Týp Dünyasý
Pages: 1
Organ naklinde ilk 5’teyiz By: hafiza aise Date: 12 Mart 2012, 20:14:20
Organ naklinde ilk 5’teyiz

Kapuaðasý, Malabadi Oteli'nde düzenlenen ''Organ Temininde Yeni Adýmlar, Yoðun Bakým Eðitimi'' konulu toplantýda yaptýðý konuþmada, bir yýl içinde baþlatýlan çalýþmalar sayesinde Diyarbakýr'ýn nakil yapýlýr hale geldiðini söyledi.
   

Diyarbakýr Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde böbrek nakil merkezi oluþturulduðunu, karaciðer nakil merkezinin de yakýn zamanda oluþturulacaðýný belirten Kapuaðasý, Diyarbakýr'ýn bütün nakillerde üs olmasýný istediklerini ifade etti.
   

Kapuaðasý, organ nakli için bölgeden Ýstanbul ve Ankara baþta olmak üzere çeþitli kentlere giden hastalar ile yakýnlarýnýn sýkýntý çektiðini belirterek, þöyle konuþtu:
     ''Birçoðu mal varlýðýný satýp oralarda periþan oluyor. Diyarbakýr'da 3 böbrek, 2 kornea ve 1 karaciðer nakli yapýldý. Yoðun bakýmda beyin ölümü teþhisi koymada büyük sýkýntýmýz var. 6 bin adet yoðun bakým yataðýmýz var ancak beyin ölümü teþhisimiz sadece bin 300'dür. Burada bir sýkýntýmýz var. Bu sýkýntýyý aþmak için bölge bölge gezip toplantýlar yapýyoruz. Daha önce Antalya ve Erzurum'daydýk. Karþýlýklý görüþerek ve sorunlarý dinleyerek toplantýlar yapýyoruz. Bu bölgede sadece bir hastanemizde 100'ün üzerinde yoðun bakým yataðý oluþturuldu fakat beyin ölümü teþhisinde geçen yýlki rakam 56'ydý. Bu çok düþüktür. Dünya standardý bir yataða bir ölümdür, üstelik bu minimumdur. Her yýl 3 bin kiþi organ bekleme sýrasýna ekleniyor. Çevredeki ülkelerde nakil tecrübesi bizim kadar olan baþka bir ülke yok. Bu bakýmdan birçok Avrupa ülkesinden ileri durumdayýz. Nakil açýsýndan dünyada ilk 5 ülke arasýndayýz. Bunu Brüksel'de yapýlan toplantýda dile getirdiðimizde çok þaþýrdýlar.''
   
     -''Organ nakline olumlu bakýlmalý''-
   
     Diyarbakýr Valisi Mustafa Toprak da kentte yaklaþýk 3 yýl önce nakil merkezleri oluþturulmasý için çalýþmalar baþlatýldýðýný söyledi.
   

Dicle Üniversitesi Týp Fakültesinde organ nakli ameliyatlarýna baþlandýðýný, Diyarbakýr Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde nakil merkezi oluþturulduðunu bildiren Toprak, yakýnda bu hastanede de organ nakli yapýlmaya baþlanacaðýný kaydetti.
   

Beyin ölümü gerçekleþen hastalarýn ailelerinin genellikle organ nakline izin vermediðini ifade eden Vali Toprak, bu düþüncenin deðiþmesi için herkese görev düþtüðünü söyledi.
   

Bu konuda vatandaþlarýn bilinçlenmesi gerektiðini ifade eden Toprak, þöyle konuþtu:
     ''Bir gün bize de organ nakli gerekebilir. Vatandaþlarýmýzýn da bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Ev ev gezip her ortamda bunu dile getirmeliyiz. Organ naklinin bizi ne gibi sýkýntýlardan kurtaracaðýný, gelecekte daha iyi yaþam için bunu anlatmak gerekiyor. Hastaneye gittiðimde en çok etkilendiðim bölüm diyaliz merkezleri oluyor. 120 kilometre öteden diyaliz için haftanýn 3 günü hastaneye gelip dönenler var. Yeterli donörü oluþturup bunlarýn nakle hazýrlanmasýný saðlamamýz gerekiyor. Ýnsanlarýmýzý bu meþakkatten kurtarmamýz gerekiyor. Bir taraftan da bunlarýn hepsinin bir maliyeti var. Organ naklinin insana hayat verme açýsýndan, insaný iyi yaþatma açýsýndan mutlak olmasý gerektiðini, tüm insanlarýn baþýna gelebileceðini, insanýn baþýna geldikten sonra donör aramanýn bir anlam ifade etmediðini insanlar düþünmeli ve bu nedenle organ nakline olumlu bakmalý. Beslenme þartlarýnýn ileride yol açtýðý organ tahribatlarýný iyi anlatabilirsek insanlar kendi yaþamlarýna dikkat etmeleri þartýyla organ nakline daha az ihtiyaç duyacaktýr.''


radyobeyan