Süneni Nesai
Pages: 1
Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: sidretül münteha Date: 28 Þubat 2012, 11:45:09
80- KEFÝL OLAN KÝMSEYE ZEKAT VERÝLÝR MÝ?

2532- Kabîsa b. Muharik (r.a)’ten rivâyete göre, þöyle demiþtir: Bir olayda kefil olmuþ ve pek çok borç altýna girmiþtim. Yardýmcý olur diye Rasûlullah (s.a.v)’e geldim. O da þöyle buyurdu: “Ýstemek (dilenmek) üç kimseye helaldir iki kimse arasýnda kefil olup borç yüklenen kimseye, ki bu borçlarý elde edinceye kadar ister (dilenir) sonra býrakýr…” (Müslim, Zekat: 56; Dârimi, Zekat: 37)

2533- Kabîsa b. Muharik (r.a)’ten rivâyete göre, þöyle demiþtir: Bir olayda kefil olmuþ ve pek çok borcu yüklenmiþtim. Bu konuda bir þeyler istemek için Rasûlullah (s.a.v)’e geldim; “Kabîsa biraz bekle! Zekat gelirse sana verilmesini emrederim” buyurdu. Sonra konuþmasýný þöyle sürdürdü: “Kabîsa dilenmek üç kimseye helaldir. 1- Ýki kiþi arasýnda kefil olup borç yükü altýnda kalmýþ kimseye ödenmesi gereken meblaðýn tedarik edilmesine kadar dilenmesi, istemesi helaldir. 2- Bir afete uðramýþ malýný mülkünü kaybetmiþ kimsenin yaþayabilecek duruma gelinceye kadar dilenmesi ve istemesi helaldir. 3- Yoksul ve fakir olduðuna üç kiþinin þahitlik ettiði kimse de geçinebilecek kadar malý toplayýncaya kadar isteyip dilenebilir. Ey Kabîsa bu üç durum dýþýndaki dilenmek ve istemek haramdýr, dilenirse dilenen kimse haram yemiþ olur.” (Müslim, Zekat: 56; Dârimi, Zekat: 37)


Ynt: Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: ceren Date: 23 Ocak 2017, 22:23:55
Esselamu aleykum.Kefil olup birc altina giren kimse için istemekde zekatda helal duser.Rabbim razi olsun paylasimdan...
Ynt: Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: HALACAHAN Date: 23 Ocak 2017, 23:19:27
Aleykum selam .Allah paylasim icin razinolsun .insaallh bu ibadetlerimizi hayirlisiyla yapanlardan oluruz
Ynt: Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: Bilal2009 Date: 05 Þubat 2017, 16:27:53
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doðru iþler yapanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: melda 6D Date: 05 Þubat 2017, 19:42:44
Peygamberimizin saydýpý üç durum dýþýndaki dilenme harammýþ . Rabbim kendisinden baþkasýna muhtaç etmesin inþallah . Kefil olan kimseye zekat verilebilir.
Ynt: Kefil olan kimseye zekat verilir mi? By: Sevgi. Date: 17 Ocak 2018, 02:30:16
Esselamü Aleyküm. Peygamberimizin buyurduðu gibi zekat verilmesi helal olan kiþilere verenlerden oluruz inþaAllah

radyobeyan