve sellem) münasebetinizi tetiklemeyen ve O'nu yeniden bütün canlýlýðýyla içinizdeymiþ gibi duymanýza vesile olmayan konulardan yýlandan, çýyandan kaçýyor gibi uzak durmalýsýnýz.
Ýman ve Kur'an hizmetine bir yararý var mý konuþtuklarýnýzýn? Sözlerinize mevzu yaptýðýnýz husus, dini anlatmanýz adýna bir fayda vaad ediyor mu? Bir yerde yeni bir hayýr müessesesi oluþturmamýz için fikir veriyor mu? Bir ocak daha tüttürme heyecanýnýzý artýrýyor mu? Þayet, bu sorular karþýsýnda cevabýnýz "evet" ise, her cümlenizde bin bereket var ve Allah'ýn rahmeti sizinle beraber demektir. Fakat, öyle deðilse, size asýl gayenizi hatýrlatmayan duygu, düþünce ve sözlerden fersah fersah uzaklaþmalýsýnýz.. ve bunu bir disiplin haline getirmelisiniz. Özellikle de arkadaþlarýnýz arasýnda sözü-sazý dinlenen biriyseniz, malayani þeylerin yapýlmasýna ve konuþulmasýna karþý ciddi tavýr koymalýsýnýz. Mesela, bulunduðunuz mecliste birisi "Falan arkadaþýn aklý bu meselelere fazla ermiyor." dese, eðer aklýnýz baþýnýzdaysa, ya orayý terk etmeli ya da üslubunca o gýybeti sona erdirmelisiniz. Çünkü, bir mü'minin ayýplandýðý bir mecliste artýk Allah'ýn teveccühü yoktur.
Bu açýdan, bizim atmosferimizde insanlarý ayýplamanýn, en basit þeyleri alay mevzuu yapmanýn, ehl-i gaflet gibi laubaliliðe girmenin ve ehl-i dünyayý hatýrlatýrcasýna gülüp eðlenmenin yeri yoktur. Bir araya geliþimizi hep ciddi ruznamelere baðlamamýz bizim þiarýmýz olmalýdýr. Evet, mütemadi birer disiplin insaný olarak yaþamalýyýz; gelip gitmelerimiz, oturup kalkmalarýmýz, sohbet mevzularýmýz, meselelere yaklaþýmýmýz, üslûbumuz ve ses tonumuz itibarýyla bir endâzeden çýkmýþ gibi imrendirici davranmalýyýz. Müzakerelerimizi mutlaka sohbet-i Canan'a baðlamalý, konuþacaðýmýz meseleleri önceden belirlemeli, okuyacaðýmýz metinleri seçmeli, beraber çözeceðimiz problemleri tayin etmeli ve bir araya geldiðimizde mutlaka hayýrlý bir iþ için gelmeliyiz.. ve oradan ayrýlýrken de bir müþkili çözmüþ olarak ya da yeni bir projeyi tamamlayarak ayrýlmalýyýz. Cenab-ý Hakk'ýn o güne kadar yaptýrdýklarýný þükür hisleriyle dopdolu olarak yâd etmeli; onlarý ancak tahdis-i nimet çerçevesinde anmalý; anarken de asla meseleyi kendi baþarýlarýmýza baðlamamalý ve böylece Allah'ýn o ana kadar yaptýrdýðý þeylerle daha sonraki lütuflarýna davetiye çýkararak daha baþka neler yapabileceðimizi planlamalýyýz.
FETULLAH GÜLEN
radyobeyan