Huzurevine gitmek istemeyince huzur evlerine geldi By: ehlidunya Date: 26 Þubat 2012, 00:53:46
Huzurevine gitmek istemeyince 'huzur', evlerine geldi
Trabzon'da yaþlý ve bakýma muhtaç ailelerin huzurevine gitmek yerine tüm zorluklara raðmen kendi evlerinde yaþamak istemeleri, örnek bir projenin hayata geçmesini saðladý.
Çocuklarýndan uzakta kalan ya da bakacak kimsesi olmayan yaþlýlara Vakfýkebir Kaymakamlýðý evde bakým hizmeti vermeye baþladý. Bunun için 7 kiþilik bir ekip oluþturuldu. Görevliler, günde 10 aile olmak üzere 50 yaþlýyý belli aralýklarla ziyaret ediyor. Evin temizliði, bulaþýk ve çamaþýrlarýn yýkanmasý, soba yakýlmasý, yemeklerin yapýlmasý gibi tüm ihtiyaçlarý karþýlýyor. Ekipteki saðlýk görevlileri de, yaþlýlarýn saðlýk sorunlarýyla ilgileniyor.
Son yýllarda aile yapýsýnda yaþanan farklýlýk nedeniyle aile bireyleri arasýndaki baðlar da oldukça zayýfladý. Bu durumun bir neticesi olarak da bakýma muhtaç, yakýnlarý tarafýndan bakýlamayan ya da kendisine bakacak kimsesi olmayan yaþlýlar da huzurevlerinin yolunu tutmaya baþladý. Her ne kadar huzurevlerinde her türlü ihtiyaçlarý karþýlansa da evlat, memleket ve toprak sevgisinin yerini hiçbir þey dolduramýyor. Bu nedenle de bazý yaþlý ve yardýma muhtaç insanlar, evlerini ve topraklarýný býrakmayý göze alamýyor. Tüm zorluðuna raðmen hayatýný kendi evi ve topraðýnda sürdürmenin mücadelesini veriyor.
Trabzon'un Vakfýkebir ilçesinde yapýlan bir çalýþmayla bu durumdaki vatandaþlarýn imdadýna koþuluyor. Vakfýkebir Kaymakamlýðý'nca bölgede yapýlan araþtýrmalarda yaþlý ve yardýma muhtaç vatandaþlarýn, evlerini ve topraklarýný býrakmadýklarý belirlendi. Bunun üzerine Vakfýkebir Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý tarafýndan 'Baston Tutan Ellere Hizmet' projesi hazýrlandý. Ýlçede ve köylerde ikamet eden, yanýnda bakacak kimsesi olmayan, bakýma muhtaç yaþlýlarýn evde saðlýk ve bakým hizmetlerinin yürütülmesi amacýyla hazýrlanan proje için ilk önce 2'si saðlýkçý toplam 7 kiþilik bir ekip oluþturuldu. Ýþe de yaþlýlarýn evlerinde bakýmýný yapacak kiþilerin eðitilmesiyle baþlandý ve Halk Eðitim Merkezi'ndeki 384 saatlik kursu baþarýyla tamamlayanlara belgeleri verildi. Bu ekip þimdi ilçe genelinde günde 10 aile olmak üzere 50 yaþlýyý belli aralýklarla evlerinde ziyaret ederek ihtiyaçlarýný karþýlýyor. Haftada bir gün bakýma muhtaç yaþlýlarýn evine giden ekip, evin temizliði, bulaþýk ve çamaþýrlarýn yýkanmasý, soba yakýlmasý ile yemeklerin yapýlmasý gibi tüm ihtiyaçlarý görüyor. Ekipteki saðlýk görevlileri de varsa yaþlýlarýn saðlýk sorunlarýyla ilgileniyor.
YAÞLILAR UYGULAMADAN MEMNUN
Evlatlarýndan uzakta yalnýz baþlarýna yaþayan yaþlýlar da uygulamadan oldukça memnun. Haftada bir de olsa hal ve hatýrlarýnýn sorulmasýnýn kendilerini mutlu ettiðini ifade eden yaþlýlar, görevlilerin her türlü ihtiyaçlarýný karþýlamalarýnýn evlerine düzen, kendilerine de moral olduðunu dile getiriyor.
Çocuklarýnýn farklý illerde yaþamalarýndan dolayý 73 yaþýndaki eþi Fatma Kasým ile Fethiye köyündeki evinde oturan yaþlý ve yardýma muhtaç Muhammet Kasým'ýn (83) evine giden proje ekibi, evin temizliði, yemek yapýmý, soba yakýmý ve benzeri hizmetlerin ardýndan, evdeki kirli çamaþýrlarý yýkayarak ütüledi. Ayrýca saðlýk ekipleri de yaþlý vatandaþýn saðlýk kontrollerini yaptý. Verilen hizmetten dolayý çok mutlu olduðunu ifade eden Muhammet Kasým, "Allah razý olsun onlardan, evimin temizliðini yapýyorlar. Beni yalnýz býrakmýyorlar." dedi.
Vakfýkebir Kaymakamý Sedat Sýrrý Arýsoy, projeyi, bölgede yaþlý ve yardýma muhtaç vatandaþlarýn evlerini ve topraklarýný býrakmadýklarý için baþlattýklarýný belirtti. Arýsoy, projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý Sosyal Yardýmlar Genel Müdürlüðü'ne sunulduðunu ve 92 bin 535 TL bütçe ile onaylandýðýný kaydetti. Þu anda 50 aileye hizmet verdiklerini anlatan Arýsoy, amaçlarýný, 'yardýma ve bakýma muhtaç insanlarýmýzýn her zaman yanýnda olmaktýr' þeklinde ifade etti.
Proje danýþmaný Serap Çilingir, önümüzdeki dönemde faydalanýcý sayýsýný iki katýna çýkarmayý hedeflediklerini belirtti. Proje hizmetlerini, hazýrlamýþ olduklarý haftalýk programa uygun olarak yürüttüklerini anlatan Çilingir, "Programýmýz, her yaþlýmýza haftada bir kez gidilmesi þeklinde hazýrlanmýþ olmasýna raðmen, bazý yaþlýlarýmýzýn ihtiyaçlarý doðrultusunda hafta içerisinde birkaç kez, hatta bazen her gün ziyaret ediliyor." dedi.
zaman
radyobeyan