Felsefe denemeleri By: ehlidunya Date: 06 Mart 2012, 21:18:29
Felsefe denemeleri
Risale-i Nur, modern zamanlarýn evrensel fikir mektebidir.
Risaleler insan hayatýnýn bütününe ve var edilen alanlarýn tamamýna ait teklifler sunar.
Bu teklifler varlýðýn maddi boyutundan sosyal hayata ve siyasal çizgiye kadar verili bütün alanlarý kapsar.
Risale-i Nur verili bütün bu alanlarý tevhidî bir analize tabii tutar.
Risale-i Nur interdisipliner bir modalite sunar. Kendini hiçbir bilimin dar alanýna mahkûm etmez. Tarzý kuþatýcýdýr. Holistiktir.
Hedef, disiplinler arasý bütünlüðü saðlamak ve bilimlerin içeriklerine nebevi kalýplar kazandýrmaktýr.
Felsefe gibi daha kuþatýcý alanlar; tarih, siyaset ve sosyoloji gibi beþeri bilimler; psikoloji ve eðitim gibi daha indirgemeci salt insani bilimler; edebiyat ve sanat gibi estetik alanlar Risale-i Nur’un anlam haritasýnda tasnif edilmeyi beklemektedir.
Teknoloji kaynaklý daha yeni ve daha popüler disiplinlerin çekirdekleri ise Risale-i Nur’un satýr aralarýnda bolca mevcuttur.
Yine Fen bilimlerine ait verilerin akýllara durgunluk verir düzeyde nebevi bir çizgiye çekilmesi herkesin malumudur.
Risale-i Nur, eþyanýn hakikatýný gösterir ve kâinattaki sýrlar perdesini aralar. Böyle yaparak kesret içinde vahdetin parametrelerini çizer.
Eldeki verileri Kur’an tezgâhýnda dokur ve insanlýða sunar.
Bu anlamda Risale-i Nur, post-modern dönemlerin fikri ve manevi krizlerini aþmamýzda yol gösterici bir rol oynar.
Bir dönem Gazali-Meþþai tartýþmalarý çaða damgasýný vururken bugün Bediüzzaman’ýn çaða sunduðu teklifleri tartýþýlmaktadýr.
Bugün din-modernite, akýl-vahiy gibi önemli problemler alanlarla ilgili teþhisler sunan Risale-i Nur’un etki alaný giderek arttýrmaktadýr.
Felsefeden baþlayalým;
Felsefi kaynaklar, içerikleri itibarý ile elbette toptan kabul edilebilir deðildir. Ýçeriklerinin sýhhatli bir ayrýþtýrmaya tabii tutulmasý gerekmektedir. Zira doðru ve yanlýþ ayný dükkânda satýlmaktadýr.
Mihengin iyi belirlenmesi gerekmektedir.
Mihenk “vahiy”dir. Kaynaklar ve serdedilen fikirler, onunla örtüþtükçe doðrudurlar ve kýymet kazanýrlar, deðilse kýymet-i harbiyesi yoktur.
Vahyin son ve ekmel adý Kur’andýr. Risale-i Nur ise o vahyin ahir zamandaki ekmel meyvesidir. Dolayýsýyla onun satýr aralarýnda mevcut olan çözümler bu anlamda doðrunun ölçütüdür yani mihenktir.
Felsefeyi biraz açalým:
Merak ve hayret bütün insanlarda ortak duygulardýr.
Ýnsanlýk yeryüzüne gönderildiði tarihten beri, yani Adem aleyhisselam ile birlikte içinde yaþadýðý dünyayý ve kendisini merak etmiþ yabancýsý olduðu þeyler karþýsýnda hayretini gizleyememiþtir.
Bu merak günümüze kadar artarak devam etmiþtir.
Kainatýn Hâlýký, insanlýðýn bu merak ve hayretini gidermek için peygamberler göndermiþ ve merak edilen sorulara cevaplar vermiþtir.
Ýnsanlýk hayret saiki ile, içinde yaþadýðý evreni ve üstündeki sýrlar perdesini, “neden, niçin ve nasýl” sorularý ile aralamaya çalýþmýþtýr.
Birkaç hafta Risale-i Nur, hikmet ve felsefe kavramlarýnýn izini sürmeye devam edeceðiz
risale haber
radyobeyan