Esnemek Konusunda By: reyyan Date: 02 Mart 2012, 21:21:22
89. Esnemek Konusunda (Gelen Hadisler)
5026... (Ýbn Ebi Said el-Hudrî'nin) babasýndan (rivayet ettiðine göre) Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
"Biriniz esnediði zaman (eliyle) aðzýný tutsun. Çünkü þeytan girer."[208]
5027.. Süheyl'in (yine Ýbn Ebi Said el-Hudrî' ve onun babasý yoluyla yaptýðý) diðer bir rivayete göre Rasûlullah (s.a.) (þöyle) buyurmuþtur:
"(Birinizin) namazda esne(mesi gel) diði vakit gücü yettiði kadar ona engel olmaya çalýþsýn."[209]
Açýklama
Esnemek: Vücuda gevþeklik verir. Bu ise þeytanýn iþine yarar. Bu bakýmdan esneyen bir kimse ister istemez, hayýrlý iþlerden uzak kalýr ve baþarýsýzlýða düþer. Bu da netice itibariyle þeytanýn, o kimsenin içine girip kendisine hâkim olmasýna denktir hadisedir.
Namaz içerisindeki esneme ise kiþiye gaflet verip, onu namazýn özü olan huþu ve hudû'dan alýkoyar. Þeytanýn namaz kýlan bir kimseye yapabileceði en büyük kötülük budur.
Hadis-i þerifi bu noktadan ele alarak açýklamamýz mümkün olduðu gibi zahiri manasýna alarak "esneyen bir kimsenin aðzýndan içerisine þeytanlar girip, ona zarar verebilir" þeklinde açýklamamýz da mümkündür.
Binaenaleyh esnemesi gelen bir kimse gücü yettiðince onu önlemeye çalýþmalý, mideyi þiþirmek, gaflet meclislerinde bulunmak gibi esnemeye sebep olacak hallerden kaçýnmalý ve eðer bütün gayretine raðmen buna muvaffak olamamýþsa elini aðzýna koyarak esneme anýnda yüzünün alacaðý çirkin manzarayý gizleyerek þeytana fýrsat vermemelidir. Hafýz Irakî'nin Tirmizi üzerine yazdýðý þerhindeki açýklamasýna göre, bu hadisin bazý rivayetlerinde mutlak esnemeden bahsedilirken, bazýlarýnda namazda esnemeden bahsedilmesi "namazda esneme" payýnýn "mutlak esnemeyi" de kayýtladýðýný, binaenaleyh engellenmesi istenen esnemenin namazdaki esneme olduðunu gösterir. Çünkü þeytan namazda insana her zamankinden daha fazla zarar vermek ister. Ayrýca namazda esnemenin diðer zamanlardaki esnemeden daha çirkin olduðunda þüphe yoktur. Bu namaz dýþýnda esnemenin bir sakýncasý olmadýðý anlamýna gelmez. Çünkü ister namaz içerisinde olsun, ister namaz haricinde olsun esnemek þeytandandýr, (bk. 5028 no-lu hadis). Öyleyse her iki halde de esnemek mekruhtur. Fakaz namaz içerisindeki o esnemenin keraheti daha da þiddetlidir. Ýbn el-Arabî de bu görüþtedir.[210]
5028... Hz. Ebu Hüreyre'den (rivayet edildiðine göre) Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
"Muhakkak ki Allah aksýrmayý sever, esnemekten hoþlanmaz. Binaenaleyh, biriniz esne(mesi gel)diði zaman elinden geldiðince onu önlemeye çalýþsýn. (Esneyip de ) hâh... hââh... diye ses çýkarmasýn. Çünkü bu þeytandandýr. Þeytan buna güler."[211]
Açýklama
Allah (c.c.) esnemeyi sevmez. Çünkü esneme bejene arýz olan aðýrlýktan ve duyu organlarýnda meydana gelen gevþeklikten doðar. Ýnsana gaflet, tenbellik verir. Anlayýþý zayýflatýr. Bu yüzden Allah (c.c.) onu sevmez. Þeytansa iþine yaradýðý için onu çok sever.
Aksýrmak ise, vücutta fazladan olan lüzumsuz salgýlarýn atýlmasýna, bu ifrazatýn atýlmasý neticesinde vücudun ve dimaðýn hafiflik kazanmasýna, ruhun zindeleþmesine, duyu organlarýn kuvvetlenmesine sebep olduðu için Allah onu sever, þeytansa sevmez. Ancak, Allah'ýn sevdiði aksýrma nezle sebebiyle olan aksýrma deðildir. Nezle sebebiyle meydana gelen aksýrmalar bir nevi rahatsýzlýktan doðduðu için makbul deðildir. Bununla beraber, imam Nevevî hangi sebeble olursa olsun aksýran bir müslümana "yerhamükellah: Allah sana rahmet etsin" diye duada bulunmak müstehabdir, demiþtir.[212] Biz bu mevzudaki görüþleri (5030) numaralý hadis-i þerifin þerhinde açýklayacaðýz; inþallah.
"Hadis-i þerifte esnemenin þeytandan olduðu haber verilmektedir. Esnemenin þeytandan olmasýndan maksat, þeytanýn bundan memnun olmasý ve bunu çok arzu etmesidir. Bir baþka ifadeyle esnemenin þeytana izafe edilmesindeki izafet, riza ve irade izafetidir. Yani þeytanýn rýzasý ve iradesi sebebiyle esneme, ona izafe ve nisbet edilmiþtir.
Ýbnü'l-Arabî'nin açýklamasýna göre aslýnda þeriat her çirkin iþi þeytana nisbed eder. Çünkü þeytanýn iþi insanýn çirkin iþler yapmasýna vasýta olmaktýr. Hayýrlý iþleri de meleðe nisbet eder. Çünkü meleðin iþi insanýn hayýrlý iþler yapmasýna vasýta olmaktýr.."
Buharý sarihi Bedriiddin Aynî de metinde geçen "Biriniz esn(mesi gel)diði zaman elinden geldiðince onu önlesin" cümlesini açýklarken þöyle der:
"Esnemesi gelen kimse ya eliyle aðzýný kapatarak, dudaklarýný kapatarak, esnemeyi önlemek suretiyle, þeytanýn esneme esnasýnda yüzde meydana gelen çirkinliði görerek gülüp sevinmesine ya da þeytanýn aðýz boþluðundan sýzarak içeri girmesine[213] fýrsat vermemeli, esneme esnasýnda çýkan sesini alçaltmalý, esnemenin en kýsa zamanda sona ermesine çalýþmalýdýr.
Aksýrmanýn da kendine göre edepleri vardýr. Bunlarý þu þekilde özetleyebiliriz:
1. Aksýran kimse elden geldiðince sesini alçaltmalý,
2. Aksýnnca elhamdülillah demeli,
3. Yüzünü eliyle kapatarak, aðzýndan ve burnundan saçýlan salgýlarýn saða sola yayýlmasýný önlemeli,
4. Etrafýnda bulunan kiþilerin üzerine doðru aksýrmaktan kaçýnmalý dýr."[214]
[208] Müslim, zühd 58.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 16/282.
[209] Müslim, zühd 59.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 16/282.
[210] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 16/282-283.
[211] Buharý, edeb 125, 128; Tirmizî, edeb 7; Ahmed b. Hanbel, II, 265, 428, 517.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 16/283.
[212] Aynî. Uýýýdetü'1-Kârî, XXII, 227.
[213] Bknz. 5026 numaralý hadis-i þerif.
[214] Aynî, a.g.e., XXII, 227.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnevi: 16/283-284.
Ynt: Esnemek Konusunda By: sumeyye Date: 12 Kasým 2012, 15:24:24
s.a.. ; önemli bir konu þeytana firsat vermemek gerekli..Açiklayici ve detayli olmuþ.Rabbim c.c razi olsun kardeþim..